Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:10:01

Παρά τα σχέδια σύντομης ελευθερίας από τον Αλ. Κούγια, ίσως παραμείνει αρκετούς μήνες προφυλακισμένος ο Δημ. Λιγνάδης. Στην Τρίπολη χωρίς το φόβο λιντσαρίσματος, όπως σε άλλες φυλακές. Κύριο

Πως έχουν χωρισθεί-«ειδικευθεί» οι φυλακές της χώρας για τις διάφορες κατηγορίες εγκλημάτων.

-Στις φυλακές Τριπόλεως κρατούνται κρατούνται άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικασθεί για σεξουαλικά εγκλήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν και πάλι, όπως στο παρελθόν,κυρίως προβλήματα ασφαλείας από επιθέσεις άλλων κρατουμένων, λόγω της απαξίας των αδικημάτων.

Στο κατάστημα κράτησης Τρίπολης για σεξουαλικά εγκλήματα και ιδιαίτερα βιασμούς ανηλίκων – με χωρητικότητα 53 κρατουμένους αλλά στο οποίο είναι φυλακισμένα ήδη, διπλάσιοι, δηλαδή 111 άτομα –οδηγήθηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, όπως ήταν αναμενόμενο..

Σημειώνεται ότι κατηγορούμενοι για σεξουαλικά αδικήματα παραμένουν και σε δύο πτέρυγες των φυλακών Γρεβενών, συνολικής χωρητικότητας 600 κρατουμένων, στο οποίο κρατούνται περίπου 633 άτομα.

Απόφαση εισαγγελέα

Η επιλογή για τη φυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη στη φυλακή της Τρίπολης έγινε με απόφαση εισαγγελέα, πιθανόν λόγω πιο κοντινής απόστασης στην Αθήνα και της ανάγκης να παρέχει νέες εξηγήσεις στην εν εξελίξει δικαστική έρευνα.

Ο διαχωρισμός των φυλακών

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της σωφρονιστικής πολιτικής, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, προχώρησε στον διαχωρισμό των φυλακών, ανάλογα με τα εγκλήματα που διαπράττονται. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε τον Ιανουάριο του 2021.
Στα καταστήματα κράτησης Γρεβενών και Τρίπολης θα κρατούνται μόνο καταδικασμένοι για σεξουαλικής φύσεως εγκλήματα καθώς και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Αντίστοιχα έχει οριστεί η φυλακή Χαλκίδας (χωρητικότητας 127 ατόμων, στην οποία κρατούνται σήμερα 211 άτομα) για οικονομικά εγκλήματα, οι φυλακές Μαλανδρίνου (431 θέσεων και 538 κρατουμένων) και Τρικάλων (600 θέσεις, 744 φυλακισμένοι) ως υψίστης ασφαλείας, για κρατούμενους μεγάλης επικινδυνότητας.

Ακόμη, στις φυλακές της Πάτρας (446 θέσεων με 666 κρατουμένους) σταδιακά θα κρατούνται άτομα μόνο για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ υπάρχει σχεδιασμός στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας (554 θέσεις, 690 κρατούμενοι) σε δεύτερη φάση να μετατραπεί σε χώρο κράτησης – όπως και στις φυλακές Χαλκίδας– για οικονομικά εγκλήματα.

Σημειώνεται τέλος ότι οι φυλακές Δομοκού (600 θέσεις, με 714 άτομα στην εν λόγω φυλακή) έχουν μετατραπεί σε πειθαρχικές στην οποία κρατούνται καταδικασμένοι για υποθέσεις ενόπλων οργανώσεων, ειδεχθή εγκλήματα καθώς και απείθαρχοι κρατούμενοι.
Όπως ανέφερε η κυρία Νικολάου «πλέον κάθε κρατούμενος ανάλογα με το αδίκημα που έχει τελέσει θα κρατείται σε αντίστοιχη φυλακή».

Η αναμόρφωση των νέων φυλακών

Τα καταστήματα κράτησης Γρεβενών και Τρίπολης έχουν οριστεί ως φυλακές για σεξουαλικά εγκλήματα. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της σωφρονιστικής πολιτικής, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρία Σοφία Νικολάου, προχώρησε στον διαχωρισμό των φυλακών, ανάλογα με τα εγκλήματα που διαπράττονται.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε τον Ιανουάριο του 2021.

Στα Κ.Κ. Γρεβενών και Τρίπολης θα κρατούνται μόνο κρατούμενοι καταδικασμένοι για σεξουαλικής φύσεως εγκλήματα καθώς και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Αντίστοιχα έχει οριστεί η φυλακή Χαλκίδας για οικονομικά εγκλήματα, οι φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων ως υψίστης ασφαλείας, για κρατούμενους μεγάλης επικινδυνότητας. Και οι φυλακές Δομοκού έχουν μετατραπεί σε Πειθαρχικές φυλακές στην οποία κρατούνται καταδικασμένοι για εγκλήματα τρομοκρατίας, ειδεχθή εγκλήματα καθώς και απείθαρχοι κρατούμενοι.

Αλέξης Κούγιας: Θα ζητήσω διακοπή της προσωρινής κράτησης του Λιγνάδη

Ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν ψύχραιμος και συνειδητοποιημένος μετά τη χτεσινή πολύωρη διαδικασία.

Τις επόμενες κινήσεις του ετοιμάζει ο Αλέξης Κούγιας και οι συνεργάτες του στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος έφτασε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στις Φυλακές Τρίπολης.

Όπως είπε ο κ. Κούγιας στο MEGA, αυτή τη στιγμή εξετάζει πώς θα ενισχύσει τα στοιχεία που έχει για να αντιπαραβάλλει τις κατηγορίες.

Σκοπεύει να παρουσιάσει μάρτυρες που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το άλλοθι που έχει ο κ. Λιγνάδης τόσο για τον Αύγουστο του 2010 όσο και για την 8η Αυγούστου του 2015 – τα δύο χρονικά διαστήματα στα οποία αφορούν οι κατηγορίες.
Ο γνωστός ποινικολόγος επανέλαβε ότι για τον Αύγουστο του 2010 υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν ήταν στην Αθήνα ούτε μια μέρα. Στη διάθεσή του έχει και φωτογραφικά ντοκουμέντα από κινητά και άλλα στοιχεία για να αποδείξει ότι ο Λιγνάδης βρισκόταν στην Ιθάκη τον Αύγουστο του 2015.

Εκτός από την κ. Κούρκουλα και τον κ. Παναγιωτάκη, υπάρχουν και άλλοι μάρτυρες υπέρ του Λιγνάδη: ένας πρόεδρος εφετών και δύο δικηγόροι, σύμφωνα με τον κ. Κούγια.

Και συνέχισε: «Πώς να δεχθεί κάποιος και να πιστέψει έναν που μένει μόνιμα στο Βερολίνο, ένα στην Σουηδία και έναν που πηγαινοέρχεται στην Αίγυπτο, χωρίς κανένα στοιχείο, που ισχυρίζεται πράξη βιασμού, την οποία δεν αποδεικνύει με τίποτα».
Η νομική ομάδα του Δημήτρη Λιγνάδη έχει δύο επιλογές ως προς την διακοπή της προσωρινής φυλάκισης του σκηνοθέτη: είτε μέσα σε 5 μέρες να κάνει αίτηση για ενίσχυση της δικογραφίας με νέα στοιχεία και στη συνέχεια να κάνει προσφυγή για την αποφυλάκισή του, είτε εντός δύο ημερών να κάνει άμεσα προσφυγή για αποφυλάκιση.

«Ψύχραιμος και συνειδητοποιημένος ο Λιγνάδης»

Αναφερόμενος στην ψυχολογική κατάσταση του Δημήτρη Λιγνάδη μετά την πολύωρη διαδικασία της Πέμπτης, ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε ότι ο εντολέας τους ήταν ψύχραιμος και συνειδητοποιημένος.

«Φύγαμε 4 τα ξημερώματα από τα δικαστήρια», είπε ο κ. Κούγιας, ο οποίος διέψευσε τις φήμες ότι ο σκηνοθέτης τον πήρε τηλέφωνο τρεις φορές μέσα στη νύχτα. Ο δικηγόρος, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι πιο σοκαρισμένος και απογοητευμένος ήταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του.
Ο Αλέξης Κούγιας πρόσθεσε ότι μόνος στόχος της όλης υπόθεσης ήταν η καταστροφή του Δημήτρη Λιγνάδη και όχι η εξυγίανση στον χώρο του θεάτρου.
Τέλος, έκανε λόγο για «δικηγορικές χυδαιότητες» εκ μέρους συναδέλφων του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline