Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίθετος με το άνοιγμα των Λυκείων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, γιατί φοβάται τις συνέπειες νέας εξάπλωσης. Κύριο

Μειοψηφία με άλλους έξι, έναντι 24 συναινετικών της Επιτροπής Υγείας, στην πρόταση της υπουργού Παιδείας.

Ο εθνικός λοιμωξιολόγος και συντονιστής της Επιτροπής, δεν έκρυψε την αγωνία του για τη συνολική επίπτωση της επιδημίας στα νοσοκομεία ο Σωτήρης Τσιόδρας στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων.

Ενστάσεις για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της σύσκεψης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η οποία αποφάσισε να εισηγηθεί, κατόπιν ψηφοφορίας, το άνοιγμα και των τριών τάξεων του Λυκείου από την προσεχή Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Η βαρύτατη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως την παρουσίασε και την Τρίτη στη διάλεξη στην Ακαδημία Αθηνών, ήταν ο λόγος για την ένσταση που διατύπωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, ο οποίος θεωρεί ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει, με δεδομένο ότι η κινητικότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα σε κρίσιμες ηλικιακές ομάδες.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι σταθμιζεται ως πολύ σημαντικό το δείγμα των δεκάδων χιλιάδων τεστ που θα διενεργούνται καθημερινά σε εφήβους και άτομα παραγωγικής ηλικίας, και που ελπίζεται ότι θα δίνουν μια πιο ενδελεχή εικόνα της επιδημιας. Ωστόσο, δεν έκρυψε την αγωνία του για τη συνολική επίπτωση της επιδημίας στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και άλλοι έξι λοιμωξιολόγοι τάχθηκαν κατά του ανοίγματος των λυκείων από τη Δευτέρα, καθώς, όπως είπαν, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στη χώρα.

Ο κ. Τσιόδρας δικαιολόγησε την θέση του θέτοντας ως επιχείρημα την βαρύτατη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως την παρουσίασε και την Τρίτη στη διάλεξη στην Ακαδημία Αθηνών, ήταν ο λόγος για την ένσταση που διατύπωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, ο οποίος θεωρεί ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει, με δεδομένο ότι η κινητικότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα σε κρίσιμες ηλικιακές ομάδες.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι σταθμίζεται ως πολύ σημαντικό το δείγμα των δεκάδων χιλιάδων τεστ που θα διενεργούνται καθημερινά σε εφήβους και άτομα παραγωγικής ηλικίας, και που ελπίζεται ότι θα δίνουν μια πιο ενδελεχή εικόνα της πανδημίας. Ωστόσο, δεν έκρυψε την αγωνία του για τη συνολική επίπτωση της επιδημίας στα νοσοκομεία.

Εκτίμηση – σοκ

Στους 1.200 διασωληνωμένους αναμένεται να φτάσουμε την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3-10 Μαΐου, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1, εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο ομιλίας του για τις αβεβαιότητες που παραμένουν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ο καθηγητής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να παραμείνει ενδημικός και η επιδημία να μην εξαφανιστεί, τόνισε όμως ότι με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων.

Ο καθηγητής, σημείωσε ότι υπάρχει ετερογένεια στην πορεία της πανδημίας ανάλογα με την περιοχή και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στη Δ. Μακεδονία υπάρχουν πάνω από 1000 ενεργά κρούσματα, καθώς καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 46%, δείχνοντας την εκθετική πορεία της πανδημίας.
Αυτή την περίοδο εξαπλώνεται στις ηλικίες 20-50 ετών, καταγράφονται πλέον 500 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία και όσο δεν ακολουθούν αντίστοιχη πορεία τα εξιτήρια των νοσοκομείων, τότε αυξάνονται οι πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Τόνισε ότι σταθμιζεται βέβαια ως πολύ σημαντικό το δείγμα των δεκάδων χιλιάδων τεστ που θα διενεργούνται καθημερινά σε εφήβους και άτομα παραγωγικής ηλικίας, και που ελπίζεται ότι θα δίνουν μια πιο ενδελεχή εικόνα της επιδημιας.

Πολυμέσα