Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:32:29

Πρώτη επίσημη μισή ομολογία για «μαύρο Δεκέμβριο» και μαύρες Γιορτές για τρίτη χρονιά. Βάνα Παπαευαγγέλου: «Θα χρειασθούμε αρκετές εβδομάδες για να μειωθούν κρούσματα και νεκροί..». Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα. Κύριο

Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση αν και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα,( μονίμως γύρω στα 7000 κρούσματα), ενώ συνεχίζει να αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, χωρίς ορατό ορίζοντα μείωσης υπογράμμισε η εκπρόσωπος-καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως παρατήρησε, ενώ η εικόνα της πανδημίας στη νέα της φάση είναι γνωστή πια σε όλους, επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού, αποστασιοποιημένης παρατήρησης των εξελίξεων, «λες και δεν μας αφορά όλους», η κατάσταση.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως στην επικράτεια υπάρχουν 54.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού. Έτσι, διαπιστώνεται ότι παρά τη σταθεροποίηση της διάδοσης, με τη μεγάλη διασπορά και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να είναι αισθητή για αρκετές εβδομάδες και θα αργήσουμε να δούμε μείωση θανάτων και διασωληνωμένων.

-Ποιές περιοχές εμφανίζουν άνοδο
Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στη διάδοση σε περιοχές όπως Σάμος, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρος.

Η επιτροπή των ειδικών παρατηρεί πως η υψηλή θνητότητα καταγράφεται σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας ή περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό γενικότερα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα φαίνεται πως μειώθηκε ελαφρά και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 1,75 και 1,8%, με πολύ υψηλό αριθμό τεστ ανά ημέρα.

9 στα 10 κρούσματα στα σχολεία εντοπίζονται μέσω self test
Επιπλέον, αναφορικά με τον έλεγχο στα σχολεία, η καθηγήτρια σημείωσε πως 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω των self test στους μαθητές. Σύμφωνα με την ίδια, το συστηματικό τέστινγκ στη χώρα, αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφορικά με την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα, 4.500 ασθενείς Covid, με μέσο όρο 405 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Όπως είπε, εχθές σημειώθηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών, με 490 ασθενείς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline