Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:22:06

Πρύτανης Αθαν. Δημόπουλος: «H τρίτη δόση είναι ασπίδα προστασίας- Μειώνει κατά 95% την πιθανότητα μόλυνσης». Καθημερινά περίπου 70.000 πολίτες, κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση. Δεν είναι πολλοί. Κύριο

Ειδικά η τρίτη δόση, κατά τον υπουργό Υγείας, κινείται σε αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς και το μήνυμα που δίνεται με την επιλογή λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60 ετών από 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι αυτοί οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικιακή ομάδα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Συνολικά πρώτο και τρίτο εμβόλιο χρειάζονται πάνω από 7 εκατ. πολίτες.

1.«Η σύσταση είναι η 3η δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας» τόνισε θα με νέες δηλώσεις ο πρύτανης του ΚΕΠΑ και καθηγητής της Ιατρικής, ενώ η ανοσιακή απόκριση απέναντι στον ιό μετά την 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις, δήλωσε ο ίδιος.

- Συγκεκριμένα, παράλληλα με άλλα δεδομένα, όπως μελέτες από το Ισραήλ και χώρες της Δύσης, τα στοιχεία μελέτης της Pfizer που αποκαλύπτουν ότι η πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό μειώνεται κατά 95% μετά την τρίτη δόση παρέθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Συγκεκριμένα η μελέτη συμπεριλάμβανε 10 χιλιάδες άτομα που είχαν λάβει τη 2η δόση και τυχαιοποιήθηκαν είτε να λάβουν την 3η δόση ή placebo (να μην κάνουν το εμβόλιο)

Για όσους έκαναν τρίτη δόση, δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος και μειώθηκε η πιθανότητα μόλυνσης κατά 95%: «Δηλαδή 6 άτομα στα 5 χιλιάδες που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν και νόσησαν ελαφρά, σε σχέση με 123 άτομα από αυτά που δεν έκαναν την 3η δόση», εξήγησε ο πρύτανης.

«Η σύσταση είναι η 3η δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, ενώ η ανοσιακή απόκριση απέναντι στον ιό μετά την 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία την προστασία που προσφέρουν οι δυο δόσεις, δήλωσε ο ίδιος.

2.Επίσης μίλησε για τον ελάχιστο ενδεχόμενο και ανύπαρκτο φόβο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας που παρουσιάζεται συνήθως σε ενήλικες άνδρες, δήθεν μετά τον εμβολιασμό. Υπογράμμισε ότι σε πολύ πρόσφατη έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι αυτή η περίπτωση αφορά μόλις 2 περιστατικά ανά 1 εκατ δόσεις.

3.Τρίτη δόση εμβολίου: Νέες οδηγίες από FDA-CDC για τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Στις νέες οδηγίες του FDA , τα mRNA εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna έλαβαν έγκριση για τρίτη δόση (ενισχυτική δόση) σε όλους τους ενήλικες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με ένα εγκεκριμένο σκεύασμα.

Η έγκριση της ενισχυτικής δόσης έχει ως στόχο την παροχή συνεχόμενης και καλύτερης προστασίας από τη σοβαρή νόσο, ειδικά όσο η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό των ατόμων με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna, ή δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson.
Η απόφαση για την ενισχυτική δόση για όλους βασίστηκε σε δεδομένα ανοσολογικής απάντησης που επιφέρουν τα εμβόλια. Στην περίπτωση της Moderna συγκρίθηκαν οι 149 συμμετέχοντες που έλαβαν την επιπλέον δόση στους 6 μήνες στην εγκριτική κλινική μελέτη, σε σχέση με τους 1055 που απλά ολοκλήρωσαν το σχήμα εμβολιασμού, οι οποίοι 1 μήνα μετά τη δόση ενίσχυσης αύξησαν τον τίτλο των αντισωμάτων.
Αντίστοιχα όσο αφορά τη Pfizer αναλύθηκαν τα δεδομένα από 200 άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση και είχαν καλύτερη αντισωματική απάντηση.

Παρουσιάστηκαν δεδομένα από προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη της Εταιρείας Pfizer στην οποία 10.000 εθελοντές που είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου τυχαιοποιήθηκαν οι μισοί να λάβουν μία τρίτη δόση και οι άλλοι μισοί να λάβουν αδρανές έκδοχο (placebo).
Νόσηση (χωρίς όμως την ανάγκη νοσηλείας) διαπιστώθηκε σε έξι άτομα από τα 5.000 άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου σε σχέση με 123 άτομα από τα 5.000 άτομα που έλαβαν placebo (δηλαδή δεν έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου). Επομένως, η χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου ήταν κατά 95% αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσησης από SARS-CoV-2.

Όσον αφορά τα περιστατικά περικαρδίτιδας/μυοκαρδίτιδας που έχουν περιγραφεί μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA, νεότερα δεδομένα αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.
Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη δόση ενίσχυσης ήταν πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολίου, πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες και συχνότερα από τις αρχικές δόσεις μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια σύστοιχα με το σημείο του εμβολιασμού. Η σύσταση του CDC είναι ότι ενήλικες άνω των 18 ετών έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την ενισχυτική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενώ για ενήλικες 50 ετών και άνω υπάρχει ισχυρή σύσταση να χορηγηθεί η ενισχυτική δόση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

4..Ήδη από τα προηγούμενα μέτρα φαίνεται ότι υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τα προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι χθες (για όλες τις δόσεις εμβολίου) ξεπερνούν τις 900.000.

Ειδικά η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και το μήνυμα που δίνεται με την επιλογή λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60 ετών από 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι αυτοί οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικιακή ομάδα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Καθημερινά την τελευταία εβδομάδα περίπου 70.000 πολίτες κατά μέσο όρο, κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση. Αναμένεται περαιτέρω ώθηση μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr, για τον έγκαιρο προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση 15 μέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση. Εκτιμάται ότι τα ραντεβού θα ξεπεράσουν τις 90.000. Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση σχεδόν 900.000 πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

-Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η χορήγηση της ξεκίνησε στη χώρα μας το Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο 6 μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline