Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:21:34

Κώστας Ιορδανίδης: Tέλος εποχής

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που ήρθε στον κόσμο σε μια ταραχώδη εποχή. Γεννήθηκε το 1921, βασιλικός πρίγκιπας της Ελλάδος και της Δανίας, στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Αλλά τα πρώτα χρόνια της ζωής του κάθε άλλο παρά τα πέρασε «πριγκιπικά».

Ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας, γιος του βασιλέα των Ελλήνων Γεωργίου Α΄ διέφυγε με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Αλίκη, και τα πέντε παιδιά τους, χάρις στην παρέμβαση του βασιλέως της Αγγλίας Γεωργίου Ε΄ για να σωθεί από τη μανία των βενιζελικών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η μοίρα τα έφερε και έμεινε μόνος δίχως χρήματα σε ηλικία επτά χρόνων. Η πρώτη γλώσσα που διδάχτηκε ήταν η γαλλική, όταν εφιλοξενείτο στο Παρίσι, έως ότου τελικά κατέληξε στην οικογένεια της μητέρας του, στους Μαουντμπάτεν, στο Λονδίνο. Και ήταν χάρη στον θείο του, τον «Ντίκι» Μαουντμπάτεν που γνώρισε και παντρεύτηκε την πριγκίπισσα και μετέπειτα βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Το βρετανικό κατεστημένο τον θεωρούσε παρείσακτο, φτωχό και ξένο. Το γεγονός ότι οι τέσσερις αδελφές του παντρεύτηκαν Γερμανούς ευγενείς φιλοναζιστές δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αν και ο Φίλιππος ως αξιωματικός του βρετανικού Ναυτικού πολέμησε εναντίον του Αξονος.

Δεν γνώρισε την οικογενειακή θαλπωρή, αλλά όταν πέθανε ο πατέρας του, το 1944, ήταν ο Φίλιππος που πήγε στο Μόντε Κάρλο για να περισώσει τα υπάρχοντά του. Το μόνο που βρήκε ήταν δύο βούρτσες ρούχων και κάποια μανικετόκουμπα.

Ο πρίγκιπας Αντρέας κρατούσε ημερολόγιο, που το είχε εμπιστευθεί στον Μιχαήλ Μελά, η σύζυγος του οποίου, Αλεξάνδρα, ήθελε να το παραδώσει στον Φίλιππο. Την υπόθεση διεκπεραίωσε η κόρη της, η Ναταλία Μελά, που συναντήθηκε με τον πρίγκιπα κάπου στη Γερμανία.

Αντισυμβατικός και αυθόρμητος, ο Φίλιππος της πρότεινε να «πετάξει» μαζί του στο Λονδίνο και εκείνη φυσικά πέταξε από χαρά τη σκούφια της. Οταν επέστρεφε την Αθήνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, ο αρμόδιος υπάλληλος διαπίστωσε ότι η γοητευτική αυτή κυρία που κρατούσε ένα καλαθάκι στο χέρι δεν είχε σφραγίδα εισόδου. Και η έκπληξη του «χτύπησε ταβάνι» όταν σε σχετική ερώτησή του έλαβε ως απάντηση ότι είχε έρθει με τον πρίγκιπα και το βασιλικό αεροσκάφος. Επειτα από κάποια τηλέφωνα στο Μπάκιγχαμ διεπιστώθη ότι έτσι είχε γίνει.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Φίλιππος ειδοποιήθηκε από φίλους ότι γνωστός παλαιοπώλης της Αθήνας επρόκειτο να δημοπρατήσει προσωπική αλληλογραφία του πατέρα του και έσπευσε αμέσως να περιέλθουν στην κατοχή του τα γράμματα εκείνα. Μάζευε ό,τι είχε απομείνει από τον πατέρα του, που είχε γνωρίσει τόσο λίγο.

Και όταν το 1967 η δικτατορία επεβλήθη στην Ελλάδα, έσπευσε στην Αθήνα, όπου ζούσε η μητέρα του ως ελεούσα μοναχή, και τη μετέφερε στο Λονδίνο. Εκτοτε η πριγκίπισσα Αλίκη έζησε έως τον θάνατό της στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Μια περιπέτεια η ζωή του πρίγκιπα Φιλίππου, γεμάτη άγριες αντιθέσεις. Ο θάνατός του γαληνότατος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline