Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:08:54

«Θηριό» μαζί να φοβηθείς και να γελάσεις... Τυχοδιωκτικές διαθέσεις για το Αιγαίο και ..απειλές για τις συμμαχίες της Ελλάδος με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο. Κύριο

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για κατάρρευση της οικονομίας- Πυρά και απειλές κατά Ελλάδας.

1.Εντύπωση προκαλεί το σημείο της ανακοίνωσης που τονίζει ότι δυνάμεις που ενισχύουν την Ελλάδα για να κάνει κι άλλα βήματα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να σταματήσουν να τηρούν αυτή τη στάση καλώντας τες να πάρουν θέση προς την ειρήνευση και τη δικαιοσύνη. Κατάδηλο δείγμα στρέβλωσης σκόπιμης, αλαζονείας αλλά και ύπουλης επιθετικότητας στο Αιγαίο προς δημιουργία θερμού επεισοδίου.

2.Παράλληλα, σε κατάσταση συναγερμού-απελπισίας, βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, πραγματοποιώντας συσκέψεις επί συσκέψεων.

Πέρα από την έκτακτη σύσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη με τους διοικητές των τραπεζών, συνεδρίασε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εκδίδοντας μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του μια ανακοίνωση που αφορά και στην οικονομία της Τουρκίας.

«Αξιολογήθηκαν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία εφαρμογής των οικονομικών πολιτικών επενδύσεων, παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους της και τη στέρεα υποδομή που έχει κατασκευάσει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Στην ουσία, λέει ότι το οικονομικό πρόγραμμα του Ερντογάν μπορεί να απειληθεί και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ληφθούν και μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και σήμερα η υποτίμηση της λίρας κατά 2% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν επιμένει στην πιστή εφαρμογή του οικονομικού του προγράμματος που προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι όλοι οι οικονομολόγοι λένε ότι δε βγαίνει. Μάλιστα, έχει ήδη διαμηνύσει στους αξιωματούχους ότι σε 3-4 μήνες θα έχουν ξεπεραστεί αυτά τα προβλήματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπάρχουν σκληρές αναφορές και για την Ελλάδα, την οποία κατηγορεί ότι δεν τηρεί τους όρους καλής γειτονίας. «Η Ελλάδα με επιθετικές ενέργειες κι επιθετική ρητορική επιμένει να μην εφαρμόζει τους όρους καλής γειτονίας και να παραβιάζει τους όρους Διεθνών Συνθηκών και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή», επισημαίνει.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το σημείο της ανακοίνωσης που τονίζει ότι δυνάμεις που ενισχύουν την Ελλάδα για να κάνει κι άλλα βήματα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να σταματήσουν να τηρούν αυτή τη στάση καλώντας τες να πάρουν θέση προς την ειρήνευση και τη δικαιοσύνη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline