Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  11:20:47

Έτοιμη η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και για πέντε χρόνια. Η Αλεξανδρούπολη γίνεται «βόρεια Σούδα» μαζί με την Ξάνθη. Ισχυρή βάση στη Λάρισα και ειδικές μονάδες σε Σύρο Καβάλα και Σκύρο. Κύριο

Ο Νίκος Δένδιας στις ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας. Θα συμμετάσχει ακόμη στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά τον Οκτώβριο του 2019, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Θα υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, 'Αντονι Μπλίνκεν.

Διευρύνεται και επεκτείνεται η σταθερή για δεκαετίες αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Στις 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Αίτημα των ΗΠΑ να είναι πενταετούς διάρκειας

Θα συμμετάσχει ακόμη στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά τον Οκτώβριο του 2019, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αναμένεται ακόμη να υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, 'Αντονι Μπλίνκεν.

Όσον αφορά την συμφωνία, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως «έχει υποβληθεί ,από το 2019, αίτημα από την αμερικανική πλευρά να είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που αντιμετωπίζεται βεβαίως θετικά από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και με την προοπτική να υπάρχει μια σταθερότητα».
Σημείωσε ακόμη, πως οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και αφορούν σε ένα μεγάλο πλέγμα θεμάτων αμυντικής συνεργασίας...

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής οδηγεί την αμερικανική πλευρά σε εμφατική αναζήτηση ακόμα πιο σταθερών συμμαχιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Την ίδια ώρα η εξέλιξη αυτή ευνοεί και την Ελλάδα, καθώς η Τουρκία μέσα από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τους Ταλιμπάν φαίνεται πως βγαίνει ενισχυμένη, κάνοντας ιδανικό το χρονικό σημείο για αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που θα στέλνει το ανάλογο μήνυμα.

Το έτερο μεγάλο θέμα που αναμένεται να περιλαμβάνει η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι η αναβάθμιση των εν Ελλάδι αμερικανικών βάσεων αλλά και η αύξηση των τοποθεσιών τους. Κατά πληροφορίες έχει συζητηθεί η βάση της Λάρισας να επεκταθεί και για drones βάση και καθήκοντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή..

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2019 είχε γίνει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα μια πρώτη επίδειξη του αμερικανικού drone MQ-9 guardian από την αμερικανική εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems. To drone μπορεί να έχει άριστη συνεργασία με τα ελληνικά F-16 και μπορεί επίσης να διασυνδεθεί με όλα τα συστήματα του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζοντας την άμυνα της χώρας. Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) συζητείται να περιλαμβάνει ακόμα δύο νέες τοποθεσίες: μία στον Εβρο, πιθανότατα στην Ξάνθη, στα πρότυπα της Αλεξανδρούπολης,(όπου στο λιμάνι θα εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων, μονάδος ελικοπτέρων αλλά και πολεμικών πλοίων) και άλλη μία νέα βάση στο Αιγαίο, πιθανότατα στη Σκύρο και με διευκολύνσεις στρατιωτικές, κυρίως ναυτικές, στη Σύρο..

Πρόκειται για δύο τοποθεσίες στις οποίες η Ελλάδα θέλει διαχρονικά να αυξήσει το αμερικανικό αποτύπωμα και είχαν συζητηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν ανάμεσα σε ακόμα 23 άλλες τοποθεσίες. Παράλληλα εξετάζεται η αναβάθμιση ακόμα ενός λιμανιού της Βόρειας Ελλάδας, πιθανότατα της Καβάλας, που μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, της οποίας «κοινός στόχος και όραμα αποτελεί πάντα η διασφάλιση της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline