Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:55:37

Ο συντονιστής υφυπουργός στο Μαξίμου Άκης Σκέρτσος αντιμέτωπος με τον εκβιασμό των φαρμακοποιών για τα self-tests: «H δωρεάν διάθεση τους θα συνεχιστεί. Σύντομα οι ανακοινώσεις για τα κανάλια διανομής. Κύριο

Συνηγορία του Αδωνη Γεωργιάδη και πρόταση διανομής τους από τα σούπερ μάρκετς. Αμηχανία και διχασμό για τον εκβιασμό στο Κράτος ανάμεσα στους φαρμακοποιούς.

1.Η διανομή των δωρεάν self-tests θα συνεχιστεί από «κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες», διευκρίνισε ο υφυπουργός στον Μαξίμου Άκης Σκέρτσος, μετά την γνωστοποίηση του τερματισμού της δωρεάν διάθεσης από τα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σε μια καταφανή κίνηση «πίεσης και εκβιασμού», σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και της ΝΔ και κρυφού-αναμολόγητου αιτήματος για κάποια οικονομική τους αμοιβή εις το εξής. Παρά το γεγονός ότι αρχικά το σύστημα αυτό έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, γιατί έστειλε πολύ κόσμο καθημερινά ως πελατεία στα φαρμακεία, που μαστίζονται από τον πληθωρισμό.

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών», αναφέρει στη δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας παράλληλα:

«Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Καταλήγοντας, ο κ. Σκέρτσος αναφέρει: «Σημειώνεται ότι από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

-73% κρούσματα COVID
-65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID
0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID
-53% μείωση δείκτη θετικότητας».

2. Να διατίθενται τα self test από τα σούπερ μάρκετ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μεταξύ άλλων δήλωσε:

Για τα self tests ότι «θα διανέμονται και από άλλα κανάλια πέραν των φαρμακείων και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες ή ενδεχομένως αύριο».

Όπως είπε το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει πως η διανομή μπορεί να γίνεται και από τα super market.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι. Πρόσθεσε πάντως ότι το μείζον ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες σημειώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει την παράνοια να μην θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν.

«Η ανησυχία που είχαμε τον Δεκέμβριο, ή τον Ιανουάριο δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα αφού έχουν εμβολιαστεί 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο των πλανήτη και είναι καλά».

Για τα προνόμια των εμβολιασμένων σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν ούτε προνόμια, ούτε τιμωρίες, ούτε κούνημα του δαχτύλου. «Είναι σεβαστή η ανησυχία για τα εμβόλια. Όμως σήμερα μετά από 1,5 δις εμβολιασμένων δεν μπορεί να υπάρχει η ίδια ανησυχία με αυτή που υπήρχε τον Ιανουάριο».

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τα προνόμια θα γίνει τον χειμώνα που θα έρθει καθώς και ότι με βεβαιότητα θεωρεί ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, όπου προφανώς και δεν θα μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι. Είπε επίσης ότι ο κανόνας αυτός θα ισχύει για τα πάντα.

«Όταν είμαστε μια κοινότητα εμβολιασμένων ξέρουμε ότι έχουμε γύρω μας ασφάλεια και ο διπλανός μας δεν μπορεί να μας βλάψει. Εάν μέσα στην κοινότητα των εμβολιασμένων έχουμε πέντε ανεμβολίαστους ξέρουμε ότι αυτοί μπορούν να μας κολλήσουν και δίνουν το χώρο στον ιό να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο επικίνδυνος. Πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζομένους μας».

3. Α. Σκέρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μήνα θέση σχετικά με τα self tests

Σκληρή πολιτική επίθεση εξαπολύει κατά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το θέμα των self tests ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ανεύθυνη στάση και καιροσκοπισμό, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, στη δήλωσή του ο κ. Σκέρτσος, αφού υπενθυμίζει τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον καλεί να απαντήσει αν τελικώς συμφωνεί ή διαφωνεί με τη δωρεάν διάθεση των self tests στους πολίτες.

"Η τακτική της "κωλοτούμπας" ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς παραμένει. Από σήμερα, μάλιστα, προστίθεται ακόμη ένα ζήτημα στη μακρά λίστα των θεμάτων για τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση τα λέει "και έτσι κι αλλιώς". Αυτό των self tests", σημειώνει εισαγωγικώς και συνεχίζει θυμίζοντας "μερικές μόνο από τις παλινωδίες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες στο θέμα αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ:

- Στις 23 Μαρτίου 2021, είχε διαφωνήσει κάθετα, με κεντρική του ανακοίνωση, στη μείζονα αυτή παρέμβαση δημόσιας υγείας, καταθέτοντας μάλιστα "πεντάλογο" με τους λόγους για τους οποίους τη θεωρούσε ακατάλληλη. Το έπραξε δε αυτό κόντρα στις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Δημόσιας Υγείας που είχε θέσει ως προϋπόθεση για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, την εφαρμογή της μαζικής αυτοδιάγνωσης.

- Στις 9 Απριλίου 2021, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή αφήνοντας υπόνοιες για "σκανδαλώδη" ανάθεση και παρουσιάζοντας τον πρωθυπουργό και την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ως "πλασιέ" συγκεκριμένης εταιρείας. Η εταιρία αυτή τελικά ουδέποτε συμμετείχε στον διαγωνισμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αδειάζοντας πανηγυρικά τους "Κλουζώ" της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Στις 10 Μαΐου 2021, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ευθέως την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο σχολείο και το εργαλείο της αυτοδιάγνωσης που επίσης ζητήθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Ένα μήνα μετά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα τα σχολεία της χώρας λειτούργησαν χωρίς προβλήματα και συρροές ή εστίες μεταδοτικότητας χάρη και στα self tests.

- Σήμερα, 9 Ιουνίου 2021, με ανακοίνωσή του πάλι, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει έστω εμμέσως -και με δυόμισι μήνες καθυστέρηση- τη χρησιμότητα των self tests και ζητάει να διατίθενται από τα φαρμακεία".

Συμπέρασμα; Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, "το να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση κάθε μήνα και μια διαφορετική θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας αφενός δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση και αφετέρου αποδεικνύει τον καιροσκοπισμό με τον οποίο προσεγγίζει τη διαχείριση της πανδημίας. Ας μας πει, λοιπόν, καθαρά: συμφωνεί ή διαφωνεί με τη δωρεάν διάθεση των self tests στους πολίτες;"
Και η δήλωση του Α. Σκέρτσου καταλήγει ως εξής:

"Τα self tests μαζί με τον εμβολιασμό συνέβαλαν καθοριστικά στην άρση των περιορισμών της προηγούμενης περιόδου και στη σταδιακή απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από τα δεσμά της πανδημίας. Όσο κι αν δεν αρέσει αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την επιτυχημένη πολιτική".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline