Σάββατο 31 Ιουλίου 2021  21:12:48

«Ελευθερώνεται» από Δευτέρα η Μύκονος, με ελπίδες να μην ξαναγίνουν τα ίδια. Με παράλληλους φόβους για νέα κρούσματα σε Πάρο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κρήτη και άλλα νησιά. Κύριο

Στο «μικροσκόπιο» τα νησιά μετά την εξάπλωση του ιού και έξαρση των κρουσμάτων.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, με νέες εξόδους για διακοπές τα τέλη Ιουλίου ,οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας παραμένουν τα νησιά στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Από Μύκονο ( στην οποία τα απαγορευτικά- περιοριστικά μέτρα τελειώνουν τη Δευτέρα)και Πάρο έως Ρόδο, Ζάκυνθο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Εκεί ακριβώς πέφτει το βάρος της πανδημίας, με τη διασπορά του ιού να εμφανίζεται αυξημένη. Με βεβαιότητα ότι θα δώσει χιλιάδες κρούσματα καθημερινά πολλές ημέρες του Αυγούστου.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών και με δεδομένο το παράδειγμα της Μυκόνου, όπου σε μικρό χρονικό διάστημα τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν και ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβάλλει ένα «μίνι» lockdown, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφονται διαρκώς νέες μολύνσεις.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού σε 21 από τις 26 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους: Στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα, στη Ρόδο 48, στη Μύκονο 39 και στην Πάρο 43.

Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα και στην πολύ μεγαλύτερη Κρήτη με συνολικά 255 νέες λοιμώξεις (Ηράκλειο 90, Ρέθυμνο 87, Χανιά 59, Λασίθι 19).
Χαμηλότερους αριθμούς, αλλά με αυξητική τάση καταγράφουν τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα να συγκεντρώνει σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες (31). Στη Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 17, στη Λευκάδα 1 και στην Κεφαλλονιά 3 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μόνο με την ορθή τήρηση των μέτρων και ταυτόχρονα αυστηρούς ελέγχους θα έχουμε «συγράτηση» της έξαρσης. «Είναι ο μόνος τρόπος να μην έχουμε άλλη Μύκονο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι ειδικοί ανησυχούν για τη διασπορά του κορωνοϊού σε περιοχές χωρίς μεγάλες και ορθά στελεχωμένες υγειονομικές δομές, που ενδεχομένως να επιβαρυνθούν το φθινόπωρο, όταν -μετά τον τουρισμό- η Covid-19 θα παραμείνει, με «στόχο» τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Λύματα: Ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στην περιφέρεια

Στη ραγδαία διασπορά του ιού στην χώρα μας και τη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε και ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης. «Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1.500-1.800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα, ενώ στην επικράτεια πάνω από 3.000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, Ο καθηγητής επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4.000 κρούσματα σύντομα καθώς όπως εξήγησε αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ ότι υπάρχει σε όλη την επικράτεια απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.
«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220% (μέσα σε 3 βδομάδες). Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ ότι περιμέναμε», ανέφερε ο ίδιος.

Αρνητικές οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μέσα στον Αύγουστο, αν και οι καθηγητές της Ιατρικής και άλλοι ειδικοί, επιμένουν για χιλιάδες νέα κρούσματα και τον μήνα Σεπτέμβριο.

Η επιδημιολογική εικόνα τουριστικών προορισμών δεν είναι καθησυχαστική καθώς όχι μόνο δεν παρατηρείται βελτίωση αλλά υπάρχει και αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Προβληματισμό και ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί στους ειδικούς η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Όπως τονίζει επανειλημμένα η πλειονότητα των ειδικών, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει και στη χώρα μας, αφού εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά στα οποία ήδη είναι γνωστή η διασπορά. Oι επιστήμονες αγωνιούν για την πορεία της πανδημίας καθώς πέραν των χιλιάδων κρουσμάτων, έχουμε και εκθετική αύξηση των εισαγωγών, κυρίως νέων ανθρώπων ανεμβολίαστων, στα νοσοκομεία.

Μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς αλλά και την κυβέρνηση, προκάλεσε χθες, η έκρηξη κρουσμάτων με 2.565 νέες μολύνσεις, με αρκετές περιοχές να βρίσκονται κοντά στον κόκκινο συναγερμό.
Το μίνι lockdown που έχει εφαρμοστεί στην Μύκονο έχει θορυβήσει τις δημοτικές αρχές και άλλων νησιών που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» καθώς φοβούνται πως αν ληφθούν και εκεί μέτρα σαν το νησί των ανέμων, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα στην τουριστική κίνηση.

Η επιδημιολογική εικόνα τουριστικών προορισμών δεν είναι καθησυχαστική καθώς όχι μόνο δεν παρατηρείται βελτίωση αλλά υπάρχει και αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Μπορεί στη Μύκονο να παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες και οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι την Δευτέρα 26 Ιουλίου είναι πιθανόν να αρθούν τα μέτρα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την επιδημιολογική εικόνα άλλων νησιών.
Στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 153 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στο Ρέθυμνο 94, στην Πάρο 34, στη Σαντορίνη 58 και στη Μύκονο 37.

Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το επόμενο διάστημα, μόνο ελπιδοφόρες δεν είναι καθώς φαίνεται πως η μεταδικότητα της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη και η περαιτέρω εκτόξευση των κρουσμάτων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι ειδικοί προέβλεπαν ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα πηγαίναμε κοντά στα 3.500 κρούσματα ημερησίως, έναν αριθμό που τον είδαμε αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ANT1 παρατηρείται μία αυξητική τάση.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικό να κάνουμε rapid test σε περιοχές που δείχνουν έντονη αυξητική τάση» και σημείωσε ότι «μπορούν να λήξουν τα μέτρα στην Μύκονο την επόμενη εβδομάδα, αν το πάρουμε σοβαρά».

Ο Νίκος Τζανάκης επίσης τις προηγούμενες ημέρες έχει μιλήσει για δύο σενάρια που αφορούν στον Αύγουστο. Το βασικό σενάριο «δείχνει» 4.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως ενώ το «κακό» σενάριο «δείχνει» πάνω από 6.000 κρούσματα.

Μετά τη χθεσινή εκτίναξη κρουσμάτων υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να ξεπεράσουν και αυτές τις εκτιμήσεις.
Καθόλου ενθαρρυντικό δεν είναι και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού στην Κρήτη. Σήμερα Τρίτη οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό στο νησί ανέρχονται σε 88, δηλαδή τέσσερις επιπλέον σε σύγκριση με την Δευτέρα.

Από αυτούς οι οκτώ νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους πέντε να είναι διασωληνωμένοι.
Οι τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών. Τα κρούσματα αυξάνονται, τα ξενοδοχεία καραντίνας γεμίζουν και οι ταξιδιώτες αγωνιούν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline