Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:39:30

Habemus, Γιώργο Παπανδρέου... Έβδομος υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στα 69 του χρόνια και παράλληλα ακόμα πρόεδρος του αποτυχημένου ΚΙΔΗΣΟ. Δύσκολο να νικήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Νίκο Ανδρουλάκη και το αίτημα της ανανέωσης. Κύριο

Οι περισσότεροι στενοί συνεργάτες του την περίοδο 2009-2011, είτε μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και έγιναν πρωτοπαλίκαρα του Αλ. Τσίπρα είτε πολέμησαν τον Ευαγ. Βενιζέλο ως αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και είχαν προβληματικές σχέσεις με τη Φώφη Γεννηματά.

1.- Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι, από σήμερα αποφασισμένοι να αναμετρηθούν μαζί του, είναι έτοιμοι να ξαναθυμήσουν όλες τις αρνητικές παραμέτρους της αρχηγικής του διαδρομής, το δακτυλίδι διαδοχής από τον Κ. Σημίτη και τη διαγραφή του, την αποτυχημένη Πρωθυπουργία και τη υπογραφή -υποταγή του πρώτου μνημονίου. Στη συνέχεια τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, που προσπάθησε, τη δημιουργία δικού του αντίπαλου κόμματος και της μεγάλη αποτυχία του στις εκλογές του 2015 να πιάσει ποσοστό 3%..

2. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με μεγαλόστομη φιλοδοξία: «Χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή», όπως το 1981.
Με την είσοδο του κ. Παπανδρέου στην κούρσα οι υποψήφιοι ανέρχονται πλέον σε επτά

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά από αναμονή τριών ημερών αλλά με πολλές διαρροές για δημιουργία κλίματος αναμονής,.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή.
Για τους πολίτες και τη χώρα.
Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη.
Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.
Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος.
Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή.
Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων.
Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.
Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση.
Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες,
να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής.
Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή»
Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου μεταδόθηκε μέσα από την ΕΡΤ:

Οσα προηγήθηκαν χθες
Μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρωθυπουργός είχε συσκέψεις με το στενό πυρήνα των συνεργατών του και τους ανακοίνωσε την τελική του απόφαση. Τα πάντα ήταν έτοιμα. Οι απαιτούμενες υπογραφές είχαν ήδη συγκεντρωθεί.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός μέχρι και την τελευταία στιγμή άφηνε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο είναι σαφές ότι μέσα του είχε λάβει την απόφασή του εδώ και μέρες έχοντας πλήρη επίγνωση του σκηνικού που δημιουργεί η υποψηφιότητά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τη Φώφη Γεννηματά και στη συνέχεια την αρμόδια για τις υποψηφιότητες επιτροπή.
Από το περιβάλλον της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έγινε γνωστό ότι η κυρία Γεννηματά «του ευχήθηκε καλή επιτυχία όπως και σε όλους τους υποψηφίους.

3.Με την είσοδο του κ. Παπανδρέου στην κούρσα, του πιο ηλικιωμένου από όλους ηλικίας 69 χρονών, οι υποψήφιοι ανέρχονται πλέον σε επτά. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ο Βασίλης Κεγκέρογλου να αποσυρθεί, παρότι, όπως γνωστοποίησε, έχει ήδη καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές και μάλιστα περισσότερες από τις απαιτούμενες 5.000.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης) δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

4.Αυτό που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε σε ορισμένους εκ των συνομιλητών του. Ότι θα είναι υποψήφιος. Οι απαιτούμενες υπογραφές μελών της κεντρικής επιτροπής έχουν συγκεντρωθεί, κατά πληροφορίες, είναι σχεδόν διπλάσιες του απαιτούμενου αριθμού. (45)
Ο κ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιήσει πλήθος επαφών με στελέχη από όλη την Ελλάδα. Συνομιλητές του, λένε, ότι στις επαφές αυτές συναντά ένα κλίμα ενθάρρυνσης και παρότρυνσης. Να αναλάβει πρωτοβουλίες, δηλαδή να είναι υποψήφιος, προκειμένου να οδηγήσει, με αφετηρία τις εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου, την παράταξη σε μια πορεία αναγέννησης.

Μυστικές ζυμώσεις, παρασκήνιο και το φάντασμα του 2007
Βεβαίως, όλα αυτά προϋποθέτουν, πρώτον την επίσημη ανακοίνωση και δεύτερον την εκλογική νίκη στην εσωκομματική κάλπη. Το ένα είναι δεδομένο, το άλλο αβέβαιο. Η μάχη θα είναι σκληρή. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν τον κίνδυνο, κατά την προεκλογική περίοδο, να δημιουργηθεί κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης, που θα παραπέμψει στις μέρες του 2007. Τότε το ΠAΣOΚ είχε βγει βαθιά διχασμένο από την αναμέτρηση Παπανδρέου-Βενιζέλου και τα τραύματα αυτά δεν έκλεισαν. Άνοιξαν, ξανά το 2015 με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, συνεχίστηκαν με την εκδίωξη Βενιζέλου το 2019 και πολλοί φοβούνται ότι ενδεχομένως να ξαναπαιχτεί το ίδιο έργο.

Αυτός είναι και ο μεγάλος προβληματισμός υποστηριχτών του πρώην πρωθυπουργού. Ουδείς από τους υποψηφίους, πλην του Βασίλη Κεγκέρογλου είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί. Και ανεξάρτητα από το πόσοι τελικά θα μείνουν στην κούρσα, οι βασικοί αντίπαλοι του, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη. Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του όσο πιο νωρίς γίνεται για να αρχίσει το παιχνίδι. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ήδη από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, του έδωσε ραντεβού στις κάλπες.
Ο κ. Λοβέρδος εντείνει τους ρυθμούς της προεκλογικής εκστρατείας του εκπέμποντας το σήμα του ΠAΣOΚ του 21ου αιώνα. Στο επιτελείο του, παρά τα νέα δεδομένα, επικρατεί η ίδια αισιοδοξία καθώς όπως λέγεται η παρουσία του Γ. Παπανδρέου, δεν διεμβολίζει τις δυνάμεις του οι οποίες δείχνουν να διευρύνονται. Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στη μάχη της κάλπης φαίνεται να δημιουργεί κλίμα αντισυσπείρωσης που θα εκφραστεί μέσα από την υποψηφιότητά του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτάσσει την ανανέωση της παράταξης, η οποία είναι προϋπόθεση για την αναγέννηση της. Παρά το γεγονός ότι το τμήμα των παπανδρεικών στελεχών που στήριζαν την υποψηφιότητά του θα βρεθεί σε δίλημμά, διατηρεί σημαντικούς πυρήνες στελεχών σε όλη τη χώρα, αποτελούμενους από νέους ανθρώπους που εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη της γενιάς τους.

Ο Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης των υπογραφών. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το επιτελείο του είναι ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητάς του. Το ίδιο σήμα εκπέμπεται και από το επιτελείο του Παύλου Χρηστίδη. Ο Χάρης Καστανίδης, έχει ήδη καταθέσει τις υπογραφές και συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία.

Πώς θα διαμορφωθεί τελικά ο χάρτης των υποψηφιοτήτων; Θα το ξέρουμε, επισήμως το απόγευμα της Πέμπτης.
Τι γνωρίζουμε από σήμερα; Ότι οι μέρες μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα στηθούν οι κάλπες θα είναι μέρες μιας σκληρής μάχης από την ένταση της οποίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό που όλοι εγγυώνται. Η ενότητά του του χώρου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline