Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:42:50

Χρεοκοπημένος πολιτικά ο Ερντογάν βυθίζει την Τουρκία και την λίστα στην οικονομική κατάρρευση: Το τέλος του θα έρθει νωρίτερα από ό,τι δηλώνει και πιστεύει... Κύριο

Διαμαρτυρίες, ελλείψεις στην αγορά και «λογοκρισία» στον φιλοκυβερνητικό τύπο.

1.-Διαρκείς δημαγωγία για υπονόμευση, πολέμιων της Τουρκίας, μένος κατά της Ελλάδος, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η εντεινόμενη οικονομική κρίση και η κατρακύλα της τουρκικής λίρας απέναντι στο δολάριο και το ευρώ, προκαλούν διαμαρτυρίες - Καθεστώς λογοκρισίας στον φιλοκυβερνητικό Τύπο - Βαρύ το κλίμα για την τουρκική κυβέρνηση
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην Τουρκία για την εντεινόμενη οικονομική κρίση και τη νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας, για την οποία ο Ερντογάν και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ «σφυρίζουν» αδιάφορα. Το τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα διοργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα, Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη.

Αν και δεν υπήρχε μαζική συμμετοχή, ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Παραίτηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», «Ταγίπ Παραιτήσου» κ.α. δημιουργώντας βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση.

Όπως σχολιάζουν αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ: «Αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων στις συγκεντρώσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ήταν περιορισμένος, είναι μια από τις σπάνιες φορές στην εποχή του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», όπου οι πολίτες επαναστατούν ενάντια στις οικονομικές συνθήκες».

2.Σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για αγορές

Αν και έχει τεθεί όριο στις αγορές βασικών προϊόντων όπως ζάχαρη, λάδι και καφές -δύο πακέτα από κάθε προϊόν- οι Τούρκοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για αγορές, εντείνοντας το κλίμα της αβεβαιότητας, που δημιουργεί η νέα κατρακύλα του εθνικού νομίσματος. Σήμερα η ισοτιμία δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας «κλείδωσε» στις 13,13 λίρες, πολύ κοντά στο χθεσινό ρεκόρ των 13,27.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 73% έναντι του δολαρίου αλλά και του ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο βασικός μισθός στην Τουρκία, υποχώρησε στα 230 δολάρια, πιο κάτω από τους μισθούς στην Κίνα.

Ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε εκατοντάδες φάρμακα που εισάγονται από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ινσουλίνη, φάρμακα για τη ΧΑΠ, χοληστερίνης αλλά και αντιβιοτικά για παιδιά, δημιουργώντας και προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των καταναλωτών και παρέμβαση του εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα τα ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, «σφυρίζουν» αδιάφορα, για τα σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα που δημιουργεί σε μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, η συνεχιζόμενη κατρακύλα της αξίας του εθνικού νομίσματος.

3.Για «προβοκάτορες» μιλά η Yeni Safak

Ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak είναι ενδεικτικός: «Προβοκάτορες στο προσκήνιο: Τώρα καλούν τον κόσμο στους δρόμους, χρησιμοποιώντας το δολάριο ως δικαιολογία».

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως «χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου, κάποιοι προβοκάτορες ανέλαβαν δράση σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη» συμπληρώνοντας πως επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να μπουν τέλος σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα, μεγάλες εφημερίδες -όπως η Hurriyet και η Sabah- δεν έχουν αφιερώσει ούτε μία παράγραφο στις σελίδες τους στην κατρακύλα της Τ.Λ. και τις εντεινόμενες αποδοκιμασίες της κυβέρνησης από μερίδα του κόσμου. Η κορυφαία αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet ωστόσο, κυκλοφόρησε με τίτλο: «Έριξαν το λαό στην πυρά και τον κοροϊδεύουν».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline