Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  03:17:55

Ηχηρή παραίτηση του εμβληματικού δικαστή Ισίδωρου Ντογιάκου για την «επίσημη ανακοίνωση» της... Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων υπέρ του πολυδολοφόνου Κουφοντίνα. Κύριο

Με τις μικρομάδες σκληρών οπαδών του να συνεχίζουν καθημερινά επεισόδια και βανδαλισμούς ώσπου να υποχρεώσουνα την Πολιτεία να υποταχθεί στις επιδιώξεις τους και στην νίκη δικαίωσης του αμετανόητου αριτρομοκράτη.

Κραδασμός σοβαρός στον κλάδο και αισθήματα απογοήτευσης από τις δηλώσεις μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης υπέρ του πολυδολοφόνου και «εκτελεστικού» αρχηγού της 17Ν, με θύματα δικαστικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, άνθρωποι του Τύπου. Μετά τις διαμαρτυρίες και δημόσιες καταγγελίες στελεχών της Ένωσης, επιστολή παραίτησης από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εμβληματικός δικαστής υψηλού φρονήματος και κύρους Ισίδωρος Ντογιάκος, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση του για την θέση που έλαβε η Ένωση προ ημερών, μέσω του γραφείου τύπου, ζητώντας να αναθεωρήσει η Πολιτεία τη στάση της για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο κ. Ντογιάκος, στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει πως «τέτοιου είδους ενέργειες κλονίζουν συθέμελα το κύρος της Δικαιοσύνης στη συνείδηση των πολιτών», ενώ αναφέρεται στα θύματα δικαστές και εισαγγελείς τρομοκρατικών ενεργειών.
Παράλληλα μέλη της διοικήσεως της Ένωσης Δικαστών διαχώρισαν με ανακοίνωσή τους τη θέση τους στο θέμα Κουφοντίνα από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης και ζήτησαν την σύγκλιση γενικής συνέλευσης.
Την εν λόγω ανακοίνωση υπογράφουν οι Δημ. Φούκας, Ελευθερία Κώνστα, Ευστάθιος Βεργώνης και Μαίρη Μπουτάκη.

Τι αναφέρεται στην επιστολή – παραίτηση:

Όπως αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η ΕΔΕ με την εν λόγω ανακοίνωσή της παρέβλεψε ότι:

1) τέτοιου είδους ενέργειες κλονίζουν συθέμελα το κύρος της Δικαιοσύνης στην συνείδηση των πολιτών και προκαλούν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια σε βάρος της, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργειά της,

2) ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει ήδη επιληφθεί της συγκεκριμένης υποθέσεως, όπως άλλωστε και οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου στο οποίο ο κατάδικος αυτός νοσηλεύεται και

3) παραπέμπει στη λήθη της ιστορίας τους επιφανείς δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων».
Παράλληλα, ο κ. Ντογιάκος αναφέρει ότι, επειδή η επίμαχη ενέργεια της ΕΔΕ είναι «καθ΄ όλα αμφιλεγόμενη και χωρίς εμφανή κίνητρα, παραβιάζουσα κατάφορα την αρχή της ισονομίας, αλλά και επειδή υπήρξα θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία ευτυχώς απέτυχε, Σας δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να είμαι πλέον μέλος της».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ντογιάκος αναφέρει ότι «το υψηλό επιστημονικό κύρος και η κοινωνική εμβέλεια της ΕΔΕ, επιβάλλουν ιδιαίτερη σπουδή και περίσκεψη πριν από κάθε, εν γένει, ενέργεια της».

«Εμφύλιος» και κραδασμοί ενότητας στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων από την ατυχή ανακοίνωση υπέρ Κουφοντίνα.

Κλίμα αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τη προβληματική και αναπάντεχη ανακοίνωση της ΕΔΕ για τη στάση της πολιτείας όσον αφορά την υπόθεση Κουφοντίνα.
Σε ανακοίνωσή τους, εισαγγελείς και δικαστές κάνουν λόγο για συστηματική προσπάθεια του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δημιουργήσουν «το προφίλ μιας Ελληνικής Δικαιοσύνης με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά», που -όπως λένε- δεν εκφράζουν το σύνολο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι συστηματικές προσπάθειες του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δημιουργήσουν το προφίλ μιας Ελληνικής Δικαιοσύνης με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας, συγχρόνως, δε, συνιστούν πολιτειακά οξύμωρο σχήμα. Η Εξουσία ασκείται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Η σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικά ένα ακανθώδες ζήτημα και οι δημόσιες παρεμβάσεις της ΕνΔΕ οφείλουν να είναι αντικειμενικές και απρόσωπες, χωρίς επιλεκτικές ευαισθησίες, όπως επιτάσσει η θεμελιώδης αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατουμένων.

Οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, με ανθρωπισμό και επιείκεια, συμβάλουν καθημερινά στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης, υπό όρους ισότητας και διαφύλαξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης
Κώστας Βουλγαρίδης, Εφέτης
Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης
Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης
Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης
Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline