Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:22:46

Μόλις 134.802 οι μετέχοντες στις πανελλήνιες εκλογές της ΝΔ, με 2.251.618 ψηφοφόρους το 2019. Αίσθηση και ανησυχία για φαινόμενο κάποιας «αδιαφορίας- αποχής». Κύριο

Κλίμα αποστασιοποίησης από παλαιά στελέχη και μέλη. Φαινόμενα απομάκρυνσης από τις σκιώδεις τοπικές- νομαρχιακές.

-Φυγόκεντρη τάση, «ιδιωτικοποίησης και πικρίας» αλλά όχι μετακίνησης σε άλλο κόμμα, το οποίο ήδη προκαλεί φόβους για μελλοντικά προβλήματα στη δράση του κομματικού μηχανισμού,την αναγκαία συσπείρωση, τις κινητοποιήσεις κατά την προεκλογική περίοδο, τον ορισμό αντιπροσώπων, τη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις, τη διανομή προπαγανδιστικού υλικού κλπ.

1, Ελάχιστοι οι πρόθυμοι κομματικοί, συγκριτικά με το παρελθόν αλλά και τη δυναμική προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη, μόλις έφτασαν τους 134.802 ,όσοι δήλωσαν ενεργά μέλη και πρόθυμοι να λάβουν μέρος στις διαδικασίες « συμμετοχής, ανανέωσης και ενδυνάμωσης» του κομματικού μηχανισμού, για τις οργανώσεις του κόμματος, οι οποίες δεν παίζουν κανένα ρόλο. Κανείς, πιστεύουν όλοι, δεν τις υπολογίζει από την Κυβέρνηση, Μαξίμου και το Κράτος..Ούτε ραντεβού με υφυπουργό δεν μπορούν να κλείσουν «Ανανέωσης» μέσα σε κλίμα απόστασης μελών και στελεχών. Στις εκλογές του Ιουλίου 2019, ψήφισαν ΝΔ 2.251.618 πολίτες. 

Οι εκλογές αφορούν τα αξιώματα των προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών Εκλογικών Περιφερειών, μελών των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΕΠ, προέδρων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων, μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΗΜΤΟ και των συνέδρων για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Οκτωβρίου.

Πανελλαδικά 6.852 στελέχη κατέθεσαν την υποψηφιότητα τους για τις παραπάνω θέσεις στις κομματικές οργανώσεις και ρίχνονται στη μάχη για τις εκλογές, ενώ πολλοί άλλοι νεοδημοκράτες, έμπειροι σχετικά αποφάσισαν να μη συμμετέχουν πλέον στα προεδρία των οργανώσεων, που κανείς στην κυβερνητική εξουσία δεν υπολογίζει. Όλοι σχεδόν οι βουλευτές, υπουργοί, υφυπουργοί, πρόεδροι και γενικοί γραμματείς που θέλουν να πολιτευθούν φτιάχνουν τους μικρούς, τους ιδιωτικούς τους στρατούς από διάφορους εξωκομματικούς εισοδιστές- πρόθυμους, κατά το συνήθειο της στελέχωσης της Κυβέρνησης και του Μαξίμου, λέγεται με πικρία και κάποτε με αγανάκτηση....

2.Το ΚΙΝΑΛ έχει ανακοινώσει πως συγκέντρωσε 138.000 ενεργά μέλη. Προβληματισμός σε βουλευτές και επιφανή στελέχη για το φαινόμενο «ψυχικής απομάκρυνσης» πολλών νεοδημοκρατών από την Πειραιώς, τις κομματικές επιτροπές και δραστηριότητας, ακόμα και την Κυβέρνηση (όπως δείχνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις για κοινωνικά και οικονομικά αλλά και ιδεολογικά θέματα).

3.NONPAPERNEWS.GR. 21.10.2021...-Στις 24 Οκτωβρίου, την ερχόμενη Κυριακή, εκλέγονται οι σύνεδροι και νέα τοπικά όργανα την ΝΔ εν όψει του Συνεδρίου στις αρχές Δεκεμβρίου ,μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα παθητικότητας, απομάκρυνσης και δυσαρέσκειας μεγάλου αριθμού στελεχών και οπαδών. Με συνέπεια να εμφανίζεται ένα ποσοστό 8-10 % σε όλες δημοσκοπήσεις από ψηφοφόρους της ΝΔ να είναι αποστασιοποιημένοι από επιλογές- προωθήσεις προσώπων και ιδεολογικές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και του κόμματος.

Με συνέπεια να εκτοξεύονται παράπονα, κατηγορίες και πικρίες ότι Κρατικός μηχανισμός, Κυβέρνηση (με πρώτο το Μαξίμου) «πασοκοκρατούνται και αριστεροκρατούνται» και στελεχώνονται από θεσιθήρες και εισοδιστές εύκαμπτους άλλων κομμάτων, με πολύχρονη επιθετική συμπεριφορά κατά της ΝΔ και των προηγουμένων Κυβερνήσεων και αρχηγών της. Τυφλά κομματικοί επί χρόνια καρεκλοκένταυροι από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ έως την Συμμαχία και το ΚΚΕ και είναι επικεφαλής σε υπουργεία, οργανισμούς, γενικές γραμματείες, Ταμεία και ΔΕΚΟ. Με ήθος πολιτικό , χαμηλότατο, ανάλογο με τις διοικητικές του ανικανότητες πολλών από αυτούς,- όμως ασυναγώνιστων στην κολακεία και τον οπορτουνισμό..

2. Σύμφωνα με πανηγυρική-εξωραιστική ανακοίνωση του κόμματος « στη διαδικασία επιτρέπεται και ψηφιακή συμμετοχή στην ψηφοφορία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Νέα Δημοκρατία πρωτοπορεί και πρωταγωνιστεί ξανά στις σύγχρονες ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων κατακτούμε μια ακόμη πρωτιά. Είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που δίνουμε το δικαίωμα στα μέλη μας να συμμετάσχουν και ψηφιακά στην ψηφοφορία για την ανάδειξη κομματικών οργάνων».

OI ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΔ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«..Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών βρίσκεται η Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, καθώς στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο του κόμματος και θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή. Η έως τώρα διαδικασία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των επιτελών της Πειραιώς, καθώς σε μια περίοδο που δεν είναι φορτισμένη πολιτικά και δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό διακύβευμα οι εγγραφές των μελών έχουν φτάσει τις 134.802.'.'.

Το ενδιαφέρον είναι πως από αυτές τις εγγραφές το 24%, δηλαδή οι 32.352, έχουν γίνει με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ το 22%, ήτοι 29.656, είναι μέλη ηλικίας έως 35 ετών. Το στοιχείο, ωστόσο, στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση το κομματικό επιτελείο είναι πως το 26% των εγγραφών αφορά μέλη τα οποία δεν είχαν ποτέ ξανά καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Σε απόλυτο αριθμό πρόκειται για 35.048 πολίτες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ανανέωση υπάρχει και στους υποψήφιους προέδρους, καθώς το 64% θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα και το 36% διεκδικεί την επανεκλογή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πρόεδροι ΔΕΕΠ (παλιές ΝΟΔΕ) θα ανανεωθούν τελικά σε ένα μεγάλο ποσοστό, ίσως και άνω ή πέριξ του 50%. «Γαλάζιες» πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» πως αυτή είναι μια ιδανική ποσόστωση που δίνει νέα πνοή στο κόμμα, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την ομαλή μετάβαση από τη μια γενιά στην άλλη, εξασφαλίζοντας και την κομματική νηνεμία, στοιχείο απαραίτητο καθώς ο νέος κομματικός μηχανισμός που θα προκύψει θα είναι αυτός που θα οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές.

Παράλληλα, υπάρχει και σχετική ηλικιακή ανανέωση στις υποψηφιότητες για την προεδρία των ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας), καθώς μόλις το 16% είναι από 60 ετών και πάνω. Η πλειονότητα είναι μεταξύ 50-59 (το 38%), ενώ το 29% είναι στις ηλικίες 40-49. Υπάρχει όμως και ένα 16% που είναι κάτω των 40 ετών, με μικρότερη σε ηλικία υποψηφιότητα τον Γιάννη Τσακνή, ετών 28, στη Χαλκιδική. «Η Ν.Δ. περνάει την καλύτερη εσωκομματική φάση της», λένε στελέχη του Μαξίμου, κάτι που επιβεβαιώνεται στην πράξη. Ενδεικτικό πάντως τις ομαλής διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα είναι πως σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει μόλις πέντε ενστάσεις στην ΚΕΦΕ, κάτι πρωτοφανές για ένα κόμμα που έχει παράδοση στις έντονες και γεμάτες ενστάσεις εσωκομματικές διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον έχει το ποιος θα είναι ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Τα σενάρια που παρουσιάζει η Καθημερινή είναι τα εξής: το πρώτο, να παραμείνει ο επιτυχημένος σε αυτό το πόστο Γιώργος Στεργίου. Εάν αποχωρήσει, είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα πάει σε μικρότερη ηλικία: είτε στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, ετών 32, είτε σε κάποιον βουλευτή, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ετών 38.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline