Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:04:17

Ο ένας Σαλονικιός και οπαδός του Άρη... Ο άλλος ομογενής από την Αφρική... Οι δύο κορυφαίοι Έλληνες στη εταιρεία με το φάρμακο κατά του εκφυλισμού του Αλτσχάιμερ. Κύριο

Μισέλ Βουνάτσος: Ο άνθρωπος που καταπολεμά μαζί με τον Σ. Παπαδόπουλο την ασθένεια μάστιγα του 210υ αιώνα και των μεγάλων ηλικιών. Πως ο ελληνικής καταγωγής CEO της Biogen έλυσε τον άλυτο γρίφο του Άλτσχαϊμερ.

1. Είναι το «θαυματουργό φάρμακο» που αναζητούσε η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία εδώ και δεκαετίες. Περίπου 115 χρόνια αφότου ο Γερμανός γιατρός Αλοΐσιος Άλτσχαϊμερ πραγματοποίησε μία νεκροτομή που τον βοήθησε να εντοπίσει την ασθένεια που πήρε το όνομά του, 50 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο περιμένουν ακόμα για μία θεραπεία.

Το Άλτσχαϊμερ συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, αλλά είναι η μοναδική εξ αυτών που δεν μπορεί να προληφθεί, να γιατρευτεί ή έστω να επιβραδυνθεί. Μία ασθένεια που κοστίζει 1 τρισ. δολάρια το χρόνο μόνο για το αμερικανικό σύστημα υγείας και υπολογίζεται ότι θα μετρά 130 εκατομμύρια ασθενείς έως το 2050, παραμένει ο άλυτος γρίφος της ιατρικής και των μεγάλων φαρμακευτικών.

Για αυτό και η είδηση ότι η αμερικανική επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων FDA έδωσε χθες το πράσινο φως για την κυκλοφορία του φαρμάκου της Biogen για το Άλτσχαϊμερ, είναι μία στιγμή θριάμβου όχι μόνο για την αμερικανική φαρμακευτική (που είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται κατά 38,34% σε μία ημέρα) και για τα εκατομμύρια των οικογενειών που ζουν με αυτή την ασθένεια, αλλά και για τον ελληνικής καταγωγής CEO, Μισέλ Βουνάτσος.

Γάλλος υπήκοος, με ελληνική καταγωγή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, ο Μισέλ Βουνάτσος είναι ένας πραγματικός πολίτης του κόσμου. Μιλά έξι γλώσσες (με χαρακτηριστική γαλλική προφορά), έχει δουλέψει για μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σε άλλες τόσες χώρες, ενώ έχει τρέξει μαραθωνίους σε τρεις ηπείρους. Επί 25 χρόνια, η οικογένειά του, δηλαδή η σύζυγός του Μαρτίν που είναι γιατρός και τα τρία τους παιδιά, τον ακολουθούσαν σε κάθε βήμα της καριέρας του, που τον έφερε από τη Γαλλία και την Πολωνία έως τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στη Βοστώνη, καθώς το 2017 κατέλαβε τη θέση του CEO της Biogen, έπειτα από μία καριέρα 20 χρόνων στη Merck.

Όταν ανέλαβε τα ηνία της Biogen από τον επίσης ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Σκάνγκος, η φαρμακευτική είχε ήδη αφιερώσει χρόνια στην προσπάθειά της να βρει ένα φάρμακο για το Άλτσχαϊμερ. Το σκεύασμα που αρχικά η εταιρεία είχε ονομάσει aducanumab θα ήταν η επόμενη επανάσταση στην ιατρική.
Όμως το Άλτσχαϊμερ αποδείχθηκε πολύ δύσκολο να νικηθεί. Έπειτα από πολλές αποτυχίες στις κλινικές έρευνες, η Biogen είχε σχεδόν εγκαταλείψει το φάρμακο, ώσπου το 2019 ο Βουνάτσος πήρε ένα τεράστιο ρίσκο, αρχίζοντας και πάλι τις προσπάθειες.

Με τη χθεσινή απόφαση του FDA, το φάρμακο της Biogen που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhem, έγινε το πρώτο κατά του Άλτσχαϊμερ που εγκρίνεται εδώ και 20 χρόνια.

2. Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος: Ο Έλληνας επιστήμονας πίσω από το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Ο Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen, της οποίας το φάρμακο aducanumab εγκρίθηκε από τον FDA ως νέο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Το aducanumab της Biogen Inc ως την πρώτη θεραπεία για την αντιμετώπιση μιας υποκείμενης αιτίας της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενέκρινε τη Δευτέρα o Oργανισμός Φαρμάκων FDA των ΗΠΑ.

Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που λαμβάνει έγκριση. Η εταιρεία παραγωγής Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Σύμφωνα με το Reuters, η Biogen μαζί με την ιαπωνική εταιρεία Eisai Co σταμάτησαν την δοκιμή ανάπτυξης του φαρμάκου τον Μάρτιο του 2019 και στη συνέχεια επανέφεραν τις δοκιμές τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι μια πιο λεπτομερής ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι ορισμένοι ασθενείς με πολύ πρώιμες μορφές της νόσου επωφελήθηκαν από τη λήψη υψηλότερων δόσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, όπως με τον Αλμπέρτ Μπουρλά της Pfizer και το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ακόμα ένας Έλληνας κρύβεται πίσω από τη σημαντική αυτή εξέλιξη για την παγκόσμια υγεία.

Ποιος είναι ο Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος

Ο Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας από το 2008 και διορίστηκε πρόεδρος τον Ιούνιο του 2014.

Ο Παπαδόπουλος είναι ένας πρώην τραπεζίτης επενδύσεων που ειδικεύεται στις εταιρείες βιοεπιστήμης. Ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ πλέον είναι αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ο Δρ Παπαδόπουλος είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Exelixis Inc., μιας εταιρείας ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων που συν-ίδρυσε το 1994. Ίδρυσε την Anadys Pharmaceuticals Inc. το 2000, και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μέχρι την εξαγορά της από την Hoffman-La Roche το 2011, όπου ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το έτος 2011.

Στον μη-κερδοσκοπικό τομέα, ο Δρ Παπαδόπουλος είναι συν-ιδρυτής και πρόεδρος του Fondation Santé, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Visitors of Duke Medicine και μέλος της Παγκόσμιας Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Duke για την Καινοτομία στην Υγεία.
Ο Δρ Παπαδόπουλος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ως Αντιπρόεδρος της Cowen & Co., LLC, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 2006, μετά από έξι χρόνια με την εταιρεία, όπου ως τραπεζίτης επενδύσεων, επικεντρώθηκε στην βιοτεχνολογία και τον φαρμακευτικό τομέα.

Πριν την ένταξή του στην εταιρεία Cowen, πέρασε 13 χρόνια ως τραπεζίτης επενδύσεων στην PaineWebber, Inc., όπου ήταν πιο πρόσφατα πρόεδρος της PaineWebber Development Corp, θυγατρική της PaineWebber που εστιάζει στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Εντάχθηκε στην PaineWebber το 1987 από την Drexel Burnham Lambert, όπου ως αναλυτής στο Τμήμα Έρευνας Equity, κάλυπτε τον κλάδο της βιοτεχνολογίας. Πριν από την Drexel, ήταν ο αναλυτής βιοτεχνολογίας της Donaldson, Lufkin & Jenrette.

Γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός και... Αρειανός

Είναι Πόντιος από την πλευρά του πατέρα του και Μικρασιάτης από την πλευρά της μητέρας του. Γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στο Χαριλάου, και είναι οπαδός του Άρη.

Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2020, παίρνοντας μέρος σε τηλεδιάσκεψη με θέμα "Η παρούσα κρίση της υγείας και η Βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα", μιλώντας με άλλους Έλληνες επιστήμονες που επίσης διαπρέπουν στο εξωτερικό, έκανε τη... διαφορά. Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης και έχοντας σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μια σημαία του Άρη πίσω του, στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη, είπε: "Στους φίλους μου στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα έχω να πω, Άρης Θρησκεία, Θύρα 3".

Παρότι πέρασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Στέλιος Παπαδόπουλος φοίτησε μόλις τρεις μήνες και έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στη Δυτική Βιρτζίνια. Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Βιολογία, έκανε μεταπτυχιακό στο Πίτσμπουργκ και μετά στράφηκε στη Βιοφυσική.

Με επιπλέον σπουδές στα Οικονομικά, σύντομα μεταπηδά από τον ακαδημαϊκό χώρο στον τομέα των επενδύσεων, ως αναλυτής μετοχών βιοτεχνολογίας στη Γουόλ Στριτ. Από τότε, η πορεία του είναι διαρκώς ανοδική.

Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" πριν από έναν χρόνο περίπου είχε πει: "Η επιστήμη είναι σαν το ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς να παίξεις μπάλα μόνος σου και να κερδίσεις παιχνίδι. Χρειάζεσαι και συμπαίκτες, και αντιπάλους. Αν φτιαχτούν κάποιες ομάδες, θα αρχίσει το σύστημα να δουλεύει και να αποδίδει. Θα έρθουν και οι επενδυτές. Το χρήμα δεν έχει πατρίδα: κυνηγάει τις επενδυτικές ευκαιρίες".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline