Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:58:21

Τόλης Βοσκόπουλος: Τραγούδια, θλίψη και συγκίνηση στην κηδεία του «πρίγκιπα» του ελαφρολαικού τραγουδιού. Οι επώνυμες παρουσίες στο Α΄. Νεκροταφείο. Πλήθος κόσμου(παρά την επιθυμία να γίνει η κηδεία σε οικογενειακό κύκλο), συγκίνηση, τραγούδια. Κύριο

Το κατευόδιο για τον Τόλη Βοσκόπουλο είχε πολλές συγκινητικές στιγμές «Είσαι ανεπανάληπτος». «Ενα ρολόι σταματημένο». «Αγωνία». Αυτό που έγινε σήμερα στο Πρώτο Νεκροταφείο, στην κηδεία του Τόλη Βοσκόπουλου ήταν ένας ύμνος στον σπουδαίο Ελληνα καλλιτέχνη. Ηταν ένα συγκινητικό κατευόδιο σε έναν από τους σημαντικότερους λαϊκούς ερμηνευτές που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος.

Το «Πειραιωτάκι» που μεγαλούργησε στο λαϊκό πεντάγραμμο, που έγινε γνωστός μέσα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που έγινε διάσημος επειδή τα τραγούδια του άγγιζαν τις ψυχές των ανθρώπων.

Ο Τόλης, ο ευαίσθητος και ανδροπρεπής, ο λάτρης των γυναικών, ο μάγκας με την καλή έννοια, ο κιμπάρης, αλλά και ο άνθρωπος που ό,τι έπιανε γινόταν χρυσάφι. Ο τραγουδιστής που όπου πήγαινε έφερνε μαζί του φανατικούς οπαδούς που τραγουδούσαν τα τραγούδια του, που γέμιζαν τα μαγαζιά που εμφανιζόταν και τις συναυλίες που έκανε.
Ο Τόλης Βοσκόπουλος αναπαύεται πλέον στην αττική γη, δεν είναι πια μαζί μας, αλλά βρίσκεται στις καρδιές όλων των γενιών εκείνων που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του.

Η κηδεία του το πρωί της Τετάρτης τα είχε όλα. Συγκίνηση, τραγούδι, χειροκροτήματα, αναμνήσεις ενός σημαντικού ανθρώπου της λαϊκής μουσικής. Είχε πλήθος κόσμου που έσπευσαν να τον τιμήσουν, να ρίξουν ένα λουλούδι στον τάφο του, να τον αποχαιρετήσουν όπως άξιζε σε έναν τόσο σημαντικό καλλιτέχνη.
Ακόμη και όσοι δεν άκουγαν τα τραγούδια του αναγνώριζαν το μέταλλο της φωνής του, την επιδραστικότητα που είχε, κάτι που άλλωστε φάνηκε από την μεγάλη καριέρα που έκανε. Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν ο βασιλιάς της νύχτας και λίγοι θα μπορέσουν να φτάσουν εκεί που ο ίδιος έφτασε.
Τραγικές φιγούρες η γυναίκα του και η κόρη του.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, έφθασε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών η οικογένεια του αγαπημένου τραγουδιστή, η σύζυγός του, Άντζελα Γκερέκου και η κόρη του Μαρία.

Μελωδίες πλημμύρισαν το νεκροταφείο. Οι πενιές από τα μπουζούκια που ακουγόντουσαν έφεραν αναμνήσεις σε όσους έκλαψαν με τα τραγούδια του. Η κόρη του, Μαρία, δεv μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και ο κόσμος την αγκάλιαζε, δίνοντας της κουράγιο.
Η Άντζελα Γκερέκου κρατούσε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο για να το πετάξει την ώρα της ταφής στον αγαπημένο της σύντροφο, ενώ η στιγμή που χαϊδεύει τρυφερά τη φωτογραφία του λίγο πριν η σορός του οδηγηθεί στην τελευταία κατοικία, «ραγίζει καρδιές».

«Ήταν ένας απλός άνθρωπος» ανέφερε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κριμιζάκης στις κάμερες. «Ο Τόλης Βοσκόπουλος ανήκει σε όλη την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κουμπάρος του, Αργύρης Παπαργυρόπουλος. Δεκάδες καλλιτέχνες και πολιτικοί βρέθηκαν κοντά στην οικογένεια, όπως ο Ηλίας Ψινάκης, η Ζωζώ Σαπουτζάκη ο Αντώνης Ρέμος, ο Βασίλης Παϊτέρης, η Σάσα Σταμάτη, ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Λευτέρης Πανταζής, ο Αντύπας, η Μαρία Ιωάννου, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιώργος Βάλαρης, η Λουκίλα Καρρέρ, ο Βασίλης Λέκκας, ο Τέρενς Κουίκ, ο Γιώργος Βογιατζής, η Ντιάνα Σκόριτς, η Μαρία Ιωαννίδου, ο Γιώργος Μαζωνάκης.

Επίσης, στην κηδεία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη με την κόρη της Δανάη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Στεφάνι έστειλε ο πρωθυπουργός, καθώς και η Μαίρη Λίντα, οι Μίμης και Λούκισσα Πλέσσα, οι Γιώργος και Άννα Νταλαρα, ο Δημήτρης Παπάζογλου, ο Φώτης Μεταξόπουλος, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Ο Μανώλης Καραντίνης που ήταν το μπουζούκι του 22 χρόνια μιλώντας στις κάμερες είπε «ήταν μεγάλη τιμή να μιλάει για μένα με τόσο όμορφα λόγια. Τον άκουγα από έξι χρονών και ήταν η αφορμή που έμαθα μπουζούκι, Ήταν ο πατέρας μου».

«Καλό ταξίδι Τόλη μου. Σ' ευχαριστώ για όσα περάσαμε μαζί τόσες δεκαετίες. Ήσουν πάντα ένας gentleman, ειλικρινής, γενναιόδωρος, μάγκας και πολύ καλός μου φίλος! Ένα βράδυ στις καμπάνες όταν ήμασταν νέοι είχαμε πει γελώντας: «Όποιος πεθάνει πρώτος απ' τους δυο μας, ο άλλος θα έρθει με άσπρα στην κηδεία»».
Αυτό έγραψε ο Ηλίας Ψινάκης προκαλώντας συγκίνηση.

Ποιος ήταν

Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός. Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στυλ, του στησίματος του στο πάλκο, και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματος, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν Πρίγκιπα . Ένας καλλιτέχνης που έχει φανατικούς θαυμαστές, και όπως λένε χαρακτηριστικά «τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή δεν θα τον ακούς καθόλου».

Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει: «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης». Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Γερολυμάτος τη δεκαετία του 1970 οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη).

Το ντεμπούτο του Τόλη Βοσκόπουλου στον κινηματογράφο έγινε το 1963, ενώ τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία έγιναν με το τραγούδι Βήμα-βήμα.
Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Αγωνία» τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή. Είχε ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline