Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«...Mειώστε έως.... 80% τα τακτικά χειρουργεία, λόγω Κορωνοϊού, σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Oδηγία της Υπουργού Μίνας Γκάγκα, σε κλίμα ανησυχίας για την (βέβαιη) έξαρση της πανδημίας. Κύριο

Εξαιρούνται τα επείγοντα χειρουργεία για τροχαία, καρκινικά-όγκους, καρδιολογικά, κοιλίας.

1. Αναμενόμενη εξέλιξη εν όψει ενός πολύ δύσκολου, Δεκεμβρίου, μήνα μεγάλης δοκιμασίας για τους Έλληνες, τη πιο μεγάλη δοκιμασία μάλλον από τον Μάρτιο του 2020..Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει έγγραφο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στους Διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών και με το οποίο ζητά να μειωθούν, όπου είναι εφικτό, τα τακτικά χειρουργεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας.

Το έγγραφο, το οποίο απευθύνεται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, παρά το γεγονός πως η κυρία Γκάγκα διαβεβαιώνει πως κανένα περιστατικό δεν πρόκειται να μείνει πίσω, ζητείται ήδη από τους ιατρούς να αποσυρθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, η οποία τονίζει πως αυτό που ζητείται είναι απαράδεκτο για τους ασθενείς non covid. Την ίδια ώρα, και με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ καλεί την αναπληρώτρια υπουργό να αποσύρει το έγγραφο και τονίζει πως «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου».

Σημείωνεται πως από τον περιορισμό εξαιρούνται οι επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού και άλλες πρώτες πληροφορίες εξαιρούνται τα επείγοντα χειρουργεία για τροχαία, καρκινικά-όγκους, καρδιολογικά, κοιλίας. Και βεβαίως οι αναγκαίες θεραπείες για σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας.

2.Το βασικό ενημερωτικό έγγραφο ενημέρωση-προετοιμασίας της Υπουργού, που συνοδεύεται από δηλώσεις και εγκυκλίους έχει ως εξής:

eggrafo90

3.Παγώνη: Δεν θα δεχθούμε μείωση των χειρουργείων

Από πλευράς της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως οι γιατροί δεν πρόκειται να δεχθούν μείωση των τακτικών χειρουργείων λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο για τους ασθενείς non covid.

«Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Επειδή ξαναγυρίζουμε όπως πριν ένα χρόνο, δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Πρέπει να γίνουν τα χειρουργεία, οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν και ξέρετε την αγωνία του καθενός. Δεν θα το δεχθούμε αυτό, έχουμε ενημερώσει τον υπουργό. Έτσι μας ενημέρωσαν και εμείς δεν θα το δεχθούμε. Είμαστε γιατροί, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη και για τους covid και για τους non-covid ασθενείς», είπε στο OPEN το πρωί της Τρίτης.

4.ΣΥΡΙΖΑ – Η αναστολή τακτικών χειρουργείων γκρεμίζει το μύθο περί ενίσχυσης του ΕΣΥ

Η εντολή της κ. Γκάγκα για αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80% γκρεμίζει τα ψέματα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα προστατεύει τα υπερκέρδη των ιδιωτικών κλινικών και αρνείται να τις επιτάξει. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι 2.500 λιγότεροι σε σχέση με το 2019, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για γκρέμισμα του μύθου περί ενίσχυσης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την απόφαση να ανασταλεί το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Τη στιγμή που μέσα στον Νοέμβριο μετράμε ήδη 1.487 απώλειες συνανθρώπων μας η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με την Ιερά Σύνοδο και προχωράει σε ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργείων.

»Η εντολή της κ. Γκάγκα για αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80% γκρεμίζει τα ψέματα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα προστατεύει τα υπερκέρδη των ιδιωτικών κλινικών και αρνείται να τις επιτάξει. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι 2.500 λιγότεροι σε σχέση με το 2019 με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης.
»Χθες μόλις είχαμε 112 σε μια μέρα και ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη για την υγεία αποτελεί δημόσιο κίνδυνο».

«Δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ξεκαθάρισε πως «απλώς δίνουμε την άδεια στις Διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν – τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη», επισημαίνοντας ότι «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία».

Πολυμέσα