Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:43:57

Τράπεζες – Έρχονται τα έξυπνα ΑΤΜ για συναλλαγές χωρίς καμία πληκτρολόγηση

Σε σημαντικές αναβαθμίσεις στο δίκτυο των ΑΤΜ τους προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πραγματοποιούν ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Στο πρώτο κύμα εκσυγχρονισμού που έχει ήδη ολοκληρωθεί, η καινοτομία αφορούσε την εγκατάσταση μηχανημάτων με άμεση καταμέτρηση των χρημάτων που κατατίθενται.
Σε αντίθεση με το παρελθόν που ο χρήστης εισήγαγε τα χαρτονομίσματα σε φάκελο, για να τα μετρήσει ο τραπεζοϋπάλληλος την επόμενη εργάσιμη ημέρα, η καταμέτρηση γίνεται εκείνη τη στιγμή από το ΑΤΜ.

Αυτό σημαίνει ότι η πίστωσή τους ολοκληρώνεται άμεσα και ο καταθέτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που κατέθεσε από οποιοδήποτε κανάλι επιθυμεί.
Από το ίδιο το ΑΤΜ για μεταφορές σε τρίτους ή για πληρωμή οφειλών και από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Ανέπαφη είσοδος
Το επόμενο στοίχημα αφορά στην είσοδο στο ΑΤΜ χωρίς την εισαγωγή της κάρτας στο μηχάνημα. Αυτό είναι εφικτό μέσω της τεχνολογίας των ανέπαφων συναλλαγών.

Ο κάτοχος της κάρτας την πλησιάζει σε ειδικό σημείο στο ΑΤΜ και αυτή αναγνωρίζεται αυτόματα. Έτσι, εξαλείφεται ο κίνδυνος να ξεχαστεί η κάρτα μετά τη συναλλαγή.
Σήμερα, η Eurobank έχει ενεργοποιημένη τη σχετική υπηρεσία, ενώ επιτρέπει την ανέπαφη είσοδο στο μενού του ΑΤΜ και με τη χρήση των e-wallets.
Δηλαδή ο πελάτης αντί για την κάρτα πλησιάζει το κινητό του τηλέφωνο στο ΑΤΜ. Η υιοθέτηση αυτής της μεθόδου αναμένεται το επόμενο διάστημα και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η νέα εποχή

Η καινοτομία όμως που θα αλλάξει τα δεδομένα και αναμένεται να εισαχθεί στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη διετία, αφορά τον τρόπο που εκτελούνται οι συναλλαγές στο ΑΤΜ.
Οι σχετικές προετοιμασίες μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει από ορισμένους συστημικούς ομίλους.
Το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Ο πελάτης θα εισέρχεται στην εφαρμογή του mobile banking, όπου θα προετοιμάζει τη συναλλαγή του. Ανάληψη, κατάθεση, πληρωμή ή οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη υπηρεσία.

Ακολούθως, θα εμφανίζεται ένα QR code στην οθόνη της συσκευής του, το οποίο θα έχει ισχύ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Το τελικό βήμα αφορά την εκτέλεση της συναλλαγής. Ο χρήστης του m-banking θα σκανάρει το QR code στο ΑΤΜ, το οποίο θα αναγνωρίζεται από το μηχάνημα και αυτόματα θα εκτελείται η συναλλαγή που έχει προετοιμάσει.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι απαραίτητη η οποιαδήποτε πληκτρολόγηση ή η χρησιμοποίηση κάρτας, ενώ ελαχιστοποιείται ο χρόνος που παραμένει ο πελάτης στο ΑΤΜ.
Με αυτά τα δεδομένα, σε λίγα χρόνια από σήμερα οι φυσικές κάρτες θα μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως από τα e-πορτοφόλια των τραπεζών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline