Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  12:24:49

Δύο δυσάρεστες προβλέψεις καθηγητών: Κατά τον Δημοσθ. Σαρηγιάννη αύριο Τρίτη μάλλον τα περισσότερα κρούσματα. Ο Νικ. Τζανάκης δεν αποκλείει αύξηση διασωληνωμένων και 3.000 κρούσματα ημερησίως. Κύριο

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις το μοντέλο προβλέπει περαιτέρω μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στον κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας ξεπερνώντας τα 2.450 κρούσματα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες ημέρες με νούμερα κοντά ή και οριακά πάνω από τις 3.000 ανά ημέρα.

-Η επικράτηση των μεταλλάξεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Μάλιστα στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη, ενώ συναγερμός σήμανε στους ειδικούς μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων.
Την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων μπορεί να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Δεν απέκλεισε από τον Ιανουάριο κιόλας την πιθανότητα να επιστρέψουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης για να δικαιωθεί από τις εξελίξεις.

Υποστηρίζοντας ότι είναι πθανό περί τα μέσα Μαρτίου να φτάσουμε στα 2000 κρούσματα κορωνοϊού, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, ο καθηγητής προειδοποίησε πρόσφατα ότι η εβδομάδα αυτή θα είναι δύσκολη, θα συνεχιστούν τα χιλιάδες κρούσματα και ότι αύριο Τρίτη μάλλον θα φτάσουμε στην κορύφωση των κρουσμάτων. Μετά τα κρούσματα θα σταθεροποιηθούν και θα αρχίσουν αργότερα να μειώνονται...

Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα, ο κ. Τζανάκης, μίλησε για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα και δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Όπως δε αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τζανάκης στο μοντέλο που έχει επεξεργαστεί ενσωματώθηκαν οι εξής παραδοχές:
α) να έχει επικρατήσει το Βρετανικό στέλεχος κατά τουλάχιστον 80% στην Αττική το τελευταίο 10ήμερο,
β) να αποδώσουν τα μέτρα τουλάχιστον 30% μείωση της μεταδοτικότητας και να διαρκέσουν έως τις 21/3,
γ) να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με αυτούς τους ρυθμούς,
δ) να επαληθευθούν οι μέσες θερμοκρασίες δεκαετίας αυτή την εποχή,
ε) ο μέσος ημερήσιος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων και με τις 2 μεθόδους να είναι τουλάχιστον 50.000.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το μοντέλο προβλέπει περαιτέρω μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στον κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας ξεπερνώντας τα 2.450 κρούσματα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες ημέρες με νούμερα κοντά ή και οριακά πάνω από τις 3.000 ανά ημέρα.

provlepseis

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline