Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:16:17

Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία δεν πήραν το «πράσινο φως» για την ενταξιακή διαδικασία. Η πρώτη λόγω βέτο Βουλγαρίας, η δεύτερη λόγω δυσπιστίας στο φαύλο καθεστώς Ε. Ράμα. Κύριο

Και οι δύο χώρες συνεχίζουν να έχουν ιδιαίτερη ανάγκη την υποστήριξη της Ελλάδος και των συμμάχων της στην Ε.Ε., γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει οι ηγεσίες των δύο χωρών να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική ομογένεια η Αλβανία και τα Σκόπια στην πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία ζουν μια δύσκολη πολιτική στιγμή» ανέφερε η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί διαπραγματευτικό πλαίσιο και παρέπεμψε το θέμα στην προεδρεία της Σλοβενίας που αναλαμβάνει το επόμενο εξάμηνο

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο δεν κατάφερε να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Όπως δήλωσε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πορτογαλίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, 'Ανα Πάολα Ζακάριας, «δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για τις δύο υποψήφιες χώρες».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η ίδια, πρόσθεσε ότι η Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ προσπάθησε να βρεθεί λύση, όμως «η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία ζουν μια δύσκολη πολιτική στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή για όλους», πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σλοβενία, που αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και θα φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα σύντομα.
Εξάλλου σήμερα στο Λουξεμβούργο θα πραγματοποιηθεί η διακυβερνητική διάσκεψη της ΕΕ με το Μαυροβούνιο και στη συνέχεια με τη Σερβία, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

«Είναι σημαντικό αυτό το βήμα, γιατί δίνει ένα θετικό μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε η 'Ανα Πάολα Ζακάριας, σημειώνοντας ωστόσο ότι λυπάται που δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί σήμερα η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline