Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021  08:53:55

Σούδα των Βαλκανίων γίνεται σταδιακά η Αλεξανδρούπολη. Ήδη έφτασαν οι δύο πρώτοι λόχοι από τις ΗΠΑ, τεχνικοί, υπάλληλοι και πολεμικό υλικό. Στις 15/11 καταφτάνει θηριώδες μεταγωγικό με..120 ελικόπτερα (με πυραύλους Helltime) οχήματα, στρατιωτικούς κα Κύριο

Όλα αυτά τα όπλα θα περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στα Βαλκάνια για ασκήσεις των Αμερικανών αλλά και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για άσκηση-πρόβα πολέμου με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία και γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται να ενοχλήσει τη Μόσχα που βλέπει πλέον αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική διείσδυση στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω του ασφαλούς λιμένος της Αλεξανδρούπολης.

Ηταν όλα έτοιμα, πολύ πριν ακόμα τη υπογραφή της νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ πενταετούς διάρκειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αλεξανδρούπολη ως επίλεκτος χώρος στρατιωτικών διευκολύνσεων και ως βάση των ΗΠΑ..Πολλοί εντυπωσιάστηκαν, βλέποντας το θηριώδες αμερικανικό καταμαράν USNS Yuma να εισέρχεται μεγαλοπρεπώς στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ότι άρχισε η αναμενόμενη υλοποίηση της συμφωνίας. Είναι μόνο η αρχή.

Η μεγαλύτερη απόβαση στην ιστορία των Βαλκανίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των Αμερικανών, μόλις άρχισε. Σύντομα θα επιβεβαιωθεί αυτό, με τη μεγάλη, πρωτοφανή για την περιοχή όλων των Βαλκανίων απόβαση, η οποία έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 15 Νοεμβρίου . Τότε επίσης θηριώδες (264 μέτρα μήκος) μεταγωγικό Endurance έρθει και δέσει στο λιμάνι και αρχίζει να ξεφορτώνει 120 ελικόπτερα (Σικόρσκι και Απάτσι), τον μεγαλύτερο αριθμό ελικοπτέρων που έχει μεταφέρει ποτέ αμερικανικό καράβι, με απίστευτη δύναμη πυρός και με πυραύλους Hellfire.

Επιπλέον θα μεταφέρει κάθε είδους οχήματα και άλλο στρατιωτικό υλικό. Με την άφιξη του Endurance θα αρχίσουν να έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης, αλλά και από τις ΗΠΑ στρατιωτικό υλικό στην Αλεξανδρούπολη. Θα είναι το νέο «φρέσκο» στρατιωτικό υλικό το οποίο μαζί με τα ελικόπτερα θα φορτωθούν σε τρένα για να προωθηθούν στα Βαλκάνια, αλλά και την ανατολική Ευρώπη. Στην ουσία στις 15 Νοεμβρίου αρχίζει η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση η οποία σφόδρα ενοχλεί τους Τούρκους, αλλά κα τους Ρώσους. Το Endurance θα επιστρέψει στις ΗΠΑ μόνον αφού φορτώσει παλαιωμένο στρατιωτικό υλικό που έχει αντικατασταθεί με νέο.

Και το ερώτημα που ανακύπτει τι κάνουν από τώρα στην Αλεξανδρούπολη το πλήρωμα και οι στρατιώτες του καταμαράν USNS Yuma; Πρώτα απ' όλα θέλω να σας πω ότι το πλήρωμα αυτού του καραβιού είναι μεικτό, δηλαδή περιλαμβάνει και στρατιωτικούς και πολίτες. Ήρθε στην Αλεξανδρούπολη για επισκευές αλλά και για ξεκούραση. Κυρίως όμως ήρθε ως προπομπός των αμερικανικών δυνάμεων που αναμένονται σε λίγες ημέρες. Έχει «ξεφορτώσει», δύο λόχους Αμερικανούς στρατιώτες (ανάμεσα τους και στρατιωτικούς λιμενεργάτες, στελέχη υποδοχής και προώθησης υλικού) που ήδη έχουν στρατοπεδεύσει στο στρατόπεδο Κανδηλάπτη (κοντά στην Εγνατία), αλλά τώρα με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο Γιαννούλη (που προβλέπεται στη συμφωνία).

Τώρα εάν μερικοί διερωτηθούν ποια θα είναι τα ωφέλημα από τις αποβάσεις Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, ο Κώστας Χατζημιχάηλ Πρόεδρος του λιμανιού λέει ότι τα ωφελήματα είναι πολλαπλά. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ξεκόλλησαν από τον βυθό με δικά τους έξοδα την φορτηγίδα «Όλγα», προσφέροντας έτσι άμεση πρόσβαση σε περισσότερα καράβια στους κεντρικούς προβλήτες του λιμανιού, η προώθηση μεγάλων έργων στην περιοχή (σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα), αμερικανικά σεμινάρια σε ελληνικές επιχειρήσεις για άμεση πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, ενώ οι Αμερικανοί στην πόλη αφήνουν συνήθως ένα γερό οικονομικό βοήθημα στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

2.Εδεσε το θηριώδες USNS Yumma
Το USNS Yumma ξεφόρτωσε και πέρυσι και πρόπερσι ελικόπτερα και άρματα μάχης μετατρέποντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε τεράστιο στρατόπεδο με σύγχρονο υλικό, αλλά εφέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά...
Το Naval Craft USNS YUMA
Νωρίς χθες έφτασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το πλοίο USNS YUMA που μεταφέρει αμερικάνικο στρατιωτικό υλικό.

Ισχυρή δύναμη πυρός
Το Naval Craft USNS YUMA (IMO: 9677569) έχει ναυπηγηθεί το 2017 με σημαία USA. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 9154 t DWT και το τρέχον βύθισμά του 4.2 μέτρα. Το ολικό μήκος του (LOA) είναι 103 μέτρα και το πλάτος του 28.5 μέτρα.
Οπως μεταδίδει το e-evros, άρχισε να έρχεται η μεγάλη στρατιωτική δύναμη η οποία θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ, καθώς στις 14 Οκτωβρίου 2021 υπογράφηκε η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA).

Τόσο ισχυρή δύναμη πυρός σ' ένα λιμάνι και σ' ένα αεροδρόμιο πρώτη φορά θα συμβεί στη χώρα, όπως μεταδίδει το e-evros.
Μεταφέρθηκαν και πέρυσι ελικόπτερα και άρματα μάχης (φωτογραφία κάτω), αλλά φέτος ο αριθμός τους και η δύναμη πυρός που θα διαθέτουν ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Πρόβα πολέμου
Ολα αυτά τα όπλα θα περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στα Βαλκάνια για ασκήσεις των Αμερικανών αλλά και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για άσκηση-πρόβα πολέμου με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία και γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται να ενοχλήσει τη Μόσχα που βλέπει πλέον αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική διείσδυση στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω του ασφαλούς λιμένος της Αλεξανδρούπολης.

Η άσκηση θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη, θα εισχωρήσει στα Βαλκάνια (Ρουμανία – Βουλγαρία) και εν συνεχεία στην κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία), παρακάμπτοντας τον Βόσπορο.
Το USNS Yumma ξεφόρτωσε και πέρυσι και πρόπερσι ελικόπτερα και άρματα μάχης μετατρέποντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε τεράστιο στρατόπεδο με σύγχρονο υλικό, αλλά εφέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

«Ολο και πιο δυνατά»
Έχει ήδη υπογραφεί η νέα πενταετούς διάρκειας ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA) και οι Αμερικανοί θα αξιοποιήσουν στο έπακρον την Αλεξανδρούπολη, η οποία περιλαμβάνεται σ' αυτήν τη συμφωνία.
Η τεράστια δύναμη πυρός που αναμένεται να συγκεντρωθεί τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη εντυπωσίασε και τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι

Πάιατ, ο οποίος έκανε ασυνήθιστη για διπλωμάτη δήλωση:
«Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline