Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:12:38

Με το καλημέρα σύγκρουση στην Εξεταστική ΝΔ- Αντιπολίτευσης γιατί δεν θα κληθούν γνώστες υπουργοί (Γεωργιάδης, Κικίλιας, Σκυλακάκης, Πέτσας) για την «χρυσοφόρο λίστα Πέτσα». Κύριο

Ούτε καν ο ίδιος ο ελεγχόμενος Στ. Πέτσας. Πέρας η λίστα της πλειοψηφίας με 18 πρόσωπα, ειδικούς, υπηρεσιακούς-εμπλεκόμενους παράγοντες.

1. Έντονες και διακομματικές αντιδράσεις πυροδότησε στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της διαφημιστικής καμπάνιας για τον κοροναϊό και τις δημοσκοπήσεις, η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην κληθούν ως μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα.

Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση να κληθούν να καταθέσουν ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο που «ξέσπασε» η πανδημία, Στέλιος Πέτσας, ως ο υπεύθυνος υπουργός για την καμπάνια ενημέρωσης, καθώς και άλλοι υπουργοί, που σχετίζονται με την καμπάνια, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά πληροφορίες να κληθούν για κατάθεση, κυρίως οι κ.κ. Γεωργιάδης, Κικίλιας, Σκυλακάκης.

2.Για «ακρωτηριασμό της δημοκρατίας» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι επιχειρεί να νοθεύσει το αντικείμενο της έρευνας. «Δεν μπορείτε να λέτε δεν θα βάλεις αυτόν τον μάρτυρα, στην πραγματικότητα ακρωτηριάζετε την αντιπολίτευση και τα συνταγματικά της δικαιώματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία», τόνισε.
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του ΚΙΝΑΛ. Ο Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε «αδιανόητο» να μην προσκληθούν πολιτικά πρόσωπα, μιλώντας για «ευνουχισμό της επιτροπής», ενώ η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ ανέφερε ότι η επιτροπή είναι είναι πολιτικό όργανο που εξετάζει πολιτικές ευθύνες. «Δεν μπορούμε να ελέγχουμε ουδέτερα τα πράγματα, χωρίς να εξετάζουμε τον υπεύθυνο», ανέφερε.

3.Τι απάντησε η ΝΔ

Η ΝΔ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι ο Στέλιος Πέτσας έχει απαντήσει πολλές φορές για το ζήτημα της διαφημιστικής δαπάνης.
«Στόχος σας είναι να κάνουμε πολιτική δίκη», δήλωσε η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, ενώ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει κανένας ακρωτηριασμός του δικαιώματος της μειοψηφίας». Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως αντιδημοκρατική τη φράση του Γιάννη Ραγκούση ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η λίστα μαρτύρων μας».
Η ΝΔ πρότεινε να έρθει εκπρόσωπος του υπουργείου, που ήταν υπεύθυνος για την καμπάνια ενημέρωσης.
Παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων, η πλειοψηφία της επιτροπής αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν κατάλογο με 18 μάρτυρες, αρχής γενομένης με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου, Αλ. Σκαναβή.
«Να προστατεύσουμε τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης:

«Προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή ακολουθεί πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.
Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις, που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες, που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η Επιτροπή.
Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία, που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

4.«Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή ανέφεραν:
«Η ΝΔ έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπό της σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός, Γρ. Δημητριάδης.
Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον... Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της ΝΔ να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για τη Δημοκρατία».

Η οργισμένη ανάρτηση Τσίπρα

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δίχως τον Πέτσα», σχολίασε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει:
«Φοβάται, κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Επικίνδυνος όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για τη Δημοκρατία».

Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΊΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Με μόλις 18 μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους δεν θα περιλαμβάνεται κανένα πολιτικό πρόσωπο, θα συνεχίσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για την «Λίστα Πέτσα» και την κρατική χρηματοδότηση της δημοσκοπικής εταιρίας Opinion Poll. Αυτό αποφάσισε σήμερα η πλειοψηφία των 15 βουλευτών της Ν.Δ παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κατέθεσε δεκάδες αιτήματα για κλήσεις μαρτύρων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στην λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Γιάννης Κεφαλογιάννης αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο κατάλογος των μαρτύρων «κλείνει» με βάση τα όσα προτείνει η πλειοψηφία της επιτροπής. Παρά το γεγονός ότι νωρίτερα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να καταθέσουν στην επιτροπή οι υπουργοί που έχουν την πολιτική ευθύνη για τα προγράμματα διαφημιστικής καμπάνιας για τον Covid 19 ύψους 42 εκατομμύριων ευρώ τα οποία διατέθηκαν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μεταξύ αυτών που ζητήθηκε να καταθέσουν ήταν φυσικά ο Στέλιος Πέτσας, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο Βασίλης Κικίλιας πρώην υπουργός Υγείας κι ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Αιτιολογώντας την απόφασή της η Κ.Ο της Ν.Δ επισημαίνει πως «με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή». Προσθέτει επίσης πως «ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας».
Έτσι η επιτροπή θα αρκεστεί στην κατάθεση της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αλ. Σκαναβή, τον εκπρόσωπο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρομάνο, τον εκπρόσωπο της εταιρίας Initiative Media Μιχάλη Γκάλγκο (της εταιρίας που είχε την ευθύνη της καμπάνιας).

Επίσης θα κληθούν να καταθέσουν: Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης , υπεύθυνου για την παραλαβή του έργου. Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Εταιρειών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION ( OMD) κ. Νικόλαο Σάββα και WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα Αγγελική Βούλγαρη. Eκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του Έργου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Α.Ε. (ΕNTERPRISE GREECE), Νόμιμος Εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος Εταιριών EDELMAN. Η Πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ κα Βαλέρια Τσάμη. Ο Πρόεδρος Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ κ.Αριστείδης Σωτηρόπουλος, Εκπρόσωπος της Opinion Poll και ΄΄ REPOSITION STRATEGY΄΄κ. Ζούπης. Ο Εκπρόσωπος της Vox Popular. Ο Εκπρόσωπος Bridging Europe. O Εκπρόσωπος της Common View. Eκπρόσωπος Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline