Σάββατο 20 Απριλίου 2024  18:39:26

Τ. Ερντογάν: «Καμία υποχώρηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ...». Λεονταρισμοί εν όψει της συνάντησης με τον πλανητάρχη και πριν προσκυνήσει κατά την οθωμανική συνήθεια. Κύριο

Απόλυτη η θέση όλων των θεσμικών παραγόντων των ΗΠΑ (Λευκός Οίκος, Σταίητ Ντηπάρντμεντ, Γερουσία) κατά της επιθετικής –προκλητικής τάσης του Ερντογάν στην Ανατ. Μεσόγειο και επίσης για την συνεχιζόμενο «δίποτρο» με ΝΑΤΟ και με Ρωσία στον λεπτό τομέα της πολεμικής συνεργασίας.

1.-Καμία υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη, μιλώντας στο κόμμα του (ΑΚΡ), στον απόηχο δηλώσεων πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη συνάντησή του.

Φυσικά με δηλώσεις στους βουλευτές του κόμματος του και για εσωτερική δημαγωγική επίδειξη- κατανάλωση.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην ΚΟ του ΑΚΡ, είπε πως «στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξετάσουμε με τους ομολόγους μας τα ζητήματα που έχουμε στην ατζέντα μας. Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση».
Προσέθεσε, μάλιστα, πως αυτό που αναμένεται από τα μέλη της συμμαχίας είναι «να μας δείξουν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως και ευαισθησίες για την ασφάλεια της χώρας μας. Στους ομολόγους μας, θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας στα ζητήματα αυτά. Με πολλαπλές επεμβάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη, η Τουρκία έδωσε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες να την εγκλωβίσουν στα παράλιά της».
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της θαλάσσιας βλέννας στη Θάλασσα του Μαρμαρά, δηλώνοντας πως η Τουρκία θα καθαρίσει όλη τη θάλασσα, ανακηρύσσοντάς την προστατευόμενη περιοχή και αξιοποιώντας προηγμένη τεχνολογία.

2.Απάντηση Ερντογάν στις ΗΠΑ: Καμία υποχώρηση στη συνάντηση με τον Μπάιντεν

«Με πολλαπλές επεμβάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη η Τουρκία έδωσε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες να την εγκλωβίσουν στα παράλιά της» δήλωσε ο Ερντογάν
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση διεμήνυσε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα θέσει το θέμα των προκλήσεων της Άγκυρας στον Τούρκο πρόεδρο.

«Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξετάσουμε με τους ομολόγους μας τα ζητήματα που έχουμε στην ατζέντα μας. Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση. Επ' ευκαιρία της Συνόδου θα συναντηθούμε κυρίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν. Θα έχουμε συναντήσεις με τους ηγέτες της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ελλάδας, κι αν το επιτρέπει ο χρόνος και με άλλους συμμετέχοντες» ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του του ΑΚΡ.

«Το μόνο που περιμένουμε από τα μέλη της Συμμαχίας, σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή, είναι να δείξουν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως και στις ευαισθησίες για την ασφάλεια της χώρας μας. Στους ομολόγους μας θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας στα ζητήματα αυτά» σημείωσε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

«Με πολλαπλές επεμβάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη η Τουρκία έδωσε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες να την εγκλωβίσουν στα παράλιά της» συμπλήρωσε ο Ενρτογάν. Διαβεβαίωση Μπλίνκεν

3.Ο Μπάιντεν θα «τραβήξει το αυτί» του Ερντογάν για τη στάση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, δήλωσε ο Μπλίνκεν

Στη διαβεβαίωση ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές.

Σχετικά με τη στάση της Άγκυρας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είχε επισημάνει ότι βρίσκει εκπληκτικό το γεγονός ότι «μια χώρα που ήταν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας».
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μενέντεζ αναρωτήθηκε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Τούρκο ομόλογο του όλο το φάσμα των διαφορών που χωρίζουν την Ουάσιγκτον από την Άγκυρα.

«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα (στο θέμα) με τους S400. Αλλά πέρα από αυτό (το ζήτημα), οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές. Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να οπισθοχωρεί από αυτές τις προσπάθειες. συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης, καθώς υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων. Παρόλα αυτά, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline