Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:55:00

Δύο χρόνια τώρα και ακόμα υποσχέσεις Κ. Τσιάρα για αυστηροποίηση κάποιων ποινών. Μητσοτάκης στο υπουργικό: - «Θα θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες» στον Ποινικό Κώδικα. Κύριο

Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο.

«Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι» τόνισε, αναφορικά με το μέτωπο της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Οι τελευταίοι μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι, γιατί οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος».

Ειδικά όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, το καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Καλημέρα σας. Συνεδριάζουμε για έκτη φορά φέτος, τον έκτο μήνα του χρόνου και θα ήθελα απλά εισαγωγικά να επισημάνω ότι καθώς πλησιάζουμε πια στα δύο χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου, έχουμε προωθήσει συνολικά 187 σχέδια νόμου, τα οποία έχουν γίνει νόμοι του κράτους και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες με τη νέα δέσμη που περιλαμβάνει η σημερινή πλούσια ατζέντα μας».

..............Κλείνω με την τρίτη μεγάλη θεσμική τομή: μια παρέμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναδιοργανώνει πλήρως την Ελληνική Αστυνομία, γιατί οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου. Και είναι αλήθεια και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό, σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ελληνική Αστυνομία, όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας. Τελευταία, άλλωστε, δεν αποκαλύπτει ενόχους από μόνη της φέρνει αποτελέσματα μόνο όταν τίθενται στη διάθεση, στα χέρια των ειδικών. Και με τη νέα διάταξη δυνάμεών της, η Ελληνική Αστυνομία φιλοδοξεί να οδηγεί πιο γρήγορα, πιο τεκμηριωμένα τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη.

Κι εκείνη, βέβαια, θα έχει τον τελικό ρόλο και λόγο για να κρίνει δίκαια. Θέλω να θυμίσω, ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν -όπως ξέρουμε- των μεταγενέστερων έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα. Θυμίζω ακόμα ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους.»

Τσιάρας μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, κάνει ακόμα διαπιστώσεις: Ανάγκη για επανεξέταση και αυστηροποίηση των πραγματικών ποινών

Με αφορμή τη δολοφονία της Καρολάιν, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, μια διαρκή υπόσχεση και δέσμευση από τον Ιούλιο του 209. – Όσα είπε για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Για αυστηροποίηση των ποινών το αμέσως επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής παρακολούθησης του ποινικού κώδικα είναι έτοιμο και εντός των επομένων ημερών πρόκειται να παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου πρώτα εκεί θα υπάρχει μια σχετική διαβούλευση πριν την δημόσια διαβούλευση και την νομοθετική πρωτοβουλία.

Σχολιάζοντας την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, ο υπουργός είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω γεγονότων τα οποία βρέθηκαν υπό φως της δημοσιότητας και αποτέλεσαν σοκαριστικά γεγονότα για την κοινή γνώμη, έχει δημιουργηθεί τεράστια συζήτηση σε σχέση με την αναμόρφωση συγκεκριμένων άρθρων του ποινικού κώδικα και βεβαίως υπάρχει μια συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών». Όπως είπε, υπήρξε μια γενικότερη αντίδραση όταν η ΝΔ ήταν ακόμη αντιπολίτευση και τότε η κυβέρνηση μια μέρα πριν να οδηγηθούμε σε εκλογές ψήφισε έναν ποινικό κώδικα με κάποιες διατάξεις οι οποίες γεννούσαν πολλά ερωτηματικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline