Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:52:57

«Πως με πολέμησαν οι συνάδελφοι μου, καθηγητές της Ιατρικής να παράξω έργο στο νοσοκομείο, σε βάρος η ίδιας της Ιατρικής και των ασθενών.» Μια σπάνια μαρτυρία από τον καθηγητή Κων. Μπουραντά για το λυσσαλέο πόλεμο φθοράς-εξουσίας στα παρασκήνια. Κύριο

Τελευταίο ανάλογο θύμα ο καθηγητής. Σωτήρης Τσιόδρας, με παλαιές σχέσεις με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ανάγκη συνεργασίας με άλλους καθηγητές κλινικών και «παράγοντες» στον χώρο της ιατρικής.

-Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι πέρυσι την Άνοιξη τόσο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι(παρά την θεαματική αναδίπλωση του Αλ. Τσίπρα τελευταία να ζητήσει να ενημερωθεί από τον σεμνό καθηγητή για τα θέματα της επιδημίας) όσο και ορισμένοι καθηγητές της Ιατρικής στη Επιτροπή του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν έδειξαν καμία συμπαράσταση στο δύσκολο έργο πέρυσι του προέδρου Σωτ. Τσιόδρας αλλά τον πολέμησαν και τον υπονόμευσαν. Με συνέπεια να αποσυρθεί από την επίσημη ενημέρωση-εκπροσώπιση,που τον εκτόξευσε από πλευράς δημοσιότητας και επιστημονικής αναγνώρισης.

«Με πολέμησαν συνάδελφοί μου». Μια επιστολή-μαρτυρία στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κύριε διευθυντά
Την Κυριακή 27/6/21 γράψατε ένα καταπληκτικό άρθρο στην «Καθημερινή» για την αντιπάθεια που δημιουργείται και εκδηλώνεται όταν κάποιος Ελληνας ξεχωρίζει από το γενικό σύνολο και κάνει ένα έργο από το οποίο δεν έχει ο ίδιος ατομικό κέρδος αλλά είναι για το γενικό σύνολο. Η μανία, ο πόλεμος και η δυσφήμηση που αρχίζει από το περιβάλλον του, στενό και μακρινό, δεν περιγράφεται. Διαβάζω την «Καθημερινή» από τη Δ΄ Δημοτικού.
Ο Περικλής όταν έκανε τον Παρθενώνα είπε στον γλύπτη Φειδία, το χρυσάφι που θα έβαζε στο άγαλμα της Αθηνάς να το τοποθετήσει στην έξω επιφάνεια του αγάλματος, όχι εσωτερικά, για να μην τους κατηγορήσουν ότι το έκλεψαν. Ο γνωστός Μακρυγιάννης του '21, που έγραψε γι' αυτόν ο Σεφέρης, γνώρισε την κακία των ανθρώπων και τη χολή που έχυναν γι' αυτόν ακόμη και σήμερα, γνωστοί καθηγητές και δημοσιογράφοι στην «Καθημερινή». Ο Τζον Κένεντι, πρόεδρος της Αμερικής, πούλησε την περιουσία του πριν πολιτευτεί.

Εχω 55 χρόνια γιατρός, πέρασα όλες τις βαθμίδες σε Αθήνα, Αρτα, Γιάννενα και έγινα καθηγητής πανεπιστημίου χωρίς κανένα μέσο και έπειτα από άγριο πόλεμο κυρίως από καθηγητές πανεπιστημίου. Ημουν 20 χρόνια ο μόνος αιματολόγος στη Δυτική Ελλάδα. Νοσήλευα κάθε είδους ασθενείς με αιματολογική πάθηση μέχρι οξεία λευχαιμία, πολύ βαριά νόσο, με τους περισσότερους ασθενείς στον διάδρομο του νοσοκομείου, με μεγάλη επιτυχία. Οταν κάποιοι ασθενείς πήγαιναν στην Αμερική με λευχαιμία, οι γιατροί τους έλεγαν: «Γιατί ήρθατε στην Αμερική αφού είναι ο κ. Κ. Μπουραντάς στα Γιάννενα»; Μου έστειλαν μάλιστα και τρεις ασθενείς από την Αμερική να τους θεραπεύσω.

Στα Γιάννενα δεν υπήρχε αιματολογική κλινική, μόνο η αιματολογική μονάδα μέσα στην παθολογική. Οι ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα χρειάζονται ειδικούς χώρους και θεραπευτική αντιμετώπιση. Αποφάσισα, έτσι, να δημιουργήσω αιματολογική κλινική. Στο τέλος το πέτυχα, αλλά ύστερα από πολλές δυσκολίες και πισώπλατα χτυπήματα.

Οταν άρχισα τον αγώνα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο φίλος μου Κωστής Στεφανόπουλος. Του ζήτησα βοήθεια. Μου απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει στον Γεράσιμο Αρσένη, που ήταν υπουργός Παιδείας, για να γίνει η πανεπιστημιακή αιματολογική κλινική στα Γιάννενα. Εφυγα και ευτυχώς σκέφτηκα και πήγα στη γυναίκα του Γεράσιμου Αρσένη, τη Λούκα Κατσέλη, η οποία σε 5΄ προώθησε το αίτημα. Από εκεί άρχισε η μεγάλη κόλαση. Οι πόρτες ήταν κλειστές παντού. Δεν υποχώρησα, πάλεψα. Ο υπουργός Κωνσταντίνος Στεφανής υπέγραψε μετά την εγκατάσταση της αιματολογικής κλινικής στα Γιάννενα.

Ο πόλεμος συνεχιζόταν από παντού. Οι υπεύθυνοι καθηγητές για τις εφημερίες δεν μου έδιναν γιατρούς για να εφημερεύω στην κλινική. Τους είπα να εφημερεύω εγώ κάθε μέρα και να κοιμάμαι στο νοσοκομείο. Μου έδωσαν μόνο έναν γιατρό για να εφημερεύει την ημέρα. Εγώ εφημέρευα σαν επιμελητής σε 24ωρη βάρδια κάθε μέρα για ένα χρόνο. Αίσχος! Οταν ζήτησα να κάνω μονάδα μεσογειακής αναιμίας, τρεις καθηγητές αρνήθηκαν με τη δικαιολογία ότι θα πάρω πιο πολλούς γιατρούς και δωμάτια ασθενών. Με πολύ αγώνα και τη βοήθεια του διοικητικού διευθυντή Λ. Πυργιώτη τελικά πέτυχα να δημιουργήσω αιματολογική κλινική και μονάδα μεσογειακής αναιμίας στα Γιάννενα πιο γρήγορα από την Αθήνα. Αποτέλεσμα ήταν να μένουν οι ασθενείς στα Γιάννενα και να μην πηγαίνουν στην Αθήνα.

Για 30 χρόνια έχω φέρει από δωρεά τρία εκατ. και η δωρεά συνεχίζεται, από ακίνητο στην Πανεπιστημίου. Οταν ζήτησα να αφήσω διάδοχο αιματολόγο, τον απέρριψαν και διόρισαν καθηγητή ογκολογίας στην αιματολογική κλινική! Δεν αναφέρεται πουθενά ότι είμαι ο ιδρυτής της αιματολογικής κλινικής ούτε υπάρχει καμία ένδειξη στο νοσοκομείο. Είμαι και εγώ ένας αφανής Ελληνας εργαζόμενος.

Μπουραντάς Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Λ. Μπουραντάς γεννήθηκε στην Άρτα.
Είναι καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογίας, αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε την ειδικότητα Παθολογίας το 1973 και την ειδικότητα Αιματολογίας το 1978.

Υπηρέτησε την περίοδο 1968-1970 ως Δ.Ε. Ανθυπίατρος Αλεξιπτωτιστής.
Την περίοδο 1970-1978 με την ειδικότητα Παθολογίας και Αιματολογίας κατείχε τη θέση του Πανεπιστημιακού στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Άρτας (1978-1985) και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ιωαννίνων (1985-1991).
Εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως Καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογίας (1991-2010). Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία (ImperialCollege) και στις Η.Π.Α. (MayoClinic).

Το 1991 δέχθηκε δωρεά ακινήτου στην οδό Πανεπιστημίου με τα έσοδα να διατίθενται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Το 2004 δημιούργησε Αιματολογική Κλινική, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Αιματολογικό Ερευνητικό Εργαστήριο.
Έχει δημοσιεύσει 180 εργασίες σε Διεθνή Περιοδικά Ιατρικής. Αναφέρεται σε όλα τα βιβλία Αιματολογίας και στο WHOγια τις Αιματολογικές Κακοήθειες (ο μόνος Έλληνας συγγραφέας). Διετέλεσε από το 2012 και για τέσσερα έτη Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.
Από το 1985 αρθρογραφεί σε εφημερίδες τοπικής και πανελλαδικής κυκλοφορίας. Ασχολείται με τη συγγραφή και έχει δημοσιεύσει ποιητικές συλλογές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline