Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021  06:41:51

Πανελλήνιες 2021: Πέντε τμήματα ΑΕΙ που δίνουν προοπτικές καριέρας για νέους φοιτητές

Σε ειδικό αφιέρωμα, στα «ΝΕΑ», πέντε τμήματα τονίζεται ότι προσφέρουν ξεχωριστές, νέες προοπτικές καριέρας και ενδεχομένως θα επηρεαστούν από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ακολουθούν τα 5 τμήματα, όπως περιγράφονται στον οδηγό της εφημερίδας «Τα Νέα»:

Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το συγκεκριμένο τμήμα αφορά έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας. Ξεκινώντας από πεδία όπως τα ναυτιλιακά οικονομικά και συνεχίζοντας και σε τομείς όπως τα Maritime Logistics, ο απόφοιτος του τμήματος μπορεί να ακολουθήσει μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία που θα τον οδηγήσει να εργαστεί ως αυτοματιστής ναυτιλίας, επιχειρησιακός σύμβουλος, ναυτιλιακός οικονομολόγος, μεσίτης ναυλώσεων κ.ο.κ.

Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα σπουδών που έχει ως αποστολή την εκπαίδευση επιστημόνων και στελεχών με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να αναλύουν προβλήματα και να αξιοποιούν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διοίκηση πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων. Από προγραμματιστές και αναλυτές ασφαλείας έως επιχειρησιακοί αναλυτές και data scientists, οι απόφοιτοι μπορούν – πρακτικά – να διαμορφώσουν ξεχωριστά μονοπάτια καριέρας, με ιδιαίτερη δυναμική στην αυριανή αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, διαθέτουν ένα ευρύ πεδίο γνώσεων που τους επιτρέπει να εργαστούν και ως μηχανικοί τηλεπικοινωνιών ή διαχειριστές δικτύων.

Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο απόφοιτος είναι ένας μηχανικός που ασχολείται με την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική διαχείριση των τεχνικών έργων, τη διαχείριση αερίων ρύπων, υγρών και στερεών αποβλήτων, την εξυγίανση ρυπασμένων περιοχών, την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση υδατικών πόρων και τα υδραυλικά έργα. Συνεπώς, εμπλέκεται με τον στρατηγικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό, την περιβαλλοντική πολιτική, περιβαλλοντική νομοθεσία και περιβαλλοντικό έλεγχο (επιθεώρηση), την ενεργειακή εξοικονόμηση και αναβάθμιση κτιρίων, τον βιοκλιματικό και ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων, την υγιεινή και ασφάλεια εργασίας κ.ο.κ. Δεν είναι τυχαίο πως τα δυνητικά πεδία απασχόλησής του μπορεί να είναι από τεχνικές εταιρείες και κατασκευαστικές μέχρι εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων.

Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει το επιστημονικό πεδίο της επικοινωνίας, συνδυάζοντας γνωστικά αντικείμενα που εντάσσονται στις κοινωνικές επιστήμες και ακολουθώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση που πλαισιώνεται από επιστημονικά πεδία όπως της μαζικής επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, των δημοσίων σχέσεων, της διαφήμισης, της έρευνας αγοράς και του μάρκετινγκ, της πολιτικής επιστήμης, της κοινωνιολογίας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Το εύρος και η διεπιστημονικότητα του προγράμματος σπουδών παρέχουν την προοπτική μιας διαφοροποιημένης σταδιοδρομίας με ειδικότητες όπως διαφημιστής, content creator, αναλυτής αγοράς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, σύμβουλος επικοινωνίας και αρκετές ακόμη.

Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Διεθνές Πανεπιστήμιο, και Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Τα τμήματα υπηρετούν κατά κύριο λόγο την επιστήμη των logistics. Η διοίκηση logistics αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς κλάδους και βασικότερα οικονομικά πεδία, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου. Τα επαγγέλματα που αφορούν τη διοίκηση logistics σχετίζονται με ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Σε πολλές, μάλιστα, διεθνείς αλλά και εγχώριες μελέτες – όπως αυτή του ΣΕΒ – γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για το πλήθος των ειδικοτήτων και των εναλλακτικών διαδρομών που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που θα ασχοληθεί με το πεδίο αυτό.

«Όπως εύλογα διαπιστώνουμε, ορισμένα τμήματα που ενδεχομένως θα επηρεαστούν από την ΕΒΕ και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμπληρώσουν τις προσφερόμενες θέσεις καλλιεργούν ενδιαφέρουσες προοπτικές καριέρας. Μια προσεκτική μελέτη των δυνατοτήτων που μας παρέχει το κάθε τμήμα σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο αποτελεί πρώτιστο κριτήριο ώστε να προχωρήσουμε σε έξυπνες επιλογές και να συμπληρώσουμε το Μηχανογραφικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σχολίασε καταλήγοντας ο ειδικός κ. Χρήστος Ταουσάνης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline