Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:04:38

Ανοια, η πορεία προς το: Αλτσχάιμερ. Τα καθαρά-σίγουρα δέκα σημάδια που οδηγούν στον γιατρό και επιβάλλουν θεραπεία. Κύριο

Σήμερα στην Ελλάδα 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 από ήπια νοητική έκπτωση που θεωρείται πρόδρομος της άνοιας. Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται τη φροντίδα 2-3 ατόμων από το οικογενειακό περιβάλλον τους.

«Ξεχνάς όλο και πιο συχνά; Μπερδεύεις τον χώρο και τον χρόνο; Εχεις συχνά εναλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά σου; Αντιμετωπίζεις γλωσσικές δυσκολίες; Εάν ναι, ενημέρωσε άμεσα τον γιατρό σου ή έλα σε επικοινωνία με την εταιρεία Αλτσχάιμερ της πόλης σου, καθώς οι καταστάσεις που βιώνεις είναι μεταξύ των προειδοποιητικών σημαδιών της άνοιας. Το μήνυμα αυτό στέλνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών, που με την αφορμή της 21ης Σεπτεμβρίου – Παγκόσμιας Ημέρας της Νόσου Αλτσχάιμερ καλεί τους πολίτες να προβληματιστούν σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, η οποία επηρεάζει όλο και περισσότερα άτομα στη χώρα μας και διεθνώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου του υπ. Υγείας, στην Ελλάδα 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 από ήπια νοητική έκπτωση που θεωρείται πρόδρομος της άνοιας. Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται τη φροντίδα 2-3 ατόμων από το οικογενειακό περιβάλλον τους. Αντίστοιχα, στη φετινή έκθεση της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (ADI) αναφέρεται ότι κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος στον πλανήτη εμφανίζει άνοια, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 41 εκατομμύρια περιστατικά της νόσου δεν έχουν ακόμα διαγνωσθεί και επομένως δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που συνεχώς εξελίσσονται. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι μισές χώρες θα έπρεπε να είχαν διαγνώσει το 50% των ατόμων που ζουν με άνοια. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της ADI, τα ποσοστά διάγνωσης μόλις αγγίζουν το 25% σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και το 10% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Εμπόδιο στη διάγνωση αποτελεί η παραπληροφόρηση, η έλλειψη ειδικών εκπαιδευμένων στην άνοια και η απουσία διαθέσιμων εργαλείων διάγνωσης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, ένας στους τρεις γιατρούς αναφέρει πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει και η διάγνωση είναι μάταιη. «Υγειονομικά συστήματα περίθαλψης με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό διάγνωσης της άνοιας είναι αναγκαία όσο ποτέ», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η εξέταση των βιοδεικτών αίματος πρόκειται να είναι διαθέσιμη στο μέλλον διευκολύνοντας σημαντικά τη διάγνωση της άνοιας και καθιστώντας την πιο σαφή από ποτέ. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου McGill και συγγραφέα της έκθεσης της Παγκόσμιας Εταιρείας Alzheimer, Serge Gauthier, τα νέα διαγνωστικά εργαλεία πρόκειται να ασκήσουν σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών όσον αφορά την παροχή διαγνώσεων για την άνοια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, τα δέκα προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας, τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν κατευθείαν στον ειδικό γιατρό, είναι τα εξής: 1) Το άτομο ξεχνάει όλο και πιο συχνά. 2) Δυσκολεύεται να εκτελέσει απλές δραστηριότητες. 3) Αντιμετωπίζει γλωσσικές δυσκολίες. 4) Μπερδεύει τον χώρο και τον χρόνο. 5) Εμφανίζει έκπτωση στην κρίση του. 6) Δυσκολεύεται να προγραμματίσει την καθημερινότητά του. 7) Ξεχνά πού έχει τοποθετήσει βασικά αντικείμενα. 8) Εχει συχνές εναλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά του. 9) Δυσκολεύεται να διακρίνει οπτικοχωρικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος. 10) Αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline