Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  19:27:13

Δύο καθηγητές επιμένουν στην απαισιοδοξία για την επιδημία. Θωμαΐδης: Πιθανή έκρηξη κρουσμάτων την άλλη βδομάδα. Παυλάκης: Δεν αποκλείεται τέταρτη έξαρση του κορωνοϊού το καλοκαίρι. Κύριο

Πάντως για την περιοχή της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη οι προβλέψεις από τα λύματα και άλλα δεδομένα (εισαγωγές στα νοσοκομεία, κρούσματα, ΜΕΘ), είναι πως θα χρειασθούμε κάποιες εβδομάδες έως την αποκλιμάκωση-ομαλοποίηση.

1. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, τα κορωνοπάρτι εκτόξευσαν το ιό και αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στο άμεσο μέλλον.

Οι ανησυχητικές εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και τα κορωνοπάρτι, που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο, συνδέονται άμεσα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαΐδης, με την αύξηση του ιικού φορτίου που παρουσιάστηκε στα λύματα αυτής της βδομάδας.

«Την Δευτέρα είδαμε την πρώτη αύξηση και από Τρίτη είχαμε συνεχής αύξηση. Αυτό δείχνει μια εκτεταμένη διασπορά» υπογράμμισε ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Εξήγησε πως η διασπορά έχει αποδειχθεί ότι γίνεται από τον συνωστισμό είτε σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους καθώς είναι αερογενής η μετάδοση και ότι μετά την μόλυνση χρειάζεται από 1 έως 3 μέρες για να φανεί στα λύματα.

Επεσήμανε πως μπορεί να γίνει έκρηξη του ιικου φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την άλλη βδομάδα και ότι είμαστε λίγο πιο πάνω από αρχές Μαρτίου σε σχέση με τα επίπεδα του αυτή την στιγμή.

«Οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας δείχνει ότι παραμένει υψηλό το ιικο φορτιό σε όλη την χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαίδης.

2.Κορωνοϊός : Έρχεται 4ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι; – Τι εκτιμά ο Γιώργος Παυλάκης

H μη τήρηση των μέτρων και τα κορωνοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Γιώργο Παυλάκη. «Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά.», τόνισε και προσέθεσε πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε [...]

H μη τήρηση των μέτρων προστασίας λχ. με μάσκες, αποστάσεις, και τα κορωνοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Γιώργο Παυλάκη. Και τα δύο σε βαριά κατάσταση, βλαπτική ακόμα στην Ελλάδα και από τους Έλληνες.
«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά.», τόνισε και προσέθεσε πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα, θα συνεχίσουν. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι.»

Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι, επειδή υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα 4ο κύμα. «Αυτό το 4ο κύμα, αν είναι ο ιός καινούριος, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι.»
Στην Ινδία, με το νέο στέλεχος, προβλέπεται να γίνει σφαγή, εκτίμησε λέγοντας πως «ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και θερίζει». Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι θέμα χρόνου να βρει ο ιός, από τη στιγμή που του δίνουμε το χώρο, τρόπο να χτυπήσει.

Για το Πάσχα και το αν θα έπρεπε να γίνει κάποιο άνοιγμα, ο καθηγητής είπε ότι «με το Πάσχα πάει να γίνει κάτι σωστό στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία. Θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν ανοίξουν τα ταξίδια.»
Τέλος, για τις συναντήσεις στα σπίτια είπε ότι, αν ο καθένας κρατήσει μια μικρή παρέα και δεν μαζευτούν 50 άτομα, δεν θα δώσουμε χώρο στον ιό.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στο κύμα της Θεσσαλονίκης πέθαναν άνθρωποι που δεν έπρεπε να πεθάνουν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline