Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  12:43:24

Δεν ανησυχούν για άμεσους κινδύνους οι Έλληνες καθηγητές (Δημόπουλος, Μόσιαλος, καθηγητές Επιτροπής) από την αφρικανική μετάλλαξη. Ήπια τα συμπτώματα, που προκαλεί προς το παρόν. Χωρίς έκτακτες συσκέψεις και ειδικά μέτρα αλά Ισραήλ.. Κύριο

Ο Ηλίας Μόσιαλος μεταφέρει τα πρώτα αισιόδοξα νέα από τη Νότια Αφρική για τα συμπτώματα της νέας παράλλαξης. Ακατόρθωτο η μη επέκταση της νέας μόλυνσης.

1.Ο Φάουτσι προειδοποιεί για πέμπτο κύμα της πανδημίας

Ο Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Όμικρον που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δείχνει σημάδια αυξημένης μεταδοτικότητας.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει η πιθανότητα οι ΗΠΑ έχουν «να μπουν σε ένα πέμπτο κύμα» μολύνσεων από κοροναϊό εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων και στασιμότητας των ποσοστών εμβολιασμού.
Προειδοποίησε επίσης ότι η παραλλαγή Όμικρον που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δείχνει σημάδια αυξημένης μεταδοτικότητας.
Η νέα μετάλλαξη πυροδοτεί φόβους για το εάν θα είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

Ο Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στο NBC εξήγησε γιατί η μετάλλαξη έχει σημάνει συναγερμό. Ειδικότερα ανέφερε ότι η παραλλαγή ενσωματώνει 32 ή και περισσότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορoναϊού.
«Δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί, αλλά αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γι' αυτό», ξεκαθάρισε.

Ο επιδημιολόγος παρέπεμψε επίσης και στα επιδημιολογικά δεδομένα στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, ξαφνικά διαπιστώθηκε ένα άλμα. Και οι Νοτιοαφρικάνοι κατάλαβαν ότι ο ιός είναι διαφορετικός απ' αυτόν που γνωρίζουμε. Ως εκ τούτου, η αύξηση στα κρούσματα αποτελεί ένδειξη ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται γρήγορα.
Σύσκεψη για την παραλλαγή Όμικρον
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στον Λευκό Οίκο με τα μέλη της ομάδας των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Αντικείμενο της σύσκεψης αυτής θα είναι η νέα παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού SARS-CoV-2.
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.
2. Παράλληλα, ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού και, μάλιστα, προερχόμενα από την «πηγή», δηλαδή από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα οποία η επονομαζόμενη «μετάλλαξη Μποτσουάνα» – προς το παρόν, τουλάχιστον – προκαλεί ήπια ασθένεια, παραθέτει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ολόκληρη η ανάρτησή του έχει ως εξής:
«Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά τη νόσο σοβαρότερη.

H δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ώς τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.
Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».

«Συμφωνώ», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος, «με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik: 'Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει'».

Δημόπουλος: Σταδιακά θα έχουμε προβλήματα από την Όμικρον

«Όταν πολυπληθή κράτη είναι ανεμβολίαστα, εμφανίζονται μεταλλάξεις», τόνισε από τη δική του πλευρά ο Θάνος Δημόπουλος. «Ίσως άτομο την Μποτσουάνα που είχε aids να μολύνθηκε και να δημιουργήθηκε η μετάλλαξη Όμικρον. Υπάρχει ανησυχία ότι θα επικρατήσει σιγά σιγά Δεν έχουμε δεδομένα ακόμη ότι διαφεύγει των εμβολίων. Πρέπει να δούμε αν καλύπτεται από μονοκλωνικά και χάπια που έχουμε», σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Εκτίμησε επίσης πως «είναι δύσκολο να εφαρμοστεί υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών». Σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον σημείωσε πως «σίγουρα έχει βαριά μεταδοτικότητα». «Σταδιακά θα έχουμε προβλήματα από την Όμικρον. Και με έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις λόγω των εορτών», συμπλήρωσε καταγράφοντας όλο το πλέγμα των κοινωνικών και άλλων προβλημάτων από τη νέα μορφή επιδημίας..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline