Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από σήμερα Αλέξης Τσίπρας- ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν τη «μάχη των μαχών» για τα εργασιακά κατά Χατζηδάκη-Μητσοτάκη. Ξεκινά πορείες και διαδηλώσεις με σταθμό τη γενική απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου. Κύριο

«..Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εντολοδόχος των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ να διαλύσει κατακτήσεις ενός αιώνα και να μας οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας».

Τίποτα από τα προσκλητήρια πολεμικής δεν τους βγήκε εδώ και δύο χρόνια. Τελευταίος στόχος ένας καυτός Μάιος (πριν τις διακοπές του Ιουνίου), φιλόδοξος, «συσπειρωτικός για όλη την Αντιπολίτευση», απόλυτα συγκρουσιακός εντός και εκτός Βουλής, στις πλατείες και στους δρόμους. Κατά της Κυβέρνησης και ειδικότερα του διδύμου στα εργασιακά Χατζηδάκη-Μητσοτάκη..«Η μητέρα των μαχών», «να πάρουμε θέσεις μάχης», «να κερδίσουμε τον πόλεμο» είναι φράσεις που ακούγονται το τελευταίο διάστημα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην Κουμουνδούρου «βλέπουν» ότι με την υποχώρηση της πανδημίας και την επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας, η πολιτική ατζέντα θα μετακινηθεί από τον κορωνοϊό, τις ΜΕΘ, τα εμβόλια και τα υπόλοιπα υγειονομικής φύσης ζητήματα και θα κινηθεί στην κατεύθυνση του τρόπου και της ταχύτητας της οικονομικής ανάκαμψης αλλά και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα αφήσει πίσω του το πολύμηνο lockdown.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ένα μεγάλο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα η αντίθεσή τους σε αυτό θα αποτελέσει «αιχμή του δόρατος» της αντιπολιτευτικής τους τακτικής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για κατάργηση του οκταώρου και ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ υπογραμμίζουν ότι εντάσσοντας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στο σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση το έχει μετατρέψει σε προαπαιτούμενο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για την πρώτη «νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση του Μνημονίου Μητσοτάκη».

Τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η εκτίμηση του επιτελείου της Κουμουνδούρου είναι ότι στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη εμπεριέχονται ρυθμίσεις που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των νέων εργαζομένων, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει σημαντικές αντιδράσεις και δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Με αυτή τη δυσαρέσκεια επιθυμεί να συναντηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας σε μαζικές αντιδράσεις και άντληση πολιτικού οφέλους.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν προκαλεί εντύπωση ο πολεμικός –συσπειρωτικός τόνος που έχει δοθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το σχετικό σήμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο.

«Δεν σας κάλεσα απλά για να ανταλλάξουμε θέσεις, αλλά για να πάρουμε θέσεις. Να πάρουμε θέσεις μάχης. Η κυβέρνηση αποφάσισε -παρότι είμαστε ακόμη στην κορύφωση του δράματος της πανδημίας- να κηρύξει το πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία. Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις. Όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες. Αλλά με στόχο να κερδίσεις τον πόλεμο.» ήταν μία από τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή του.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ζητήσει την προετοιμασία ενός αναλυτικού προγράμματος για την εργασία στην Ελλάδα, το οποία και θα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνο της Νέας Δημοκρατίας.

-Μεγάλο βάρος πέφτει στην απεργία της 6ης Μαΐου

Το βάρος πέφτει, για την ώρα, στην απεργία της 6ης Μαΐου, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ρίξει όλες τους τις οργανωτικές δυνάμεις ενώ δεν αποκλείεται στη συγκέντρωση να συμμετέχει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο σχετικό κάλεσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, αναφέρεται: «Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην κυβέρνηση - εντολοδόχο των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ να διαλύσει κατακτήσεις ενός αιώνα και να μας οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας. Με οδηγό την Εργατική Πρωτομαγιά θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για το δικαίωμα σε εργασία με ανθρώπινους όρους και αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Για το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. [...] Στις 6 του Μάη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλοι και όλες, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην τολμήσει να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη βουλή».

Πολυμέσα