Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  19:42:04

Γιατί (θα..) πληθαίνουν οι θάνατοι σε ολόκληρες οικογένειες από τον κορωνοιό. Η γενετική προδιάθεση, και η μετάλλαξη που έγινε πιο επικίνδυνη και επιθετική. Ο καθηγητής-εκπρόσωπος κ .Μαγιορκίνης προειδοποιεί επιπόλαιους και μη. Κύριο

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στην χθεσινή επίσημη ενημέρωση επεσήμανε πως υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο, αλλά και στον θάνατο από covid-19, στις νεότερες ηλικίες.

Στη γενετική προδιάθεση που υπάρχει σε σοβαρή νόσο και θάνατο λόγω Covid-19, που ξεκληρίζει οικογένειες, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του κοροναϊού.

Αρχικά, έδωσε στοιχεία για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 260.000.000 μολύνσεις και σχεδόν 5,2 εκατ. θάνατοι με Covid. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% την περασμένη εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 552.000 περίπου διαγνώσεις ανά ημέρα. Επίσης, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 2%, δηλαδή 7.200 ανά ημέρα.

Γύρω στο 16% αύξηση παρατηρείται στις διαγνώσεις στην Ευρώπη και 2% άνοδος στους νεκρούς. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν 2,4 εκατ. νέες μολύνσεις και 27.000 νέοι θάνατοι.
Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 27 έδειξαν επιδείνωση, δηλαδή 6 λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επιδείνωση μεγαλύτερη πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 16 χώρες, δηλαδή σχεδόν το 1/3, σε σχέση με το ½ της προηγούμενης εβδομάδας. Σημαντική βελτίωση σε ποσοστό πάνω από 30%, είδαμε μόλις σε μια χώρα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σχετικά με την Ελλάδα, παρατηρήθηκε μικρή επιδείνωση στην επικράτεια στον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι σχεδόν κοντά στο σημείο της επιπέδωσης. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 16%.
Η πίεση στο σύστημα της υγείας παραμένει αυξημένη. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8% και ο αριθμός εισαγωγών φτάνουν ακόμη και στις 600 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων βρίσκεται μεταξύ 1,3 και 1,4.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε πίεση, αλλά οι χώρες που έχουν ξεπεράσει το 80% στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού, δείχνουν να έχουν σαφέστατα χαμηλή και διαχειρίσιμη πίεση στα συστήματα υγείας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60. Θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για την επόμενη φάση της ενδημικότητας που περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους» σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στοιχεία αποδεικνύουν γενετική προδιάθεση

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο, αλλά και στον θάνατο από covid-19, στις νεότερες ηλικίες.
Αυτό σημαίνει ότι, όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτή την προδιάθεση, η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική
«Δυστυχώς υπάρχουν παραδείγματα περιπτώσεων που κατέληξαν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας» τόνισε. «Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline