Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:15:40

Να ακυρώσει τη σύμβαση με το Ισραήλ για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα θέλησε -μάταια- ο Αλ, Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να «τολμήσει» να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση για το νέο κέντρο εκπαίδευσης για τους νέους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως οι συμφωνίες ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε μάλιστα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας πως «υπερασπίζεται με αμηχανία» μια συμφωνία «που καταφανέστατα ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο», ενώ «εμφανώς υπάρχει εναλλακτική σχεδόν με μισό κόστος και με καλύτερα αποτελέσματα».
Νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατηγορήσει ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για υπονομευτική τακτική απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Απαντώντας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αντικρούσει την κριτική για την ανυπαρξία πράξεων της κυβέρνησής του για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας για αυτό ευθύνεται η ΝΔ διότι «χρεοκόπησε» τη χώρα με αποτέλεσμα η κυβέρνησή του να παραλάβει με το ΔΝΤ «πάνω από το κεφάλι», με «άγχος» για τις «συντάξεις» αλλά και για την ενίσχυση των «αναγκαίων λειτουργικών δαπανών» του στρατού.
«Δεν σας επιτρέπω να ξανασηκώσετε το δάχτυλο και να αναφερθείτε σε αυτήν εδώ την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλίας», είπε ενοχλημένος ο Αλέξης Τσίπρας προς του Νίκο Παπαγιωτόπουλο από το βήμα της Βουλής, ενώ προσέθεσε: «Είναι άλλο να θες να ενισχύσεις το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλο να φέρνεις συμφωνίες οι οποίες όχι μόνο έχουν οσμή σκανδάλου, αλλά σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο».

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μαξίμου ΑΕ απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί όσα κρίσιμα αφορούν τους πολίτες, την υγειονομική κρίση, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές, αλλά έχει ιδιαίτερη έφεση στο να κλείνει συμφωνίες που ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο» και ιδίως σε ζητήματα που είναι «πολύ ευαίσθητα», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να αγοράσει η ίδια τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη «ολοκαίνουργια και τελευταίας τεχνολογίας» με κόστος 322 εκατ., για την αγορά, και 700-800 εκατ., για έξοδα υποστήριξης σε βάθος 20ετίας, δίνει 2 δισ. σε μία εταιρία από το Ισραήλ «για να τα αγοράσει και να μας τα δώσει με λίζινγκ» και με κόστος «600 εκατ. εμπροσθοβαρώς στην πρώτη τριετία».

«Τι λογική έχει αυτό;» διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «συνολική υπέρβαση σε βάθος 20ετίας που ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ» ή κατά «50 εκατ. το χρόνο».
Κλείνοντας, ο επανέλαβε την ανάγκη να έρθει η σύμβαση στη Βουλή, γιατί είναι «θέμα δημοκρατίας» και απείλησε ότι την επόμενη φορά «θα έρθει το θέμα στη Βουλή ως διερεύνηση ευθυνών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

«Οι ένοπλες δυνάμεις στη χώρα μας έχουν ανάγκη ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να αξιοποιούνται ως και το τελευταίο ευρώ. Αυτή η υπέρογκη, η πρωτοφανής ζημία του ελληνικού Δημοσίου από την αύξηση του κόστους, δεν είναι κάτι που θα το αφήσουμε έτσι», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα στη ΝΔ ότι «δεν θα είναι ισόβια» στην εξουσία και υπενθυμίζοντας ότι έχει αλλάξει το Σύνταγμα και «δεν υπάρχει παραγραφή».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline