Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  04:02:17

Μαγιορκίνης πολύ ανήσυχος: «40% περισσότερες οι διαγνώσεις. Αναμένουμε αύξηση των θανάτων, των κρουσμάτων και της πίεσης σε νοσοκομεία- ΜΕΘ». Συμφωνεί και η Β. Παπαευαγέλου. Κύριο

Άλλες εκτιμήσεις ομιλούν για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες σε 1500-2000 καθημερινά και δύο ακόμα εβδομάδες ως αναγκαίες με αυστηρά μέτρα περιορισμών.

Με βάση την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναμένουμε, αναλογικά, μια αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και στους θανάτους, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα, στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα αποκάλυψε πως παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40% σε διαγνώσεις νέων κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο καθηγητής δήλωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας.

Στην Αττική η τάση μείωσης στον αριθμό των διαγνώσεων, που είχε παρατηρηθεί μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή δυστυχώς έδειξε μικρή αναστροφή εντός της τελευταίας εβδομάδας.

«Έτσι παρατηρήσαμε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» υπογράμμισε τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτής της αύξησης πιθανώς οφείλεται και στο ότι λόγω της κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας, η συμμετοχή στις δειγματοληψίες ήταν τότε ελαφρώς μικρότερη.

Ο κος Μαγιορκίνης επιπρόσθετα έκανε λόγο για σημεία μικρής αύξησης όσον αφορά την πορεία της πανδημίας κορωνοιού ειδικά στην Θεσσαλονίκη, εξηγώντας πως η αύξηση των διαγνώσεων εκεί υπολογίζεται σε 25% χωρίς όμως να υπάρχει σημαντική αύξηση στην πίεση του συστήματος υγείας στην πόλη.

Ο ιός σύμφωνα με τον καθηγητή έχει σταθερά σημαντικότερες επιπτώσεις στην ηλικιακή μονάδα 40-65 και έπειτα στην ηλικιακή μονάδα 18-39.

Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημεία βραδείας επιβάρυνσης με τοπικές εξάρσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Παπαευαγγέλου: Πολλές μικρές "πυρκαγιές" δεν επιτρέπουν άρση λοκντάουν – Προς μικρή αύξηση θυμάτων και νεκρών.

Προβληματισμένη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίστηκε επίσης χθες Παρασκευή και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, προειδοποιώντας για μικρή αύξηση θυμάτων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έως στιγμής δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

"Είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές, πολλές μικρές εξάρσεις, παρατηρήθηκε αρκετά συχνά την εβδομάδα που πέρασε στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Μικρές συρροές μετά από συναντήσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές. Με τόσες πολλές μικρές συρροές, δεν μπορεί να σβήσει η 'φωτιά', για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε επιβαρυμένης περιοχές" υπογράμμισε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

"Μας προβληματίζει ότι δεν παρατηρήθηκε μείωση φορτίου μετά την επιβολή του λοκντάουν. Περιμέναμε κάπως ταχύτερη επιπέδωσε καμπύλης, πιθανότατα η διασπορά είναι μεγαλύτερη κοινότητα, ή δε βοήθησε ο χειμωνιάτικος καιρός. Σίγουρα συμβάλλει σημαντικά και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχουν απομονωθεί πάνω από 1.000 στελέχη στην επικράτεια και μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Το λοκντάουν δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη η εφαρμογή των μέτρων είναι διαφορετική, και η κόπωση όλων επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, αλλά η πλειοψηφία σχηματίζει τείχος κατά της διασποράς με την τήρηση των μέτρων".

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. κάνοντας λόγο για 1.500 νέα κρούσματα ανά μέρα, ενώ αύξηση εμφάνισε και ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 12.000.

"Η διασπορά του ιού σημειώνει αυξητική τάση στις 56 από τις 76 ενότητες της χώρας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε την εβδομάδα που πέρασε με 260 συνανθρώπους μας να εισάγονται καθημερινά στο νοσοκομείο, ενώ υπολογίζονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια. Αν και το 53% αφορά τους άνω των 65 ετών, 1 στους 3 νοσηλευόμενους είναι μέσης ηλικίας 45 – 65 και αρκετοί απ' αυτούς διασωληνωμένοι" τόνισε.

Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι εμφανής, συνέχισε η καθηγήτρια, η πληρότητα των ΜΕΘ COVID υπολογίζεται στο 88%, παρατηρείται μικρή αύξηση των ανθρώπων που χάνονται καθημερινά, η οποία αναμένεται να εμφανίσει μικρή άνοδο τις επόμενες εβδομάδες. Στην Αττική, στον Τομέα Πειραιά, έχουμε πάνω από 1.100 ενεργά κρούσματα σημαντική αύξηση, άλλα και στον Δυτικό Τομέα Αθηναίων με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα. Σταθεροποίηση με μικρή αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρείται στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline