Σάββατο 20 Απριλίου 2024  04:55:39

Παπαευαγγέλου ανήσυχη: «Αναμένουμε τοπικές επιδημίες κορωνοϊού, με αύξηση των κρουσμάτων...». Αιτίες οι επιπόλαιες συνάξεις, σε πλατείες, κρυφά πάρτυ και σκαλάκια μέχρι το Πάσχα. Κύριο

Παράλληλα με τις αναζωπυρώσεις σε Αττική, Μακεδονία και Θεσσαλία νέα κρούσματα στη Αιτωλοακαρνανία και στη Κέρκυρα, στην Κάλυμνο και στις Καστανιές.

-Οι προειδοποιήσεις των «έξυπνων-επιπόλαιων» παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, δεν έπιασαν αλλά δικαιώθηκαν ήδη. Πρώτες νέες επικίνδυνες περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο», χθες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Πρόκειται για τον δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών , τον Δημο Μεσολογγίου κι ευρύτερα της περιοχή Αγρινίου και Αιτωλικού. Ακόμα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε καθολικό lockdown, αντίστοιχο με αυτό της Καλύμνου μπαίνει από αύριο το πρωί και ο οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας, του Δήμου Ορεστιάδος.

-Παράλληλα, την Πέμπτη (06.05), στην τουριστική Κέρκυρα βρέθηκαν 43 νέες μολύνσεις στο νησί, με τον κόσμο να θεωρεί βέβαιο πως το Πάσχα, ευθύνεται για την ξαφνική έξαρση.

Ο ΕΟΔΥ αναφορικά με τα μεγάλα νούμερα των τελευταίων ημερών, σημειώνει πως σε αυτά περιλαμβάνονται κρούσματα και προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσής τους στο Μητρώο Covid-19. Ωστόσο τις προηγούμενες μέρες στο νησί σημειώνονται περίπου 10 κρούσματα ημερησίως.
Οι τοπικοί άρχοντες της Κέρκυρας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν υψηλά.
«Εάν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα τι περιμένουμε; Είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιος συνωστισμούς;» αναρωτιέται ο Κωνσταντίνος Λέσσης, δήμαρχος της Νότιας Κέρκυρας, περιοχή στην οποία «ανήκουν» τα 12 από τα 43 χθεσινά κρούσματα.

Ενώ παράλληλα ο ίδιος συνεχίζει «κατανοώ την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία στο νησί και την ανησυχία του κόσμου αλλά οι συγκεντρώσεις έπρεπε να αποφευχθούν. Και στο συγκεκριμένο έθιμο συρρέει όλη η Κέρκυρα. Φάνηκε τι έγινε- μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το νησί καλείται να ζήσει με ένα τρόπο εντελώς ξένο με την κοινωνία μας και τον τρόπο που μεγαλώσαμε και η νεολαία αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κυλούν προς την άρνηση. Έχουν χάσει όμως και οι κυβερνώντες σε κάποιο βαθμό την αξιοπιστία τους στα μάτια του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ- ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΒΑΝΑΣ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Για τις 17 Μαΐου εισηγήθηκε στην κυβέρνηση η επιτροπή των ειδικών το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών ανακοίνωσε επισήμως η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η απόφαση αυτή, βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί, και έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει η υποχρεωτική εκπαίδευση εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου. Ας μην ξεχνάμε, τόνισε, ότι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4 ετών δε φοράνε μάσκα.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, ότι τόσο χθες όσο και σήμερα που επιστρέψαμε στον υψηλό αριθμό ημερησίων τεστ, το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε το ίδιο με αυτό της Μ. Εβδομάδας στο 4,3%. Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των συνολικών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 20.000 για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες.

Όπως ανακοίνωσε, σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων έχουμε ακόμα στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, και στη Θεσσαλία. Όπως επισήμανε δε, ακόμα δεν έχουμε δει τις πιθανές επιπτώσεις λόγω του Πάσχα. Αναμένουμε τοπικές επιδημίες, και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις, καθώς οι τόσο οι υπερτοπικές μετακινήσεις όσο και οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν ανθρώπους 20 με 60 ετών που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα, ενώ μόνο πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των 30 – 60 ετών.

Πάντως, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για 4η εβδομάδα, με το μέσο όρο του επταημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές τη μέρα. Για πρώτη φορά τη Μεγάλη Εβδομάδα είδαμε τον αριθμό των νέων εισαγωγών και των αποσωληνώσεων να είναι μικρότερος από τον αριθμό των εξερχομένων για το σπίτι τους και των διασωληνώσεων τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Οι ΜΕΘ για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια.

Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων στην επικράτεια συνεχίζει να είναι υψηλός, και να ανέρχεται στους 4.900 ασθενείς. Επίσης, στις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline