Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:43:35

Σήμερα το πρώτο υπερσύγχρονο μαχητικό Rafale παραδίδεται στην Αεροπορία μας. Αλλά πέντε μέχρι τέλος του χρόνου. Υπεροπλία της Ελλάδος στους ουρανούς. Κύριο

2 Συνολικά η Ελλάδα θα καταβάλει το ποσό των 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων και έξι καινούριων αεροσκαφών στη Γαλλία.

Σπουδαία ημέρα σήμερα για την ελληνική Αεροπορία και την εθνική μας Αμυνα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, θα συνοδεύσει σήμερα, Τετάρτη, στην Γαλλία τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παραλαβής του πρώτου Rafale με τα ελληνικά εθνόσημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας παραλαβής συνολικά 18 υπερσύγχρονων μαχητικών του τύπου.
Ήδη, το πρωί της Τρίτης μεταβαίνει αεροπορικώς ο Αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος ήθελε να είναι νωρίτερα στο αεροδρόμιο, όπου θα γίνει η επίσημη τελετή παραλαβής..

Στη βάση του Μερινιάκ, λίγο έξω από το Μπορντό της Γαλλίας, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault, σήμερα η αφετηρία του προγράμματος της επίσημης παραλαβής του πρώτου ελληνικού Rafale.

Κάθε μήνα, και για τους επόμενους πέντε θα παραδίδεται και από ένα μαχητικό στην Πολεμική Αεροπορία. Ταυτόχρονα, θα αυξάνει ο αριθμός των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών που θα βρίσκονται στη γαλλική πόλη για εκπαίδευση πάνω στον νέο τύπο του δικινητήριου μαχητικού.
Την ίδια περίοδο, στην 114 ΠΜ τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς για την προετοιμασία των υποδομών, ώστε όλα τα είναι έτοιμα για την υποδοχή του νέου τύπου αεροσκάφους. Αλλάζουν πολλά, κυρίως σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, την συντήρηση, τα logistics, αλλά και την οργάνωση της 332 Μοίρας, στο δυναμικό της οποίας θα ενταχθούν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλου της Dassault Aviation Ερίκ Τραπιέ και με την ομόλογό του υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 προβλέπεται να παραδοθούν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale, που μέχρι τώρα βρίσκονται σε υπηρεσία με την γαλλική πολεμική αεροπορία Armee de l'Air, με ρυθμό ένα αεροσκάφος το μήνα. Το πρώτο ελληνικό Rafale δεν θα πετάξει προς την Ελλάδα αμέσως μετά την επίσημη παραλαβή του. Ο προγραμματισμός, σύμφωνα με την συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι, είναι να μεταφερθούν όλα μαζί τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale με τα ελληνικά χρώματα περί τα τέλη του έτους στην 332 Μοίρα στη βάση της Τανάγρας όπου θα ενταχθούν. Τα πρώτα έξι δικινητήρια αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής θα παραμείνουν περίπου μέχρι τα τέλη του 2021 στη βάση του Μερινιάκ στο Μπορντό για να συνεχιστεί η εκπαίδευση των χειριστών και των τεχνικών που έχουν επιλεγεί.

Η εκπαίδευση των τεσσάρων πρώτων Ελλήνων πιλότων στα Rafale έχει προχωρήσει. Έπειτα από περίπου έξι μήνες παραμονής στη Γαλλία, οι «top gun» χειριστές κάνουν ήδη πτήσεις για τον εθισμό τους στο νέο οπλικό σύστημα. Στη βάση του Μερινιάκ βρίσκονται ακόμη τέσσερις Έλληνες πιλότοι, η δεύτερη ομάδα των χειριστών που εκπαιδεύονται στα Rafale, που αυτές τις ημέρες ξεκινούν πτήσεις με το δικινητήριο γαλλικό μαχητικό. Αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα Rafale, σταδιακά οι πρώτοι οκτώ Έλληνες χειριστές των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών θα ξεκινούν να εκπαιδεύουν άλλους Έλληνες πιλότους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline