Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:07:34

Και όμως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν αύριο. Μετά ένα χρόνο καθυστέρηση, μειωμένες συμμετοχές και χωρίς θεατές. Ποιά είναι τα νέα έξι ολυμπιακά αθλήματα. Κύριο

Καθημερινά στο ημερολόγιο του κορωνοϊού προστίθενται νέα ονόματα, ενώ πολλά είναι και τα προβλήματα που συναντούν οι αποστολές όταν φτάνουν στην Ιαπωνία (φωτ. Doug Mills / The New York Times).

Αύριο 23 Αυγούστου, με καθυστέρηση ενός χρόνου αρχίζουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, από αγωνιστικής πλευράς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, αλλά το... μέλλον τους θα κριθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, δεν απέκλεισε τη ματαίωση της διοργάνωσης εάν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων στους αθλητές. Ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και δημοσιογράφοι έδωσαν στη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο μία κατάσταση με 140.000 υπογραφές και ζήτησαν, έστω την ύστατη στιγμή,μάταια, τη ματαίωση.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει με τον αριθμό των κρουσμάτων. Εάν τα κρούσματα αυξηθούν, θα συνεδριάσουμε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και θα δούμε τι θα κάνουμε», δήλωσε ο Τοσίρο Μούτο. Οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Ιάπωνα αξιωματούχου. Καθημερινά στο ημερολόγιο του κορωνοϊού προστίθενται νέα ονόματα. Περισσότερα από 70 άτομα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν προσβληθεί από την COVID-19. Μόνο χθες καταγράφηκαν δέκα νέες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και αθλητές από τις ΗΠΑ.

Πολλά είναι και τα προβλήματα που συναντάνε οι αποστολές όταν φθάνουν στην Ιαπωνία. Λάθη, προσπάθειες για να ξεγελαστεί το σύστημα, αλλά και η αμέλεια ως προς τη συμμόρφωση στους κανονισμούς αποτελούν, μεταξύ άλλων, αιτίες για καθυστερήσεις, που έφθασαν ακόμα και τις 11 ώρες. Ενα άλλο πρόβλημα είναι η γλώσσα, καθώς πολλοί από τους εμπλεκομένους στη διοργάνωση δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά και στους ξένους εθελοντές, εξαιτίας της νόσου, δεν δόθηκε άδεια να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πολωνικής αποστολής, στην οποία υπήρχαν έξι κολυμβητές που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Πολωνοί, η κολυμβητική ομοσπονδία της χώρας δεν είχε καταλάβει το σύστημα πρόκρισης. Οι κολυμβητές απείλησαν ότι θα κινηθούν δικαστικά κατά της ομοσπονδίας τους και ζήτησαν την παραίτησή της. Οι Ιάπωνες δεν τους επέτρεψαν να μπουν στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν οι μισοί από τους αθλητές, συνοδούς κ.λπ. δεν έχουν κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή, μέσα από την οποία θα παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους. Οσοι δεν διαθέτουν την εφαρμογή θα πρέπει να την εγκαταστήσουν στα κινητά τους, αλλά κάτι τέτοιο οδηγεί σε καθυστερήσεις. Πολλοί ήταν και αυτοί που δεν είχαν μαζί τους τα κατάλληλα έγγραφα. Οι Ιάπωνες δεν δέχονται καμία δικαιολογία και όσοι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι δεν μπαίνουν στη χώρα. Οι κανονισμοί είναι αυστηροί και κανένας δεν μπορεί να τους παραβεί. «Η διαδρομή μας καθημερινά είναι ξενοδοχείο – ιστιοπλοϊκός όμιλος. Εάν επιχειρήσουμε να πάμε κάπου αλλού θα μας πάρουν τη διαπίστευση και θα μας διώξουν από τη χώρα», δήλωσε στην «Κ» ο πρωταθλητής ιστιοπλοΐας Γιάννης Μιτάκης.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων άρχισε τα ξημερώματα με τα αθλήματα του σόφτμπολ και του γυναικείου ποδοσφαίρου. Η τελετή έναρξης, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουλίου. Θα είναι λιτή και θα υπάρχουν αναφορές στην πανδημία αλλά και την ιατρική επιστήμη. Η ελληνική αποστολή θα μπει πρώτη στο στάδιο με σημαιοφόρους την Αννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που θα υπάρχουν δύο σημαιοφόροι, στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων.
ολυμπιακοί αγώνες

Τα έξι νέα Ολυμπιακά Αθλήματα του Τόκιο 2020

Οι Ολυμπιακοί του Τόκιο είναι εκείνοι με τα περισσότερα αθλήματα στην ιστορία των Αγώνων.
Συνολικά, οι αθλητές θα διαγωνιστούν σε 41 αθλήματα, διεκδικώντας 339 χρυσά μετάλλια.

Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς εισάγονται ή επιστρέφουν έξι νέα αθλήματα, σε μία εμφανή προσπάθεια των διοργανωτών να απευθυνθούν σε ένα νεότερο κοινό.
Στο πλαίσιο αυτό, επιστρέφουν τα αθλήματα του μπέιζμπολ και του σόφτμπολ. Και γίνονται Ολυμπιακά για πρώτη φορά τα αθλήματα του σερφ, του skateboard, της αθλητικής αναρρίχησης (sport climbing) και του καράτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline