Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  10:04:41

Μια ακόμα γκάφα της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, τελικά αποκαλύπτει ότι οι απολύσεις θα γίνουν αναγκαστικές εάν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν να μη εμβολιάζονται και θα αντικατασταθούν από νέους εργαζόμενους. Κύριο

Δεν ευτύχησε η διακυβέρνηση Μητσοτάκη γενικά στην επιλογή-αξιοποίηση των γυναικών υπουργών και υφυπουργών. Αποτυχημένες οι περισσότερες και περιορισμένης εμβέλειας, με τελευταίες θέσεις στις δημοσκοπήσεις.

Απογοητεύσεις σε θέματα διοίκησης αλλά και δημόσιας εικόνας από τον υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Με νέα δήλωση-γκάφα η οποία αποσύρθηκε αλλά αποκάλυψε ένα υπαρκτό, ρεαλιστικό πρόβλημα, που θα προκύψει αναγκαστικά.

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος», αναφέρει στη διορθωτική της δήλωση η Δ. Μιχαηλίδου.
.
Η σύνδεση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου, που αφού «τράβηξε το αφτί» της υφυπουργού, η ίδια προχώρησε σε διορθωτική δήλωση, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Μιχαηλίδου: «Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος. Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Παράθυρο» απόλυσης για όσους δεν εμβολιαστούν

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο OPEN το πρωί της Τετάρτης, η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ελήφθη αφενός λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και αφετέρου λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού που παρατηρούνται στις τάξεις των εργαζομένων των δομών. Δίνοντας μία εικόνα, είπε χαρακτηριστικά πως το ποσοστό των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί είναι υψηλότερο από αυτό των εργαζομένων από τους οποίους ούτε το 50% δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μιλώντας για το πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο που ανακοινώθηκε η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως ο εργοδότης στις δομές, όταν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, τότε δεν θα μπορεί να προσέρχεται στην μονάδα φροντίδας. Είναι ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίζει πως ο εν λόγω εργαζόμενος δεν θα προσέρχεται για να εργαστεί και κατά συνέπεια δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μισθό.

Από τις 16 Αυγούστου και ύστερα, μιλώντας για τα κενά στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις για να καλύψει τα κενά. Συνεχίζοντας δε, σημείωσε πως σχεδιάζεται να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής ή μία περίοδο απόφασης στον εργαζόμενο για να αποφασίσει να εμβολιαστεί. «Στις 16 Αυγούστου εάν δεν έχεις κάνει την πρώτη δόση, φεύγεις με άδεια αποδοχών και στην θέση σου ο εργοδότης προσλαμβάνει κάποιον άλλον. Αυτό που σχεδιάζουμε λοιπόν, είναι αυτή η άδεια να έχει ένα 'ταβάνι', λέμε τώρα, ενός μήνα και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει 'μετά από έναν μήνα, ο ανεμβολίαστος δεν είναι ικανός να προστατεύσει τους ασθενείς' και μετά από ένα διάστημα να μπορεί να απολυθεί», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.

Με την εν λόγω τοποθέτηση συντάχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε και αυτός στο Open.

«Ένας άνθρωπος που εργάζεται σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων και αποφασίζει να μην εμβολιαστεί γιατί φοβάται, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θα του βάλει τσιπάκι κλπ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; Πρέπει να παραμείνει στη δομή; (...) Αν αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει πληροί τα κριτήρια να είναι σε αυτή τη δομή;», διερωτήθηκε αρχικά και συνέχισε τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο – αρά γνωρίζει πως θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος να κάνει τη δουλειά. (...) Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να πάρω αποφάσεις. Θέτω ένα λογικό ερώτημα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline