Τρίτη 16 Απριλίου 2024  06:55:30

Τσίπρας- ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν για «τρομοκρατία» των εργαζομένων την … φράξια ΛΑΟΣ στη ΝΔ» Βορίδη- Γεωργιάδη. Οι αρνούμενοι εμβόλιο στο Δημόσιο θα παραπέμπονται στο Πειθαρχικό. Στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να απολύονται. Κύριο

Με την κριτική τους αυτή Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ αναιρούν-νοθεύουν την αρχική θέση τους για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, μιλώντας τώρα για αυταρχισμό, τρομοκρατία, απουσία διαλόγου, ανάγκη πειθούς κλπ.

-Οι θέσεις των δύο υπουργών συμπίπτουν με τις απόψεις-γνωμοδοτήσεις όλων των κορυφαίων νομικών της χώρας. Στο πειθαρχικό συμβούλιο οι δημόσιοι υπάλληλοι που αρνούνται να εμβολιασθούν με βέβαιη τη στέρηση μισθού, η μετάθεση και η διαθεσιμότητα (όσο διαρκεί ο μη εμβολιασμός) αλλά όχι την απόλυση, όπως έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση.
Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον δημόσιο τομέα

Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση σχετικά με τους εργαζόμενους που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν, καθώς ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον δημόσιο τομέα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο βασικό της πλαίσιο, στη βασική της αντίληψη, στη βασική της κατεύθυνση που στοχεύει στην οικοδόμηση ενός τείχους ανόσιας, με ενθάρρυνση των ανθρώπων που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους να το πράξουν, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».

Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τόνισε ότι είναι δικαίωμά των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι αυτή βασίζεται σε αντιεπιστημονικά δεδομένα και η υιοθέτηση της θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τέλος, σχολιάζοντας την ικανοποίηση που εξέφρασε ο Νίκος Παππάς για την παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και όχι για το αδίκημα της δωροληψίας, ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορούμενος για την ενορχήστρωση της φαλκίδευσης της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών προκειμένου να υπάρξει έλεγχος του τηλεοπτικού τοπίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας τα μάτια σε εικονικές συναλλαγές, παρακινώντας σε αυτές τις εικονικές συναλλαγές, εμφανίζοντας μπροστινούς που δεν είχαν «πόθεν έσχες».

«Αν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευχαριστημένοι που παραπέμπεται ο υπουργός τους για παράβαση καθήκοντος και είναι χαρούμενοι γι' αυτό, είμαστε όλοι χαρούμενοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αδ. Γεωργιάδης: Θα γίνουν απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα

«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει τη λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον «Αnt1», συμπληρώνοντας ότι «θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».

Ο υπουργός ανέφερε ως αληθινό, όπως είπε, παράδειγμα ότι «σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, με Αμερικανούς τουρίστες, όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι στο προσωπικό, ο μάγειρας αρνείται να εμβολιαστεί. Ο μάγειρας απολύθηκε».

«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Σε έναν οίκο ευγηρίας, υπάλληλος που αρνείται να εμβολιαστεί θα μπει σε αναστολή. Για πόσο καιρό θα μπει σε αναστολή. Δεν πρέπει να καλυφθεί η θέση; Με τι σύμβαση θα καλυφθεί; Για πόσο καιρό. Άρα, θα γίνουν απολύσεις» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας και τη δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου, την οποία πάντως ανακάλεσε η υφυπουργός Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπάλληλους και τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «για να μπει σε αναστολή ένας δημόσιος υπάλληλος, θα πρέπει να περάσει από πειθαρχικό», ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που αιτιολογούν απόλυση δημοσίου υπαλλήλου.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους βουλευτές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η Βουλή έχει αυτεξούσιο. Αν με ρωτάγατε αν πρέπει οι βουλευτές να πληρώνονται, εγώ θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνονται. Επίσης, συμφωνώ με τον κ. Λοβέρδο ότι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές δεν πρέπει να μπαίνουν στη Βουλή, αλλιώς δημιουργούμε δύο "ταχύτητες". Οπότε στο πλαίσιο της ισότητας και του Συντάγματος, οι απαγορεύσεις θα έπρεπε να ισχύσουν και στην Βουλή».
«Δεν υπάρχει γενική καραντίνα γιατί χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν λεφτά»

«Η άσκηση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πολύπλοκη. Αν ήταν χειμώνας, θα κάναμε μια καραντίνα 15 ημερών. Είμαστε, όμως, στη μέση της τουριστικής περιόδου και χωρίς τουρισμό, δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ παράλληλα και ηθικά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, καθώς οι μισοί πολίτες είναι εμβολιασμένοι» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπληρώνοντας πως «αυτό το καλοκαίρι θα ζήσουμε με τον ιό σε έξαρση. Δεν υπάρχει λύση χωρίς γενική καραντίνα. Γενική καραντίνα δεν μπορεί να επιβληθεί».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline