Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:11:27

«Είμαστε έτοιμοι να ξανακυβερνήσουμε...». Ο Αλ. Τσίπρας κορυφώνει την αντιπολίτευση του: «Η φθορά τη Κυβέρνησης και του κ.Μητσοτάκη είναι ραγδαία τον τελευταίο μήνα και οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις». Κύριο

Οι τέσσερις αντιπολιτευτικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο ΕΣΥ ,ρύθμιση ιδιωτικών χρεών, επανεκκίνηση τη οικονομίας και η προστασία της εργασίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», τόνισε και διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, κάνοντας για πρώτη φορά μετά την εκλογική ήττα του 2019, τόσο ξεκάθαρη τοποθέτηση ως προς την ετοιμότητα του κόμματός του, ενώ δεν απέκλεισε πολιτικές εξελίξεις.
Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος των ψηφοφοριών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να «διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, σύμφωνα με κομματική πηγή.

«Με κεντρικούς άξονες το πρόγραμμα μας για το "Νέο ΕΣΥ", τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και το σχέδιό μας για τη προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού, έχουμε ήδη ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία», είπε σχετικά με τη προγραμματική επεξεργασία του κόμματος.
Παράλληλα για τη πολιτική συγκυρία, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» και ότι «ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας».

«Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία».

Αναφέρθηκε και στα ζητήματα δημοκρατίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών».

«Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες», υπογράμμισε και χαρακτήρισε «θεσμική υποχρέωση» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην επιτρέψουν «η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας».
Έκανε αναφορά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο, το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε, «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές».

Σχετικά με την πολιτική συγκυρία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
«Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία».
Για τα ζητήματα Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών.

«Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες» είπε με έμφαση μια τοποθέτηση που δείχνει την αποφασιστικότητα του ίδιου να σταθεί μετωπικά έναντι της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι «είναι θεσμική μας υποχρέωση να μην επιτρέψουμε η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και αυτή τη μάχη θα την δώσουμε τόσο για την λειτουργία του κοινοβουλίου όσο και για την διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος».
Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις έχει ξεφύγει κάτι «που μας επιβάλει», όπως διευκρίνισε, «να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμα και τη προσφυγή στην δικαιοσύνη».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις αντιδραστικές επιλογές στα εργασιακά, ανέφερε ότι η κυβερνητική πρόταση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Για τον ίδιο ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
«Τα εργασιακά θα αποτελέσουν τη «μητέρα των μαχών» για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη» τόνισε με έμφαση.

Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για εκλογή νέων νομαρχιακών οργάνων, στηρίζοντας τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, είπε: «Το γεγονός ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε πανελλαδικά την εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών, μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που με όρους «ψηφιακού άλματος» δείχνει ότι και μέσα στην πανδημία η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline