Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:13:37

Θεσσαλονίκη: Με γεμάτα τα νοσοκομεία, πλήρεις τις ΜΕΘ, δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες νέα κρούσματα καθημερινά (χθες κοντά στα 500)... άρχισαν οι πρόβες για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Κύριο

Οι γιατροί διαφωνούν έντονα ή άλλοι συνιστούν αυστηρά μέτρα προφύλαξης, με υποχρεωτική μάσκα, μόνο εμβολιασμένους σε εκκλησιασμούς, τελετές και ως θεατές των παρελάσεων.

1.-Η Θεσσαλονίκη, κατά τρόπο επιπόλαιο και αμετανόητο, μετά από 18 μήνες επέλεξε να «ζήσει και πάλι στους πανηγυριώτικους ρυθμούς της 28ης Οκτωβρίου και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.» Έντονες επιφυλάξεις και αντιδράσεις από γιατρούς που ζητούν μέτρα ή και εισηγούνται κατάργηση των παρελάσεων..

Με γεμάτα τα νοσοκομεία, πλήρεις τις ΜΕΘ, δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες νέα κρούσματα καθημερινά (χθες κοντά στα 500)...άρχισαν στην (επιπόλαιη και απρόσεκτη) Θεσσαλονίκη οι πρόβες για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης έκλεισαν χθες για τα Ι.Χ, αλλά πλημμύρισαν από τεθωρακισμένα οχήματα, οχηματαγωγά μεταφοράς προσωπικού, πυραύλων διαφόρων βεληνεκών, μέχρι και αρματοφόρα μεταφοράς drones. Ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν ότι αν δεν τηρηθούν αυστηρά μέτρα, υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης του κορονοϊού.
Ορισμένοι επιστήμονες διαφωνούν κατά τρόπο συνολικό και συγκεκριμένα εάν πρέπει ή όχι να διεξαχθεί ή όχι η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Χθες, Πέμπτη το πρωί το Πεζικό και Μηχανικό του Ελληνικού Στρατού πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη πρόβα, ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την Επέτειο αναδεικνύοντας, λέγεται κάπως σχηματικά και ολίγον επιπόλαια, «τον εξελιγμένο, σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, τα νιάτα και το υψηλό ηθικό φρόνιμα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Oι πρόβες των ΕΔ θα συνεχιστούν καθ΄όλη τη διάρκεια της τρέχουσας και επόμενης εβδομάδας, ενώ ήδη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. καθημερινά γίνονται συσκέψεις όλων των αρμόδιων μέτρων σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και την ρητή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων ενόψει του τριήμερου Εορτασμού του Πολιούχου της πόλης Αγ. Δημητρίου και της Επετείου του "Οχι".

Προειδοποιούν οι ειδικοί : Η πανδημία δεν έχει τελειώσει - Μεγάλο ρίσκο η διεξαγωγή των παρελάσεων
Την ίδια ώρα η αγωνία και ανησυχία των ειδικών σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι τριήμερες εκδηλώσεις στη συμπρωτεύουσα για την 28η Οκτωβρίου και η διεξαγωγή της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, είναι έκδηλη.

"Ό,τι δημιουργεί συγχρωτισμό πρέπει να αποφευχθεί. Είναι σχεδόν αυτοκτονικό οι μεγάλες παρελάσεις με κόσμο,ειδικά στη βόρεια Ελλάδα", τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος, δεν είναι αρνητικός ως προς τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης, αρκεί να τηρηθούν αυστηρά οι υγειονομικές διατάξεις πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού.
"Προφανώς όσοι αποφασίσουν να παρακολουθήσουν την παρέλαση θα ήταν χρήσιμο να πάρουν μέτρα προστασίας, μάσκες να τηρήσουν αποστάσεις όσο γίνεται, υγιεινή των χεριών, ό,τι μπορεί ο καθένας να κάνει περισσότερο για να αποφύγει έναν συγχρωτισμό που συνήθως δημιουργεί προβλήματα", είπε ο κ. Δημόπουλος.

"Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μην γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μην το υποτιμάτε", είπε από την πλευρά του διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του Νοσοκομείου "Παπανικολάου", κ. Νίκος Καπραβέλος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline