Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  16:31:00

Σε πανώλη εξελίσσεται ο κορονοιός. Η Αφρικανική του μετάλλαξη τρομοκρατεί Ευρώπη και ΗΠΑ, κλονίζει την αξία όλων των εμβολίων, και ήδη βυθίζει τα Χρηματιστήρια. Κατάμαυρος έρχεται, απειλητικός ο Δεκέμβριος. Κύριο

Τεράστια η αγωνία και στην Ελλάδα να μην έχουμε νέες μολύνσεις από την νέα, επελαύνουσα και πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, ενός από τους πιο επικίνδυνους ιούς επιδημίας στην ιστορία του νεώτερου κόσμου.

1.Ο νέος, παγκόσμιος συναγερμός και φόβος από το νέο στέλεχος-μετάλλαξη του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική αντανακλαστικά ομοβροντία πωλήσεων στο σύνολο των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, φόβος στους επιστήμονες, αμηχανίας στους επιστήμονες και απελπισία στις ηγεσίες των Κρατών για την βέβαιη, πολλαπλή, οδυνηρή δοκιμασία τους...
Η τελευταία ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας και συγκεκριμένα η πολυπόθητη Black Friday των προσφορών για τους καταναλωτές προκαλεί πονοκέφαλο στις αγορές.

Σήμερα στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και κυρίως η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα η οποία έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Σ' αυτό το κλίμα, οι αγορές δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες. Οι επενδυτές φαίνεται να «εγκαταλείπουν» τα assets υψηλού κινδύνου και να καταφεύγουν στα γνώριμα ασφαλή καταφύγια των αγορών.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κρίση της Covid-19, εν μέσω αυξημένων μολύνσεων και νέων περιοριστικών μέτρων.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,61% και διαμορφώνεται στα 1,1280 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 128,2960 γεν, στο 0,8472 με τη στερλίνα και στο 1,0449 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 1,34% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 113,7980 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση 0,07% και διαμορφώνεται στα 1,3310 δολάρια.

Οι ασιατικές αγορές

Στο κόκκινο τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε βουτιά 2,5% στις 28.751.62 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ κατρακύλησε 2,4% στις 24.155,89 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite έχασε 0,6% στις 3.564.09 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε 1,47%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P-ASX 200 έχασε 1,7%.

Στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,3% στο άνοιγμα της αγοράς, με τις μετοχές εταιρειών του τομέα του τουρισμού να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση της τάξης του 6,5%, την ώρα που όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια «γύρισαν» απότομα σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με το CNBC.
Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 3,58% , ο γαλλικός κατά CAC-40 χάνει 3,63% , ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 3,26%
Στην Αθήνα
Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται σήμερα και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όπως και οι διεθνείς αγορές, στη σκιά των έντονων ανησυχιών για το νέο κύμα της πανδημίας.

Αυτή την ώρα (10.42) ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 3,7% στις 867,79 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τραπεζών.
Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 8,16 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόνο τρεις μετοχές σημειώνουν άνοδο, 72 καταγράφουν απώλειες και πέντε παραμένουν σταθερές.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει και η είδηση ότι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική έχουν εντοπίσει μια νέα μετάλλαξη του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να αξιολογήσει τους κινδύνους από τη νέα μετάλλαξη και τον αντίκτυπο στα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες.
Βουτιά 5% για τις τιμές πετρελαίου
Στα εμπορεύματα κακό κλίμα για το αύριο, στα καύσιμα απώλειες 5,4% για το αμερικανικό αργό που προσγειώνεται στα 74,16 δολάρια ανά βαρέλι και 4,4% για το μπρεντ που φτάνει στα $78,58 φέρνουν οι ειδήσεις για τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής. Αντίθετα, κέρδη 1,2% για τον χρυσό, στα 1.807 δολάρια ανά ουγγιά.

« Σε 100 ημέρες, το νωρίτερο, να έχουμε κατάλληλο εμβόλιο για την παραλλαγή Μποτσουάνα» – Έκτακτα μέτρα αποκλεισμού για εννέα χώρες της Νότιας Αφρικής – Τι ισχύει από το Σάββατο πρωί και για την Ελλάδα και τους Ελληνες εκεί.

1. Γενική η πεποίθηση σε Ευρώπη για άμεσα , επείγοντα μέτρα προστασίας, δηλαδή αποκλεισμού κάθε δυνατότητας για μεταφορά από την Ν, Αφρική της πέμπτης μόλυνσης-μετάλλαξης από επιβάτες και άλλους ταξιδιώτες. Άμεση η εναρμόνιση, επείγουσα της Ελλάδος στα πρώτα μέτρα απαγόρευσης, προστασίας. Από σήμερα Σάββατο το πρωί μάλιστα.

2. Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

• Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων όχι για οποιονδήποτε σκοπό και λόγο. Επιτρέπεται σε Έλληνες ομογενείς, επισκέπτες προσωρινούς κατοίκους κλπ στις χώρες αυτές της Αφρικής μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

• Επίσης, για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

• Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

• Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).
Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από σήμερα Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

3.Ζαφειρόπουλος στο MEGA – «Η παραλλαγή από την Μποτσουάνα μπορεί να αχρηστεύσει τα εμβόλια»

«Τα στοιχεία είναι πολύ λίγα αυτή τη στιγμή, έχουμε μερικές εκατοντάδες δείγματα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων»

Για την παραλλαγή από τη Μποτσουάνα, η οποία προκαλεί 3.συναγερμό στην Ευρώπη, μίλησε στο MEGA ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως μπορεί να μοιάζει με υπεραντίδραση η κινητοποίηση των χωρών να βάλουν φρένο στην μετάλλαξη που έρχεται από την Μποτσουάνα, ωστόσο όταν ξεκίνησε η εξάπλωση των άλλων μεταλλάξεων η αντίδραση ήταν ήπια και αργοπορημένη.
«Μπορεί να αχρηστεύσει τα εμβόλια & τα μονοκλωνικά αντισώματα»
«Τα στοιχεία είναι πολύ λίγα αυτή τη στιγμή, έχουμε μερικές εκατοντάδες δείγματα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το σίγουρο είναι ότι το εν λόγω στέλεχος φέρει μεταλλαγές που είναι πολύ ανησυχητικές γιατί αλλάζει σε περιοχές κρίσιμες για τον ιό, τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή μπορούν να αχρηστευτούν πριν καν τα χρησιμοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Η περιοχή που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εμβολίων είναι το γονίδιο S του αρχικού στελέχους. Αυτή η ακίδα πλέον έχει 32 νέες μεταλλάξεις. Είναι φοβερός αυτός ο αριθμός μέσα σε ένα στέλεχος. Ο κάθε ιός έχει το δικό του ρυθμό μετάλλαξης. όσο επιτρέπουμε να διασπείρεται, εισάγει μεταλλάξεις στο γονιδίωμά του» συμπλήρωσε.
«Ο ιός όσο του επιτρέπεται να πολλαπλασιάζεται αλλάζει συνέχεια. Γι' αυτό το λόγο τη στιγμή που έχουμε τα εργαλεία πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αστραπιαία. Έπρεπε να είχαμε εμβολιαστεί όλοι καθολικά στην Ευρώπη και να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό στις πιο φτωχές χώρες. Δυστυχώς, αναλωνόμαστε στη διαμάχη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και ο ιός μας απειλεί συνεχώς, δεν έχουμε ξεφύγει» κατέληξε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

4.Μποτσουάνα – Pfizer και BioNTech μελετούν τη νέα παραλλαγή – Τα αποτελέσματα «το αργότερο σε δύο εβδομάδες και η διάθεση νέου εμβολίου σε 100 ημέρες»

Τρέχουν και δεν φτάνουν για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα μετάλλαξη Μποτσουάνα, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Σε λιγότερο από έξι εβδομάδες η προσαρμογή στο εμβόλιο

«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» που «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.
«Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline