Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022  08:17:23

Πέθανε ο θεμελιωτής της σύγχρονης καρδιολογίας στην Ελλάδα Παύλος Τούτουζας, (1936), σπουδαίος επιστήμων και άνθρωπος. Κύριο

Επιφανής καθηγητής ερευνητής και γιατρός πολλών προσωπικοτήτων και εξαίρετου επιστημονικού-κοινωνικού ήθους.

Ο Παύλος Τούτουζας, ήταν ο άνθρωπος που, όπως λένε και αναγνώριζαν οι συνάδελφοί του, θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία. Την είδηση έκανε γνωστή ο συνάδελφός του και βουλευτής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

« "Έφυγε" σήμερα ένας Μεγάλος. Ο Παύλος Τούτουζας...Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία...Που μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη...Που "έβλεπε" πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του...που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ίσως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα...
Καλό σου ταξίδι».

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Αντί στεφάνου η οικογένεια πρότεινε τη δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, του οποίου ήταν και ιδρυτής.

Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος µε την Ελένη Τούτουζα Πανταζοπούλου. Απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών, διευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Μέλος της "Nominating Committee", επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ήταν µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το Lancet κ.α. Χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων, εκ των ιδρυτικών µελών του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Είχε δηµοσιεύσεις σε επιστηµονικά συγγράµµατα για φοιτητές και ιατρούς, έκανε δεκάδες διαλέξεις, συνέταξε ερευνητικά άρθρα και ελληνικά σε ξένα περιοδικά. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. «στους ρυθµούς της καρδιάς» και του περιοδικού «Καρδιά & Αγγεία», διευθυντής συντάξεως των επιστηµονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί 12 έτη, πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών από το 2000, αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι τιµητικές διακρίσεις του ήταν πολλές όπως: Ακτουάριος - Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Τιµητική διάκριση από τον δήµαρχο Αθηναίων. Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον δήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους δήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.

Μεγάλη απώλεια για την οικογένεια της φιλελεύθερης παράταξης θεωρείται ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, σύμβολο και θεμελιωτής της σύγχρονης καρδιολογίας, ο οποίος επί δεκαετίες βρίσκονταν στο πλευρό όλων των αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας, των στελεχών και των ψηφοφόρων της παράταξης. Αφοσιωμένος ανέκαθεν στην επιστήμη του, χωρίς πολιτικές ή άλλες βλέψεις, ο καθηγητής μαζί με τον επίσης αείμνηστο Ευτύχιο Βορίδη ήταν οι θεράποντες ιατροί του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ ο Π. Τούτουζας υπήρξε ιατρός και του Μιλτιάδη Έβερτ. Οι παλαιοί Νεοδημοκράτες τον θυμούνται να ανεβαίνει τα σκαλιά της Ρηγίλλης τις περιόδους πριν και μετά τις εκλογές για να στηρίξει ανιδιοτελώς την προσπάθεια των προέδρων της. Έως το τέλος της ζωής του συνέτρεχε και βοηθούσε όποιον ζητούσε τις συμβουλές του, ενώ παρακολουθούσε ακόμη και ιδιαίτερα απαιτητικές καρδιολογικές επεμβάσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline