Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:46:48

Βαρύς- και ακριβός- ο φετινός χειμώνας σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.- Τα «μερομήνια» προβλέπουν δύσκολα Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά και χειμωνιάτικη διάρκεια Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Πάσχα με κακοκαιρία. Κύριο

Πόσο θα κοστίσει ο βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη - Πώς αντιδρούν οι κυβερνήσεις.

1. Χειμώνας βαρύς και πολλών μηνών, ακόμα και μήνες της Άνοιξης προβλέπουν όλοι και προετοιμάζονται γι αυτή τη δοκιμασία. Οι κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει 10 δισ. ευρώ, τα οποία όμως είναι «σταγόνα στον ωκεανό» - Πακέτο μέτρων ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Ευρώπη - Αγώνα για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος δίνουν τα κράτη - Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα, ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης στη χώρα μας
Ζοφερός, κρύος και ακριβός προμηνύεται ο επικείμενος χειμώνας για την Ευρώπη, μετά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να προστατεύσουν τους πολίτες.

Η πανευρωπαϊκή λύση εξετάζεται, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσο σύντομα θα έρθει μία συμφωνία για την εφαρμογή της και πόσο αποφασιστική θα είναι αυτή. Υπό τις συνθήκες αυτές η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν μέτρα στήριξης -στη μορφή κυρίως επιδομάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα μέτρα ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. To Bloomberg υπολογίζει ότι έως τώρα έχουν ανακοινωθεί από κυβερνήσεις μέτρα στήριξης 10 δισ. ευρώ. Αλλά τα χρήματα μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο έξτρα κόστος των 100 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς θέρμανσης και ενέργειας οι καταναλωτές της Ένωσης φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, που επικαλείται το Bloomberg, αλλά και την επισήμανση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, στην επιστολή που έστειλαν στην Κομισιόν.

Πολύ μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση -και ενδεχομένως ήπιες θερμοκρασίες- θα είναι αναγκαίες για να αποφευχθεί μία κατάσταση στην οποία δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ε.Ε. θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Ρεκόρ για το φυσικό αέριο, το ρεύμα και τον άνθρακα στην Ευρώπη

«Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ», ανέφεραν.

• Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρέχει επιδοτήσεις ύψους 582 εκατ. ευρώ στα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενώ το ταβάνι του κόστους της στήριξης από τη ραγδαία αύξηση των τιμών θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.
• Η Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αν και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% αυτόν τον μήνα.
• Η Ισπανία διοχετεύει στους καταναλωτές περίπου 2,6 δισ. ευρώ από φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας.
• Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ανακοίνωσε 500 εκατ. στερλίνες για περαιτέρω μέτρα σε πιο φτωχά νοικοκυριά. Ωστόσο, το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, σε περίπου 1.660 λίρες ετησίως τον Απρίλιο, σύμφωνα με αναλυτές της Cornwall Insight.

Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ θα διατυπώσει συστάσεις για περαιτέρω μέτρα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη, μια κίνηση που θα βοηθήσει περισσότερες κυβερνήσεις να βρουν επείγουσα στήριξη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

2-Μερομήνια 2021-2022: Εκτιμήσεις για χειμώνα με πολλά χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και κρύο, Πάσχα με κακοκαιρία «βλέπουν» τα Μερομήνια - Ο καιρός μέχρι και τον Αύγουστο του 2022
Τα μερομήνια αποτελούν μια από τις πλέον διαδεδομένες λαϊκές δοξασίες, βασισμένη σε μια απλή διαδικασία. Παρακολουθούνται οι διακυμάνσεις του καιρού για δώδεκα ημέρες του Αυγούστου και οι όποιες καιρικές μεταβολές αυτού του δωδεκαημέρου προβάλλονται στους αντίστοιχους 12 μήνες του χρόνου. Οι μεταβολές του καιρού κατά την πρώτη ημέρα «μαρτυρούν» το πώς θα κυλήσει ο πρώτος μήνας, η δεύτερη μέρα πώς θα κυλήσει ο δεύτερος μήνας κ.ο.κ.

Για τους απλούς ανθρώπους, ιδίως για όσους ζουν στην ύπαιθρο και ακολουθούν τους ρυθμούς της φύσης, τα μερομήνια είναι μέθοδος αποδεκτή.

Φέτος προβλέπεται σε γενικές γραμμές «βαρύς» χειμώνας.

Σύμφωνα με τα μερομήνια, ο Δεκέμβριος από τις αρχές έως και τις 20 περίπου του μήνα προβλέπεται ήπιος με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι νοτιάδες όμως της συγκεκριμένης περιόδου θα διατηρήσουν ήπιο τον καιρό.

Ουσιαστικά ο χειμώνας μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς προβλέπεται με πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις στη χώρα εκτός από τις περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και τις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ για 10 ημέρες μετά και έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχουμε Αλκυονίδες, το μεγάλο ξέσπασμα όμως και αυτό που λέμε βαρύς χειμώνας θα έρθει μετά τις 15 Ιανουαρίου με πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα ακόμη και στις πιο πεδινές περιοχές, και η πρόβλεψη όσον αφορά τα Μερομήνια κάνει λόγο για κακοκαιρία διαρκείας με χαμηλές θερμοκρασίες έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Βροχές προβλέπονται ακόμη και μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline