Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021  03:37:50

«Κολομβία των ναρκωτικών της Ευρώπης» η Αλβανία, κατακυριεύει και την Ελλάδα με βαρώνους και διακινητές. Κύριο

Πρώτη χώρα σε διαφθορά και ειδικότερα στην παραγωγή-εξαγωγή της κάνναβης και πλέον κοκαΐνης, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες.

1-Χρησιμοποιούν την Ελλάδα με αναπτυγμένο δίκτυο διακίνησης και εμπορίου με διεθνείς διασυνδέσεις.

Η Αλβανία εξακολουθεί να θεωρείται το ευρωπαϊκό κέντρο κάνναβης από πολλά χρόνια τώρα και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.. Στην Έκθεση Στρατηγικής Ελέγχου Ναρκωτικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2019, η Αλβανία εκτιμήθηκε ως «τόσο χώρα προέλευσης κάνναβης όσο και, όλο και περισσότερο, χώρα διέλευσης για κοκαΐνη και ηρωίνη που διοικούνταν σε μεγάλο βαθμό από στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος που μεταφέρουν παράνομα ναρκωτικά από χώρες προέλευσης σε ευρωπαϊκά αγορές».

Η αλβανική μαφία ελέγχει και το εμπόριο κοκαΐνης

Την περίοδο 2008-2020, η Λατινική Αμερική έγινε εστία εγκληματικών ομάδων από τα Βαλκάνια. Ο κύριος λόγος είναι η υψηλή ζήτηση για κοκαΐνη στην Ευρώπη και η διακοπή του εφοδιασμού από την Κολομβία μετά το 2016. Μαφίες από Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία έχουν πάει στις χώρες παραγωγής κοκαΐνης για να συμμετάσχουν στη διανομή. Τέτοιες βάσεις της βαλκανικής μαφίας λειτουργούν κυρίως σε Κολομβία, Ισημερινό, Ουρουγουάη, Περού και Βραζιλία.

Από ένα κελί στον Ισημερινό, ο Ντρίταν Ρεξέπι συντόνισε μια εξελιγμένη «διακρατική εγκληματική ομοσπονδία» Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών, ελέγχοντας τη ροή της κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, από την εξαγωγή έως τη διανομή της. Το 2006 ο Ρεξέπι δραπέτευσε από αστυνομικό τμήμα του Δυρραχίου. Από τότε, ο 40χρονος τώρα Ρεξέπι δημιούργησε ένα διεθνές συνδικάτο εγκλήματος που έχει διοχετεύσει κοκαΐνη αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, ακόμη και μετά το 2014, όταν φυλακίστηκε στον Ισημερινό.

Τον Σεπτέμβριο 2020, η αστυνομία συνέλαβε 20 Αλβανούς σε 10 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής για να διαλύσει το αλβανικό συνδικάτο εγκλήματος "Kompania Bello". Σύμφωνα με την Europol, οι εισαγωγείς κοκαΐνης παραδοσιακά εργάζονταν χωριστά από τους χονδρεμπόρους και τις συμμορίες που διανέμουν το ναρκωτικό.

2.Πώς η αλβανική μαφία «ελέγχει» την κοκαΐνη

Εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε μετά τον κατακερματισμό του κολομβιανού καρτέλ

Μπορεί η συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη το 2016 ανάμεσα στους Κολομβιανούς αντάρτες της FARC και στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίζει σήμερα την τιμή και την καθαρότητα της κοκαΐνης που διακινείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι «ναι», σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ετήσια έκθεση της Europol για τη διακίνηση κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη. Η αναφορά δημοσιοποιήθηκε την 7η Σεπτεμβρίου και ανάμεσα στα κεντρικά συμπεράσματά της είναι η κυριαρχία της αλβανικής μαφίας στη διακίνηση της κοκαΐνης παγκοσμίως. Πώς συνέβη αυτό; Οι Ευρωπαίοι αναλυτές εξηγούν ότι ο αφοπλισμός της ένοπλης οργάνωσης FARC, που ήλεγχε την παραγωγή και διακίνηση της κοκαΐνης, οδήγησε στον κατακερματισμό του κολομβιανού καρτέλ. Νέες ομάδες εμφανίστηκαν στο προσκήνιο διεκδικώντας –συχνά με αίμα και άγριες δολοφονίες– μερίδιο από τα ιλιγγιώδη κέρδη των βαρόνων, μέσω νέων συνεργασιών με εγκληματικά δίκτυα της Ευρώπης.

Την ευκαιρία δεν άφησαν να πάει χαμένη οι Αλβανοί ναρκέμποροι, που εξάλλου είχαν να διαθέσουν χρήματα σε ρευστό από την παραγωγή και διακίνηση κάνναβης. Τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2020, η ιταλική Ντραγκέτα έχασε –σύμφωνα με τη Europol– την πρωτοκαθεδρία στη μεταφορά μεγάλων φορτίων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη, με τους Αλβανούς και αλβανόφωνους διακινητές να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, μάλιστα, επισημαίνει ακόμα ότι, χάρη σε συνδέσμους που εγκατέστησε στη Λατινική Αμερική, η αλβανική μαφία κατάφερε να μεταφέρει την κοκαΐνη στην Ευρώπη δίχως μεσάζοντες, μειώνοντας την τιμή πώλησής της.

Οι διωκτικές αρχές της Ιταλίας, εξάλλου, διαπιστώνουν συνεργασία εγχώριων εγκληματικών οργανώσεων με δίκτυα Αλβανών ναρκεμπόρων, ενώ σε αντίστοιχες αναφορές έχουν προχωρήσει –όπως αναφέρεται στην έκθεση– οι αρχές της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Ελβετίας και φυσικά της Ελλάδας. Μερίδιο της αγοράς διεκδικούν και άλλες εγκληματικές οργανώσεις με έδρα τα Δυτικά Βαλκάνια. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις Μαυροβούνιων ναρκεμπόρων, που τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν αποπειραθεί να διακινήσουν 5 τόνους κοκαΐνης από την Καραϊβική στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη με το φορτηγό πλοίο «Aressa». Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα ευρήματα πρόσφατης έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα οποία οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ελλάδα το 2020 (ανήλθαν σε 1,7 τόνο) σημείωσαν ρεκόρ 25ετίας.

Τέλος, στην έκθεσή της η Europol διαπιστώνει ακόμα μετατόπιση της διακίνησης από τα λιμάνια της Ισπανίας, όπως για παράδειγμα το Αλχεθίρας, σε αυτά της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Στη διάρκεια του 2020, εξάλλου, μόνο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και στην Αμβέρσα του Βελγίου κατασχέθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 100 τόνοι κοκαΐνης, κρυμμένοι μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο.
όκληρη την αλυσίδα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline