Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:16:28

Καλπάζουν τιμές και ακρίβεια σε καύσιμα-αέριο, αλλά παραμένουν ακλόνητο το λαθρεμπόριο και η κερδοσκοπία. Τεράστια τα κυκλώματα νοθείας και κλοπής ΦΠΑ και φόρων. Κύριο

«Για τον σκοπό αυτό ο ΣΕΕΠΕ έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση. «Η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022 και -από κοινού με τη δέσμη προτάσεων της ΑΑΔΕ- θα αποτελέσει τη βάση, προκειμένου η Πολιτεία να προχωρήσει στην απαραίτητη επικαιροποίηση του νομοθετικού - ρυθμιστικού πλαισίου κατά του λαθρεμπορίου».

1.Μια ακόμα περίεργη υπόθεση διερευνά τους τελευταίους μήνες η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος.

Πρωταγωνιστές της υπόθεσης φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι ένας παλιός γνώριμος των αρχών από τη δράση του στα λαθραία καύσιμα κι ένας επιχειρηματίας της εστίασης.

Παράλληλα, στο κύκλωμα εμπλέκονται αρκετά ονόματα που λειτουργούν ως «αχυράνθρωποι» και «αυτοφωράκηδες».
Τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως από την συγκεκριμένη έρευνα «φωτογραφίζουν» τον επιχειρηματία από τον χώρο της εστίασης, ο οποίος φαίνεται να χρησιμοποιεί τα μαγαζιά του για ξέπλυμα των κερδών.
Μέσω δηλαδή των καταστημάτων εστίασης ασπρίζουν το μαύρο χρήμα από τα καύσιμα και εκεί καταλήγουν όλες οι εκτιμήσεις των αρχών.

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Δίωξης, η έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων θα «τραβήξει» χρονικά, αφού εκτός από τον εστιάτορα και τον πρατηριούχο, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι αχυράνθρωποι και μπροστινοί που έχουν μπει στο κύκλωμα για να ζαλίζουν το χρήμα με θολές διαδρομές.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ακόμα ένα άτομο που εδώ και χρόνια κινείται στο χώρο της νύχτας και το όνομά του έχει εμπλακεί στην λεγόμενη Greek Mafia και σε αυτόν φαίνεται να ανήκουν τα φορτηγά που μετέφεραν τα λαθραία καύσιμα.

2. Στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο υγραερίου

Η ΑΑΔΕ αναζητά το καλύτερο σύστημα ιχνηθέτησης του γνωστού στην Ελλάδα καυσίμου που έχουν επιλέξει χιλιάδες οδηγοί.

Το χάος που επικρατεί στην αγορά των καυσίμων είναι γνωστό ειδικά για την βενζίνη και το diesel κίνησης. Μάλιστα η νοθεία στα παραπάνω καύσιμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς οι επιτήδειοι έχουν κατασκευάσει φθηνά χημικά υποκατάστατα τόσο της βενζίνης όσο και του diesel τα οποία τις περισσότερες φορές προκαλούν πολύ μεγάλες βλάβες στους κινητήρες.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στράφηκαν στα συστήματα υγραερίου για να μειώσουν το κόστος χρήσης των οχημάτων τους με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να αναζητήσουν τρόπους νοθείας και αυτού του καυσίμου.
Η πιο γνωστή μέθοδος νοθείας είναι η πρόσμιξη του υγραερίου κίνησης με υγραέριο που προορίζεται για βιομηχανική χρήση το οποίο βέβαια είναι πολύ πιο φθηνό από εκείνο της κίνησης αλλά χαμηλής ποιότητας.

Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί που μεταβαίνουν στα πρατήρια που κλέβουν να φεύγουν ικανοποιημένοι για την ποσότητα υγραερίου που έχουν προμηθευτεί αλλά δυστυχώς με τον καιρό θα αντιληφθούν ότι το υγραέριο βιομηχανικής χρήσης που καταναλώνουν κατέστρεψε τον κινητήρα του οχήματός τους με το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για αυτό τον λόγο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξυπηρετώντας τον γενικό σκοπό που αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου των καυσίμων, και προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις της αγοράς στον τομέα των ιχνηθετών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες φορολογικής σήμανσης, των υγραερίων, προέβη σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παρουσίαση συστημάτων ιχνηθέτησης και συγκεκριμένα ιχνηθετών για τα υγραέρια και κατάλληλου εξοπλισμού και μεθόδων για τον προσδιορισμό αυτών στα υγραέρια.

3.Συνεργασία ΑΑΔΕ και ΣΕΕΠΕ ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στα υγρά καύσιμα προχώρησαν την Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος.
Στο κέντρο της συνεργασίας βρίσκεται το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών – εκροών στα υγρά καύσιμα, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΕΠΕ, οι εταιρίες - μέλη του οποίου διακινούν το 90% των υγρών καυσίμων και άλλων πετρελαιοειδών προϊόντων της χώρας, θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και θα συνδράμει τεχνολογικά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης των εισροών – εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τις φορολογικές αποθήκες της χώρας.

Το αναβαθμισμένο σύστημα θα έχει κομβικό ρόλο στην περιστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, συνδυάζοντας και διασταυρώνοντας πληροφορίες και ηλεκτρονικά δεδομένα που θα λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο από μετρήσεις σε διαφορετικά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για τον σκοπό αυτό ο ΣΕΕΠΕ έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών για την ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του συστήματος εισροών – εκροών που είναι ήδη εγκαταστημένο σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων από το 2016. Η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022 και -από κοινού με τη δέσμη προτάσεων της ΑΑΔΕ- θα αποτελέσει τη βάση, προκειμένου η Πολιτεία να προχωρήσει στην απαραίτητη επικαιροποίηση του νομοθετικού - ρυθμιστικού πλαισίου.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας:
"Η μάχη για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στη μάχη αυτή, βάζουμε όλες τις δυνάμεις μας καθημερινά, ενισχύουμε το ψηφιακό μας οπλοστάσιο και εξοπλιζόμαστε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε, όμως, και τη συνεργασία με τους επίσημους φορείς της αγοράς. Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράψαμε με τον ΣΕΕΠΕ, θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα, επιβεβαιώνει τη βούληση μας - που γίνεται καθημερινά πράξη - για αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία με την αγορά".

Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, κ. Γιάννης Αληγιζάκης δήλωσε σχετικά:

"Η καταπολέμηση της παραβατικότητας στα υγρά καύσιμα αποτελεί ένα φαινόμενο που πλήττει σημαντικά την αγορά, τους καταναλωτές και τα δημόσια έσοδα. Ο ΣΕΕΠΕ -εδώ και χρόνια- έχει καταθέσει στην Πολιτεία ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του παράνομου εμπορίου. Κράτος, Ιδιωτικός Τομέας και αρμόδιες Αρχές πρέπει να συγκροτήσουμε ένα συμπαγές, ισχυρό μέτωπο απέναντι στους παραβάτες. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Οφείλουμε να δουλέψουμε στη βάση ενός σχεδίου με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Διαθέτοντας διεθνή τεχνογνωσία, αλλά και ουσιαστική γνώση της αγοράς, δηλώνουμε "παρών" σε μια μάχη που μας αφορά όλους".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline