Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:45:56

Καλότυχη επιλογή για την Ελλάδα της νέας ΥΠΕΞ στη Γερμανία. Τριπλά πολέμιος του καθεστώτος Ερντογάν, η κορυφαία των «Πρασίνων».... Αγκάθι, κάπως, ο υπουργός Οικονομικών. Κύριο

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κριστιάν Λίντερ συμφωνήθηκε να αναλάβει υπουργός Οικονομικών, ο ονομαζόμενος παλαιότερα «μικρός Σόιμπλε», αλλά θα υπηρετήσει ένα κοινό πρόγραμμα στα οικονομικά, αποτέλεσμα συμβιβασμού τριών κομμάτων εξουσίας. Και μετά από κάποιους μήνες για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική διεξόδου από τον κορονοιό και νέας δημοσιονομικής πολιτικής.

1. Υπερβολικές και πρόωρες ανησυχίες σε πολλά ΜΜΕ για κινδύνους της χώρας από τον νέο σκληρό Σόιμπλε της Γερμανίας. Ιστορικά με βάση το προεκλογικό τους πρόγραμμα, οι Φιλελεύθεροι όχι μόνο διαφωνούσαν σε πολλά οικονομικά αλλά και ευρωπαϊκά ζητήματα, στα οποία σχεδόν ταυτίζονται SPD και Πράσινοι, αλλά βρίσκονταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Είχαν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους και στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά αντίθετα ζητούν αύξηση των φόρων στους πολίτες ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ωστόσο, είναι αναγκασμένος ο νέος υπουργός να ακολουθήσει τον συμβιβαστικό δρόμο στα οικονομικά θέματα, όπως συμφώνησαν στο πολυσέλιδο κυβερνητικό πρόγραμμα και τα τρία κόμματα. Ζητήματα τα οποία σε σχέση λ.χ. με την έξοδο από τον κορονοιό και τη νέα δημοσιονομική πολιτική στη, Ε. Ε, που θα αφορούν και την Ελλάδα, δεν είναι άμεσα.

2.Η Αναλένα Μπέρμποκ και το κόμμα της έχουν συγκροτημένες θέσεις υπέρ της Ελλάδας, τόσο στα ελληνοτουρκικά και στο προσφυγικό, όσο και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ είναι τριπλά κριτικοί στο καταπιεστικό, αντιδημοκρατικό-δημαγωγικό και επιθετικό καθεστώς Ερντογάν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, νέος καγκελάριος αναλαμβάνει ο Όλαφ Σολτς, ενώ την κρίσιμη θέση του υπουργού των Οικονομικών ο «σκληρός» για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, Κριστιάν Λίντνερ, από τους Φιλελεύθερους. Από την άλλη πλευρά, οι Πράσινοι, με συγκροτημένες θέσεις υπέρ των ελληνικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια, παίρνουν πέντε υπουργεία υπό τον έλεγχό τους, με την συμπρόεδρο του κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ να παίρνει το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών υποθέσεων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, άλλωστε, η «σταρ» των Πρασίνων παραμέρισε την κλιματική αλλαγή, πλασάροντας λίγο πολύ τον εαυτό της ως ειδική πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Φίλοι και αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι παρά τη διοικητική απειρία της έχει βάλει το κεφάλι κάτω, μελετώντας σκληρά.

Μεταξύ των θέσεων που έχει εκφράσει, κάποιες αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα: Μπορεί ο «αλά Σόιμπλε»Λίντνερ ως υπουργός Οικονομικών να έχει τον πρώτο λόγο για τα ευρωομόλογα, που είναι στην ατζέντα των Πρασίνων , αλλά το το τρίτο κόμμα της Μπούντεσταγκ θα μετέχει στις εσωτερικές συζητήσεις του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, οι Πράσινοι είχαν υιοθετήσει μία πολύ πιο αλληλέγγυα στάση έναντι των δεινοπαθούντων Ελλήνων. Είχαν, μάλιστα, ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Επίσης, η θετική απόκριση στην πάγια ελληνική διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων για την τετράχρονη κατοχή της χώρας κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, είναι μία τις πλέον προβεβλημένες φιλελληνικές θέσεις της. Μάλιστα, ανήμερα της 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση και 80 χρόνια μετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, οι Πράσινοι είχαν ζητήσει από τη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ την επανεξέταση του ζητήματος των κατοχικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου.

Παλαιότερα, οι Πράσινοι είχαν διαφοροποιηθεί ανοικτά από τη επίσημη γραμμή του Βερολίνου, διαφωνώντας με την πώληση όπλων στην Τουρκία. Σε αντίθεση με το κατεστημένο της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, είχαν υποστηρίξει ότι τα γερμανικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία κατά μίας ευρωπαϊκής χώρας, δηλαδή της Ελλάδας.

Παράλληλα, οι Πράσινοι και η επικεφαλής τους έχουν εκφράσει την θέση να αποφορτιστούν από πρόσφυγες και μετανάστες οι επιβαρυμένοι καταυλισμοί στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταναστευτικής πολιτικής τους, η οποία κινείται στη γραμμή «δικαιότερη κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη». Με αυστηρή κριτική της εργαλιοποίησης τους από την Τουρκία.

Σημαντικό είναι επίσης ότι –σε αντίθεση με τη Μέρκελ– δεν επιθυμούν τη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Δεν εμπιστεύονται την Άγκυρα και τον Ερντογάν, τον οποίο έχουν κατηγορήσει ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. «Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και χάνονται ζωές».

Η Μπέρμποκ, όπως και το κόμμα της έχουν ασκήσει κριτική και εναντίον του ΝΑΤΟ. Το πρόγραμμά τους, άλλωστε, αναφέρει την ανάγκη απομάκρυνσης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, σύμφωνα με το «δόγμα Μακρόν». Από την άλλη πλευρά, οι Πράσινοι έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική και στο Κρεμλίνο, επιδιώκοντας τη συρρίκνωση της όποιας συνεργασίας Βερολίνου-Μόσχας. «Ο Πούτιν σκοτώνει τον Ναβάλνι», δήλωσε λίγες ημέρες νωρίτερα η πρόεδρός τους.

Κατά τα άλλα, όπως αναμένεται για ένα οικολογικό κόμμα, επιδιώκουν τη σταδιακή απεξάρτηση της Γερμανίας από τη χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας νωρίτερα από τον στόχο του 2039. Επίσης, αντιτίθενται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και υποστηρίζουν τη θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας 130 χλμ/ώρα στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline