Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023  23:48:30

Ο τρίτος Κώστας Καραμανλής, υπουργός Μεταφορών στοχεύει στο κέντρο της Αθήνας, μετά τον Κώστα Μπακογιάννη: «Συζητάμε σοβαρά την επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας και επέκταση του Δακτυλίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας». Κύριο

Με μεγάλες εκκρεμότητες δικές του τις μεγάλες βελτιώσεις στις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, ΜΕΤΡΟ, ηλεκτρικός, τρόλεϊ) και τις πολύχρονες συναλλαγές για τα διπλώματα οδήγησης.

-Οι απαγορεύσεις και τα πρόστιμα στους άλλους και όχι έμφαση στις δικές μας υποχρεώσεις, όταν πρόκειται για το Κράτος είναι η εύκολη επιλογή, η συνήθης στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι θα μειωθούν κατά 50% οι άδειες για ελεύθερη μετακίνηση εντός του νέου Δακτυλίου επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Θέμα που βέβαια ανήκει στην αρμοδιότητα της Τροχαίας, δηλαδή άλλου υπουργείου, όπου κάθε χρόνο η ρουσφετολογία είναι εκτεταμένη και προκλητική.. Ο κ. Καραμανλής, αρχικά, είπε ότι ο Δακτύλιος θα τεθεί κανονικά σε ισχύ από τις 25 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα προανήγγειλε τη διεύρυνση σταδιακά των ορίων του μικρού Δακτυλίου.

«Κάτι που θα κάνουμε άμεσα είναι να αυξήσουμε τα γεωγραφικά όρια του μικρού Δακτυλίου. Να σας θυμίσω ότι παλιά υπήρχε ένας μικρός Δακτύλιος και ένας μεγάλος Δακτύλιος. Ο μεγάλος Δακτύλιος ήταν κάτι που ποτέ δεν είχε εφαρμοστεί στην ουσία. [...] Θα αυξήσουμε τα όρια στον μικρό Δακτύλιο, θα κάνουμε μελέτες ώστε να μη γίνεται απότομα και να μη δημιουργήσει προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά., πάντα το ίδιο πνεύμα περιορισμών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λέγοντας ότι βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο προσαρμογής και ότι ήδη γίνεται μια «πολύ σοβαρή δουλειά» για αύξηση του στόλου των λεωφορείων. Κατάσταση, η οποία δεν έχει γίνει ορατή και με πολλές εμφανείς αλλαγές για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Υπό συζήτηση τα διόδια για την είσοδο στο κέντρο της Αθήνας
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πληρωμής διοδίων για την είσοδο στο κέντρο της πρωτεύουσας, μέτρο που ισχύει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Αυτό είναι σε μια γενικότερη πολιτική που υπάρχει στην ΕΕ, "ο ρυπαίνων πληρώνει". Είναι μια πολιτική που υπάρχει τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια. Η ΕΕ έχει φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή. Είναι κάτι που έχει πέσει στο τραπέζι, το οποίο θα συζητήσουμε και θα δούμε, τίποτε δεν αποκλείεται» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι «τα έργα της γραμμής 4 του Μετρό, ένα έργο που θα λύσει πολλά προβλήματα, για όσο εξελίσσονται θα επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Αθήνας».

Ειδικότερα, ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι ελεύθερα θα κινούνται τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα με κινητήρες euro 6 , ενώ επεσήμανε ότι από το σύνολο των αδειών που είχαν μέχρι σήμερα δοθεί, θα υπάρξει μείωση κατά 50%.

Προανήγγειλε δε τη διεύρυνση, σταδιακά, των ορίων του μικρού δακτυλίου.
Παράλληλα, προανήγγειλε σταδιακά και τη λήψη άλλων, πρόσθετων, μέτρων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Σημειώνεται ότι στην Αττική κυκλοφορούν σήμερα περίπου 2,3 εκατ. Ι.Χ. εκ των οποίων ηλεκτρικά, φυσικού αερίου και υβριδικά είναι τα 7.654. Παράλληλα, εκτιμάται ότι με κινητήρες euro 6 (χαμηλών ρύπων) είναι κάτω από 300.000 οχήματα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να επιτρέψει τη διέλευση των οχημάτων με κινητήρα euro VI στον δακτύλιο, ωστόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αποφασίστηκε η εξαίρεσή τους από το μέτρο, με την προϋπόθεση να είναι χαμηλών ρύπων.
Στο επίκεντρο των αλλαγών μπαίνει και το ζήτημα της τροφοδοσίας των καταστημάτων, το οποίο αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Σήμερα επιτρέπεται η τροφοδοσία καταστημάτων κατά τις ώρες 7 πμ. – 11 πμ., 2.30 μ.μ. – 5 μ.μ. και 7 μ.μ. – 11 μ.μ. και συμπίπτει με τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. Η εισήγηση του υπουργείου Υποδομών θέλει την τροφοδοσία των καταστημάτων να πραγματοποιείται έως τις 8 το πρωί και μετά τις 9 το βράδυ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline