Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:29:32

Λογαριασμοί ρεύματος, η νέα δοκιμασία της Κυβέρνησης: «Ηλεκτροπληξία» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από λογαριασμούς.... Ιουνίου και Ιουλίου. Κύριο

-Το ηλεκτρικό ρεύμα της καθημερινότητας, τόσο δύσκολης από πέρυσι, χωρίς να έχουμε εισέλθει για στις χειμερινές, ψυχρές καταναλώσεις και στις αυξήσεις τιμών-καυσίμων αρχίζει να «καίει» τα νοικοκυριά και κυρίως τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Ιδίως εκείνες, οι οποίες έχουν μείνει εκτός των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με στόχο να «σβήσει» μέρος των προσαυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη λίστα του ευρωπαϊκού χάρτη για τις τιμές χονδρικής η Ελλάδα είναι πρώτη με την τιμή σήμερα να βρίσκεται στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ήδη οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν αρχίσει να τυπώνονται και να φθάνουν στα γραμματοκιβώτια των νοικοκυριών, ενώ την «λυπητερή» αναμένεται να πάρουν τα περισσότερα νοικοκυριά μέσα σε αυτή και την επόμενη εβδομάδα.

Οι λογαριασμοί αυτοί περιέχουν την επιδότηση που παρέχει το κράτος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που μεταφράζεται σε 9 ευρώ το μήνα για το Σεπτέμβριο και διπλάσια για τους επόμενους μήνες. Μετά τις 300 ΚWh και μέχρι τις 600 ΚWh, η ΔΕΗ παρέχει ανάλογη έκπτωση. Όλα αυτά βέβαια για τους καταναλωτές με πάροχο τη ΔΕΗ καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί τι γίνεται με τους άλλους παρόχους εάν τελικά δηλαδή ακολουθήσουν το παράδειγμα της επιχείρησης. Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρήσεις που βλέπουν ήδη τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να είναι παραφουσκωμένοι.

«Καίει» η ρήτρα αναπροσαρμογής (ΤΕΑ)

Για παράδειγμα στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος επιχείρησης που έχει εξασφαλίσει το Money Review (o συγκεκριμένος καταναλωτής βρίσκεται σε άλλο ιδιώτη πάροχο) καλείται να πληρώσει για τον εκκαθαριστικό λογαριασμό για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2,058,67 ευρώ. Κοιτώντας την ανάλυση του λογαριασμού ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει 1024,11 ευρώ που αφορούν την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ άλλα 1.107,06 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει ως ρήτρα αναπροσαρμογής (προσαρμογή ΤΕΑ) σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα που έχει υιοθετηθεί.

Η νέα Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας βασίζεται σε μία μαθηματική «φόρμουλα» που περιλαμβάνει την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) του προηγούμενου μήνα, δηλαδή τον μέσο όρο της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατά τον μήνα που προηγήθηκε του υπολογισμού. Ο καταναλωτής δηλαδή έχει επιβαρυνθεί από την νέα ρήτρα κατά 1.000 ευρώ περίπου λόγω των υπεραυξημένων περίπου τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν τις εξελίξεις καθώς οι διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το φυσικό αέριο χθες το πρωί ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ λίγο αργότερα διόρθωσε. Σήμερα η τιμή κινείται κοντά στα 94 ευρώ. Την ίδια ώρα και η τιμή του πετρελαίου, φθάνει τα 85 δολάρια. Πλέον στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής για την πορεία των τριών βασικών καυσίμων καθώς αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία πολύ σύντομα τα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξαγγέλθηκαν δεν θα είναι αρκετά να «σβήσουν» τις αυξημένες τιμές.
Στο τραπέζι ήδη εξετάζονται συμπληρωματικά μέτρα όπως η σταδιακή αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας από τους καταναλωτές. Βέβαια όπως αναφέρουν πολλά κυβερνητικά στελέχη εφόσον συνεχιστούν οι ανατιμήσεις τον Δεκέμβριο η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και θα υπάρξουν και νέα μέτρα για τους πρώτους μήνες του 2022.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline