Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:52:55

Μίκη Θεοδωράκη διαθήκες: Το σπίτι στην Ακρόπολη να γίνει μουσείο όχι από τους κληρονόμους του. Στη Μαργαρίτα έχει αφήσει τη βίλλα στο Βραχάτι. Ελεύθερα τα πνευματικά δικαιώματα. Καμιά αναφορά στην σύζυγο Μυρτώ που συνεχίζει να ζεί με άνοια. Κύριο

Αναφέρει στη διαθήκη του τον Νίκο Κουρή ως θαυμαστή του μουσικό παραγωγό ,όπου προβάλλει το έργο του και όχι ως γιό του. – Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης άφησε πέντε διαθήκες, η πρώτη το 2011 και η τελευταία το 2021, όπου η μια συμπληρώνει την άλλη.

1..Σε κανένα σημείο της διαθήκης του δεν αναφέρεται στον Νίκο Κουρή ως γιό του ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης άφησε πέντε διαθήκες, η πρώτη το 2011 και η τελευταία το 2021, όπου η μια συμπληρώνει την άλλη.
Όσον αφορά στον Νίκο Κουρή, ο Μίκης Θεοδωράκης τον αναφέρει ως «αυτοαποκαλούμενο Θεοδωράκη» και στη συνέχεια τον ευχαριστεί για τη διάδοση του έργου του. Παράλληλα, προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να συνεχίσει να το κάνει χωρίς εμπόδια.

Ζητάει να γίνει το σπίτι του μουσείο, «με ευθύνη του κράτους και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του» - Τι αναφέρει για τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του
Εκτενή αναφορά στον Νίκο Κουρή, τον οποίο αποκαλεί χαρακτηριστικά Νίκο Κουρή (Θεοδωράκη), κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης σε μία από τις πέντε συνολικά διαθήκες που άφησε και η οποία συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, o κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, μπορεί να μην τον χαρακτηρίζει ως γιο του, τηρεί ωστόσο την ίδια στάση που είχε και εν ζωή, αποδίδοντάς του το επώνυμο Θεοδωράκης, - «όπως υπογράφει και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έχουν συμβεί» - αναφέρεται στη σχέση τους και καλεί τους εκτελεστές της διαθήκης του και τα άτομα του περιβάλλοντός του να τον βοηθήσουν έτσι ώστε να συνεχίσει, απρόσκοπτα και χωρίς κανένα εμπόδιο, τη σημαντική εργασία που κάνει τα τελευταία χρόνια για την διάδοση του πλούσιου μουσικού έργου του μέσα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο Mikis Radio.

Ο εκλιπών αναφέρεται στην συστηματική συνεργασία που είχε την τελευταία πενταετία με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, εξάρει την ποιότητα της δουλειάς του, για την οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Καταβάλει πολύωρη και πολύμορφη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ποιοτική μετάδοση της μουσικής μου και γενικά το υψηλό επίπεδο των εκπομπών».

Επιπλέον, ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους να διατηρηθεί η απαλλαγή του από την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα του που αναπαράγει, κάτι που ο ίδιος είχε φροντίσει να ισχύει όσο ζούσε.

Με δύο λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης ικανοποιεί μέσα από την διαθήκη του τη βασική επιθυμία του Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη, εξασφαλίζοντας την συνέχιση της λειτουργίας του διαδικτυακού ραδιοφώνου που έχει στήσει και είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο έργο του.

Εκφράζει, δε, την πεποίθηση πως ο Νίκος «δεν θα θελήσει ποτέ να κάνει κάτι αντίθετο με τις απόψεις και τις αρχές του τις οποίες γνωρίζει».

Στην ίδια συμπληρωματική διαθήκη ο συνθέτης αναφέρεται και σε άλλες πλατφόρμες που ασχολούνται με το μουσικό του έργο αλλά και στην βαθιά επιθυμία του το έργο του να είναι ελεύθερο και να παίζεται από όποιον το επιθυμεί χωρίς κανένα εμπόδιο, αρκεί να μην αλλάζει τις νότες και τη μελωδία του, πρακτική η οποία θα δημιουργούσε επί της ουσίας ένα άλλο έργο.

2.Παράλληλα, προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους, κληρονόμους κόρη και γιό, (που μπορούν να διεκδικήσουν νόμιμη μοίρα από πνευματικά του δικαιώματα να μην το κάνουν αλλά )να αφήσουν ανεμπόδιστα κι άλλα πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα να διαδίδουν το έργο του, όπως είναι ο Γιώργος Αγοραστάκης, αλλά και στο εξωτερικό.

Πού αφήνει την περιουσία του

Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία του, το σπίτι που έμενε απέναντι από την Ακρόπολη, επιθυμία του είναι να γίνει μουσείο, ενώ το αυτοκίνητό του το αφήνει σε ένα ίδρυμα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει την επιθυμία το σπίτι όπου ζούσε στην περιοχή της Ακρόπολης και οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτό να μετατραπεί σε μουσείο υπό την διαχείρηση του κράτους και όχι των μελών της οικογένειάς του: «Ορίζω τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1 να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του» γράφει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «εάν αυτό δεν συμβεί να παραδοθούν στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη όπου έχει δωρίσει και το προσωπικό του αρχείο».

Ως εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου την οποία και εξουσιοδοτεί να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι επιθυμίες που ο ίδιος έχει εκφράσει στις διαθήκες του.

Το εξοχικό σπίτι στο Βραχάτι το έχει αφήσει στην Μαργαρίτα, καθώς δικαιούται μέρος από τα πνευματικά του δικαιώματα.

3.Το εξώδικο από τον Νίκο Κουρή στην Μαργαρίτα Θεοδωράκη και το τεστ DNA

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κουρής έχει αποστείλει εξώδικο στην κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, λίγες εβδομάδες μετά την προσωρινή διαταγή να μη χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Νίκος Κουρής ζήτησε από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη να επισκεφθούν από κοινού τον πραγματογνώμονα – γενετιστή, Κ. Φιτσιάλο, για να εξακριβωθεί αν μεταξύ τους υπάρχει βιολογική συγγένεια, προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

«Προκειμένου να εξακριβωθεί η βιολογική συγγένεια μεταξύ υμών και εμού, σας καλώ να προσέλθετε στα διαπιστευμένα εργαστήρια δικανικής γενετικής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία βιολογικού υλικού από τον πραγματογνώμονα γενετιστή, δόκτορα Φιτσιάλο, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό, τη διενέργεια δηλαδή του test DNA αδελφών, θα αρθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση περί του αν είμαι εκ πατρός αδελφός σας και κατά συνέπεια θα εξακριβωθεί αν είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη του Γεωργίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline