Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:11:20

Προς γενική χρήση από τον Οκτώβριο, το εισπνεόμενο φάρμακο του Ισραήλ κατά του κορωνοιού. Ήδη εφαρμόζεται πειραματικά στην Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα. Κύριο

Ο κορωναϊός αντιμετωπίζεται με τα ενέσιμα εμβόλια, που απωθούν και φοβίζουν πολλούς και πολλές, όμως το εισπνεόμενο φάρμακο που έρχεται από το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Αυτό συμπεραίνουν οι πρώτες εφαρμογές στη Ελλάδα.

Ο κοροναϊός φαίνεται ότι έχει έναν νέο αντίπαλο. Θετικά είναι τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα για το εισπνεόμενο φάρμακο που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ. Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, καθηγήτρια Παθολογίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» που συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου για τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό.

«Το εισπνεόμενο φάρμακο είναι μια εξαιρετική συνεργασία με τον καθηγητή Αρμπέρ, από το Ισραήλ, ο οποίος παρήγαγε αυτή τη μορφή φαρμάκου με το σκεπτικό να χρησιμοποιηθεί σε πολλά νοσήματα, ακόμη και στον καρκίνο. Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών έγινε στο Ισραήλ. Εμείς με τη συνδρομή του κ. Αρμπέρ και του κ. Τσιόδρα προχωρήσαμε σε μια μελέτη φάσης 2», δήλωσε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Παθολογίας.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές

Μιλώντας για τις πρώτες εντυπώσεις από τις κλινικές δοκιμές του ελπιδοφόρου φαρμάκου στην Ελλάδα, η κ. Πουλάκου είπε: «Το νοσοκομείο μας συμμετείχε με 30 ασθενείς από τη δική μας κλινική και άλλους 30 ασθενείς, από άλλη κλινική του νοσοκομείου. Τα αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είναι εξαιρετικά ασφαλές, όπως έδειξαν και τα πρώτα δεδομένα από το Ισραήλ. Είναι ένα φάρμακο το οποίο βραχύνει πολύ τη διάρκεια των συμπτωμάτων και βοηθά τους ασθενείς να αποδεσμευτούν από τις ανάγκες σε οξυγόνο και να πάνε στο σπίτι τους πιο γρήγορα σε σχέση με την εποχή πριν από από τη χρήση του».

Όπως τόνισε η επιστήμονας, «αυτό το φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί σε άλλη χώρα, σε άλλους ασθενείς. Έχουμε το εξαιρετικό προνόμιο να είμαστε οι πρώτη χώρα, σε συνεργασία με το Ισραήλ, που δοκιμάζουν σε νόσο Covid-19 αυτό το φάρμακο» για τον κορωνοϊό.

Πότε θα χρησιμοποιηθεί ευρέως

Σε απάντησή της σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερους ασθενείς, η κ. Πουλάκου διευκρίνισε ότι πρέπει να διεξαχθεί μελέτη φάσης 3 στην οποία το φάρμακο πρέπει να συγκριθεί και με κάποιο εικονικό φάρμακο.
«Αυτή η μελέτη θα προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα. Δεν μπορώ να σας πω χρονικά πότε αυτό θα είναι έτοιμο γιατί για την έγκριση φαρμάκων ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι χρόνοι πρέπει να τρέξουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline