Τρίτη 23 Απριλίου 2024  11:08:13

Ανησυχούν, ενημερώνουν Μαξίμου αλλά δεν κάνουν δημόσιες δηλώσεις. Μαζί τους και ο Σωτ. Τσιόδρας. Αγγίζουμε τους 600, με «μαύρες προβλέψεις» για 800 διασωληνωμένους στις 13 Δεκεμβρίου. Κύριο

Από τη μια πλευρά, μπορεί να διαφαίνεται μια σταθεροποίηση κρουσμάτων, ωστόσο από την άλλη η επιδημιολογική κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί οδηγώντας ξανά σε έξαρση, τη στιγμή που το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους.

1.Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της μάχης της με τον κορωνοϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με την πανδημία να επελαύνει στη χώρα μας και το 4ο κύμα να «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά του.

Από τη μια πλευρά, μπορεί να διαφαίνεται μια σταθεροποίηση κρουσμάτων, ωστόσο από την άλλη η επιδημιολογική κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί οδηγώντας ξανά σε έξαρση, τη στιγμή που το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους.
Ο αγώνας στα νοσοκομεία συνεχίζεται και το στοίχημα των Χριστουγέννων παραμένει, υπό τη... βαριά σκιά των lockdown στην Ευρώπη.
Πρόκειται άλλωστε για περίοδο επικίνδυνη λόγω έντονης κινητικότητας και δραστηριοτήτων. Με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια σε χώρους ψυχαγωγίας και θα κάνουν γιορτές στο... σπίτι επιδιώκεται να μπει φρένο στις μεταδόσεις.
Το βλέμμα ειδικών και κυβέρνησης είναι σταθερά στο ΕΣΥ.

2.«Μαύρες» προβλέψεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Όμως, όπως προκύπτει από πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ένα από τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δείχνει ότι στις 13 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800.
Υπάρχει, όμως, μια συγκρατημένη αισιοδοξία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι θα μειωθούν οι μολύνσεις και δεν θα φτάσουμε αυτό το νούμερο.

Μια ανάσα από τους 600 διασωληνωμένους

Υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ-, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 594 (60.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 493 (83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 (17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει των ΜΕΘ 3.437 ασθενείς.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.237 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 874.812 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

3. Κορωνοϊός 1.11.2021. – Εφιαλτική εκτίμηση(...που επαληθεύτηκε...) για νέο ρεκόρ κρουσμάτων – Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Τσιόδρας

Ο κοροναϊός κάνει δυναμική είσοδο τον Νοέμβρη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα θα καταγράψει νέο αρνητικό ρεκόρ

Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού μπαίνει δυναμικά στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας.
Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος συμμετείχε και στην πρωινή τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες και την ΚΕΔΕ.

Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, ενώ ο αριθμός των θανόντων και των διασωληνωμένων δοκιμάζει εκ νέου τα όρια του ΕΣΥ. Σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός κρουσμάτων θα καταγράψει νέο αρνητικό ρεκόρ.
Ειδικότερα έως και 5.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένει η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλλου, ενώ αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Στην σκιά της αναζωπύρωσης της πανδημίας, έχουν επιστρέψει στο «τραπέζι» των ειδικών οι συζητήσεις για νέα μέτρα που θα αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

• Αυστηροποίηση των ελέγχων στην εστίαση και τη διασκέδαση ώστε να διασφαλιστεί ότι ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμών και ότι όντως ανήκουν στους πελάτες που εισέρχονται κλειστούς χώρους.
• «Σαφάρι» ελέγχων στους μικτούς ανοιχτούς χώρους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις με νάιλον μετατρέπονται σε εσωτερικοί.
• Αύξηση των rapid test από ένα σε δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πάντα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
• Συνεχίζεται παράλληλα η «μάχη» της πειθούς για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων.

Ακόμα ενισχύεται με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα το δημόσιο σύστημα Υγείας με τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων αναγκών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline